Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dworzec PKP i centra przesiadkowe
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61
Master
Ten temat juŻ nieraz byŁ poruszany, ale proponuje wpisywaĆ tutaj wasze opinie o naszym "wspaniaŁym" dworcu i jakie macie pomysŁy na jego zagospodarowanie. Moze kiedyŚ ktoŚ z wŁadz to przeczyta i skorzysta z ktÓregoŚ z pomysŁÓw.
pozdrawiam
NO JEDYNIE TO MOŻNA WYBUDOWAĆ PRZEJAZ POD TORAMI I PRZEJSCIE DLA PIESZYCH. REMONT PERONU ZE SRODKÓW UM NIE WCHODZI W RACHUBE BO ZARAZ RIO KTÓREGO DZIADEK SIĘ SŁUCHA OPROTESTOWAŁOBY TO ZA NIEZGODNE Z PRAWEM PROMOWANIE PAĄSTWOEGO PRZEDIĘBIORSTWA. NO A TO ŻE PKP COS ZROBI TO CHYBA NIE WIERZYCIE. NAWET W S-C KTÓRY STAWIA WIELU LUDZI ZA PRZYKŁAD NIE ZOSTAŁ WYREMONTOWNY PERON DO DNIA DZISIEJSZEGO
Misiek
Mysle Że nasz "wspaniaŁy dworzec" nie wymaga komentarza. Powinien byĆ chyba wizytÓwkĄ miasta, i dla obcych pewnie niĄ jest. Dla mnie to jest tylko miejsce gdzie siĘpociĄgi zatrzymujĄ (nie wszystkie). Powiem szczerze Że w piwnicy mam lepiej, niŻ jest na naszym "dworcu". MoŻna byŁo zamiast takiego gmachu urzedu miasta, przeznaczyĆ choĆ 1/4 na dworzec. Na pewno byloby to sensowniejsze, ale coŻ... takie mamy wŁadze.
Klocek na prezydenta !!!
pozdrawiam
Kolejny raz przypominam Że zfinansowanie dworca przez um nie jest mozliwe --- nasze prawo na to nie zezwala
Hator
Ale to nie znaczy ze taki dworzec ma stac u nas dalej i ze dalej sie mamy za niego wstydzic. Da sie to odpowiednio obejsc, a pozatym nie sadze by ktos z PKP narzekal ze im dworzec odnawiaja - moim zdaniem lezy to w interesie Tala by cos z tym wkoncu zrobil bo samo rozebranie kladki nie wystarczy
pozdrawiam
Żeby przynajmniej tal nakŁoniŁ pkp do rozebrania kŁadki --- bo jak tydzień temu byŁem na dworcu to dalej staŁa. A tal mÓwiŁ na wiosne Że juŻ zmusiŁ pkp do rozbiÓrki najpÓĹşniej na poczĄtku lata. Ale sĄ takŻe pozytywy tej sytuacji - intercity przejeŻdzajĄ pod przejŚciem 5km wiĘc ŚmioaŁo moŻna wsiadaĆ :bravo:
rafi
Yo.
Dzisiaj mialem (nie)przyjemnosc odwiedzic nasz kochany dworzec PKP i moim oczom ukazal sie ciekawy widok. Mianowicie panowie ze znanej wszystkim firmy Rogbud (nie ma to jak monopol wink.gif ustawiali cos przy starym budynku dworca. Z poczatku myslalem, ze to rusztowanie, ale jakies takie liche sie wydaje, wiec nie wiem co to jest... Moze tylko podpierali zeby sie lokal nie zawalil ? :) Moze ktos ma info na ten temat ?
rafi
Wracam do sprawy remontu (?) dworca. To tez chyba byla jakas wielka improwizacja (jak to u dziadow wink.gif). Pozbijali panowie kilka drewnianych drazkow i tyle. Zwineli sie. Nie bardzo wiem czemu to ma sluzyc. Czyzby przed koncem okresu rozliczeniowego trzeba bylo szybko jakas kaske wydac ??
No chyba, ze na wiosne posadza tam jakies super zmutowane roslinki, ktore zakryja caly ten dabrowski syf...
Misiek
Masz racjĘRafi, to rusztowanie ma chyba na celu podpieraĆ budynek dworca aby siĘnie zawaliŁ. laugh.gif laugh.gif laugh.gif

A swojĄ drogĄ budynek dworca w DG powinien siĘnazywaĆ "budynkiem peŁnym niespodzianek". Nigdy nie wiadomo co tam spotkamy ... i czy doczeka on kolejnego dnia.

laugh.gif laugh.gif laugh.gif
rafi
hyhyhyh Dzis na: Nasze Miasto wyjsnila sie sprawa dworca (?) w dabrowie. Zapraszam do lektury, bo wynika z niej, ze artystka :) moze wiecej od naszego super prezydenta...
Tylko kladki szkoda...fajna byla
Kwasny
CODE
RealizajĘplanu Iwony Wilk rozpoczĘto od przyciĘcia trawy i wyrwaniu chwastÓw, ktÓre rosŁy juŻ na wysokoŚĆ niektÓrych krzewÓw. Jedna z firm wokÓŁ budynku zbudowaŁa pergole, po ktÓrych na wiosnĘmajĄ siĘjuŻ piĄĆ posadzone bluszcze. WzdŁuŻ torÓw bedĄ rosŁy berberysy i irgi pŁoŻĄce

:hahaha: :hahaha: :hahaha:
Misiek
PiĘkna perspektywa !!!
A caŁoŚĆ urozmaicĄ wielbŁĄdy pasĄce siĘniopodal torÓw kolejowych. laugh.gif

ChociaŻ ostatni fragment napawa optymizmem :

"UporzĄdkowanie terenu bĘdzie ostatniĄ prÓbĄ ratowania dworca. Prawdopodobnie w 2007 roku PKP rozpocznie na tym terenie budowĘszybkiej linii kolejowej. WymagaĆ to moŻe przesuniĘcia torÓw, zŁagodzenia skrĘtÓw i wyburzenia niektÓrych budynkÓw."

NIEPRAWDOPODOBNE !!!!! ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif
GniecionY
Za kilka dni to jest 13 grudnia firma PKP tradycyjnie jak co roku, o tej wŁaŚnie porze zmienia nam rozkŁad jazdy. I tak sobie pomyslalem jak to bedzie tym razem. Bo na przykŁad w zeszlym roku (przy zmianie rozkŁady) bardzo ucieszyŁa mnie informacja Że w weekendy (czyli soboty, niedziele i ŚwiĘta) bede mogŁ bezpoŚrednio z naszego miasta DG dojechac, na jakaŚ maŁĄ wycieczke lub imprez do WisŁy GŁĘbce. W tym roku nadal bedzie to mozliwe z DG o 7:28 do Wisly (p. przyspieszony w weekendy). I tak sobie patrze dalej, oczywiscie w kierunku natury, czyli gory i nie znajduje. nie znajduje w rozkladzie pociagu ktory byl tam od lat - odkad tylko pamietam byl codziennie rano przed 7, bezposrednio z DG pociag do Zwardonia, no ale od soboty juz go nie ma. Nawet bez przesiadki nie dojede do Zywca, poniewaŻ pociĄg "SoŁa" do Żywca, ktÓry byŁ okolo 9, teraz bedzie niestety jezdziŁ tylko do Bielska (8:58)

Tym samym mozliwoŚc wspaniŁych wycieczek w gÓry zostaŁa znacznie ograniczona. No ale to pewnie nie wina dworca tylko firmy pkp.

A tak pozatym jest jedna jaskÓŁka nadzieji w nowym rozkŁadzie dla naszej dĄbrowskiej stacji, bezpoŚredni pociĄg do Terespola (kursuje codziennie w DG o 15:16.

Wiec jak ktos by mial ochote na wycieczke na BiaŁoruŚ, to zapraszam. Tam to dopiero maja prezydenta. blink.gif
Master
Podobno nie ma juŻ naszej historycznej kŁadki na torami. Podobno miaŁa zostac rozebrana w nocy z 8 na 9 grudnia. Co prawda byŁa stara i niebezpieczna. ale zostaŁa zastĄpiona przez zwykŁe przejscie "przez tory" czyli w sumie cofnelismy sie w rozwoju. bo teraz nia ma ani przejscia podziemniego , ani kŁadki, za to mozna biegac przez tory jak na .........wsi.
Jutro pÓjde zobaczyĆ czy rzeczywiscie jĄ rozebrali czy jest to kolejny niezrealizowany pomysŁ J.T.
W sumie to dobrze, chociaŻ z drugiej strony szkoda jej bo byŁa jakims tam historycznym symbolem DG.
rafi
Rozebrali, rozebrali - niestety. Szkoda, bo ona to prawie zabytkowa byla. Mogly buraki ja odnowic (ale pewno kasy im bylo szkoda). Kladka byla cool. sad.gif
Misiek
Po raz kolejny przeŻyŁem dziŚ zaŁamkĘ. Powodem byŁ biaŁostocki dodatek Gazety Wyborczej "Podlasie".
A w nim na pierwszej stronie zdjĘcie dworca PKP i tytuŁ :

Mamy godnĄ wizytÓwkĘ

"Drzwi Unii Europejskiej na WschÓd - tak mÓwi siĘo tylko co wyremontowanym dworcu PKP w BiaŁymstoku. I pomyŚleĆ, Że jeszcze niedawno, zapraszajĄc znajomych do siebie, modliŁem siĘ, by tylko nie chcieli przyjechaĆ pociĄgiem. Bo jak ich powitaĆ na dworcu, ktÓry jeszcze kilka miesiĘcy temu przypominaŁ ruinĘ? Nie sŁyszaŁem, Żeby jakiŚ inny dworzec w Polsce byŁ remontowany ponad 14 lat, ale nie widziaŁem teŻ Ładniejszego od tego, ktÓry teraz wita podrÓŻnych trafiajĄcych do stolicy Podlasia."

Otwieram gazetĘna drugĄ stronĘa tam fotki ... po prostu byŁem w szoku. blink.gif
No i oczywiŚcie caŁy artykuŁ, ktÓrego tu nie bĘdĘcytowaŁ bo naprawdĘsiĘzaŁamiecie (zresztĄ kto widziaŁ i czytaŁ ten wie).

A kiedy my siĘprzestaniemy wstydziĆ za nasz "dworzec" ??? sad.gif
rafi
Dworzec jak straszyl tak dalej straszy. Zrobili jakies rusztowanie i tyle. Juz lepiej bylo pomalowac ten budynek czerwona farba (kolor cegly - ale Talkowski moze mysli, ze kolor czerwony to bedzie sie z SLD kojarzyl wink.gif) i powymieniac szyby. To chyba nie sa jakies super duze koszty.
W ogole to ostatnio jechalem pociagiem do Wroclawia i w rejonie Opola jest pelno wyremontowanych stacjii kolejowych. Wiekszosc z nich to stacje na zadupiach, takie wiejskie, ale po remoncie wygladaja po prostu ladnie i przyjemnie. Zreszta jeden z dworcow w Opolu takze zostal wyremontowany w "tym stylu". Co iwecej, remonty te zostaly sfinansowane z funduszy Unii Europejskiej o czym dumnie informuja stosowne tablice. Wiec, jak widac, jak sie chce cos zrobic to mozna i pieniadze tez mozna na ten cel znalezc. Ale trzeb acos robic, a nie tylko gadac, ze pieniedzy brak - potrzebna jest przede wszystkim DOBRA WOLA, a nasz prezydent chyba takowej nie ma...
rafi
I tak przy okazji...Ostatnio w Gliwicach rozpoczela sie dyskusja dotyczaca ich dworca PKP. Padaja zarzuty, ze jest nieestetyczny, brudny, zaniedbany itp. Po tym to juz rece opadaja. Ciekawe co my mamy powiedziec? I co by na widok naszego dworca (?) powiedzieli Gliwiczanie.
Najlepsze w tym wszystkim jest to, ze jak znam Gliwice i gospodarzy tego miasta, to na gadaniu sie nie zakonczy. Remont dworca (w niedlugim czasie) wisi w powietrzu...a Dabrowa jak to Dabrowa...
olo
Ludzie, czego my oczekujemy od PKP. Popatrzcie w jakim tempie ocieplajĄ budkĘdrÓŻnika na Konopnickiej. Stoi wagon, a jakŻe, robotnika jeszcze nie widziaŁem, a roboty trwajĄ juŻ dwa tygodnie. I jak ten burdel ma byĆ dochodowy.
TeodorMotor
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/412317.html

Nie ma tego zŁego, co by na dobre nie wyszŁo - w DĄbrowie takie zjawisko nie wystĘpuje z powodu braku ...dworca.
rafi
Kiedys tak sobie czekalem na pociag i zwrocilem uwage, ze poprzez zajebisty wymysl PKP w postaci przejscia przez tory wszystkie pociagi praktycznie staja w Dabrowie biggrin.gif. Jak ktos ma niezly refleks, to moze nawet wsiasc do takiego przybytku hehe.
Ale warto zwrocic uwage, ze z powodow opisanych powyzej ewentualne starania o postoj pociagow typu IC czy Expres u nas na super dworcu nie sa z gory skazane na niepowodzenie. Wielkiego opoznienia to by nie wprowadzilo. Jak zwykle wszystko zalezy od checi wladz miasta i rozmow z PKP.
Misiek
RzeczywiŚcie, prĘdkoŚĆ pociĄgu w DĄbrowie (w miejscu zwanym "dworcem") sprzyja pomysŁom szczegÓlnie na wysiadanie. Ja juŻ kilka razy podczas powrotu z Warszawy prÓbowaŁem "opuŚciĆ" pociĄg w DG, ale niestety ... wszystkie EX, IC, itp. majĄ blokadĘdrzwi. sad.gif
bzenek
QUOTE(GniecionY)
Za kilka dni to jest 13 grudnia firma PKP tradycyjnie jak co roku, o tej wŁaŚnie porze zmienia nam rozkŁad jazdy

Podobno zatrzymana zostaŁa tendencja spadkowa ilosci poŁĄczeń w WojewÓdztwie ŚlĄskim, a nawet o 2 wzroŚnie liczba uruchamianych pociĄgÓw. To dobra wiadomoŚĆ :)

QUOTE(GniecionY)
byl codziennie rano przed 7, bezposrednio z DG pociag do Zwardonia

6:41 ??? Oj, nie pamiĘtam dobrze, ale on chyba bywaŁ tylko w weekend i juŻ w obecnycm rozkŁadzie (do 12 grudnia) nie jeĹşdziŁ. ???
rafi
laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Ale klimat. bzenek, odpowiedziales na list wyslany rok temu (11.12.2003) laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Chociaz w sumie PKP to taka firma, ze posty sa aktualne zawsze :)
bzenek
Oj, faktycznie :shock:
No co, patrzĘ- fajny temat to trzeba coŚ napisaĆ biggrin.gif
Master
WŁADZE MIELCA ZADEKLAROWAŁY POMOC W REMONCIE DWORCA PKP
WŁadze Mielca zadeklarowaŁy pomoc kolejarzom w remoncie dworca PKP. JuŻ od
dawna mieszkańcy zwracali uwagĘna koniecznoŚĆ przeprowadzenia tego remontu.
UrzĘdnicy tŁumaczĄ, Że nie majĄ do tego prawa, bo to wŁasnoŚĆ PKP. A koleje nie
majĄ pieniĘdzy. Prezydent Janusz Chodorowski postanowiŁ wiĘc zaprosiĆ
przedstawicieli PKP do rozmÓw na temat wspÓlnego remontu obiektu."

ĹšrÓdŁo: "Rzeszowskie Nowiny" z dn. 14.09.2004

Jak widaĆ miasto moŻe wyjŚĆ z inicjatywĄ do PKP w sprawie modernizacji dworca
kolejowego. MoŻe i u nas warto byŁoby o tym pomyŚleĆ?

Moze miasto mogŁoby przebudowe dworca wkomponowaĆ do tego planu rozwoju lokalnego i zaprojektowaĆ dokŁadne poŁĄczenie Drogowej Trasy Średnicowej , dwupasmowej Kosciuszki z wiaduktem nad torami do Limanowskiego, z ulokowaniem tam dworca nowego oraz placu przed nim , gdzie mozna by zrobic pĘtle autobusowĄ skad jezdziŁyby autobusy do pobliskich miejscowosci typu OLkusz , Siewierz , SŁawkÓw , Wojkowice itp itd oraz dzielnic DĄbrowy, okolica ta totalnie zmieniŁaby swÓj charrrrrrrakter.

A z PKP daŁoby sie dogadaĆ , tylko ze to Miasto musi caŁa organizacje wziĄŚĆ na siebie. Zrobic ten dworzec , a w zamian na przykŁad wziĄŚĆ od PKP w rozliczniu jakieŚ tereny, dziaŁki pod wŁasnoŚciĄ PKP , jest ich napewno w DG wiele.

Pozdro

TO DA SIE ZROBIĆ !!

Jako dĄbrowianin jestem stanem dworca zaŻenowany i zdegustowany.
olo
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/442555.html

Kolej tworzy spÓŁkĘdworcowĄ

Czwartek, 27 stycznia 2005r.

Dworce kolejowe w dwunastu miastach woj. ŚlĄskiego 1 kwietnia zostanĄ wŁĄczone do nowej spÓŁki PKP. Za dwa lata naleŻeĆ moŻe do niej 187 dworcÓw.

- Prowadzimy analizĘekonomicznĄ - mÓwi Waldemar Grzyb, dyrektor Biura DworcÓw Centrum PKP SA.

Od 1 kwietnia spÓŁka-cÓrka PKP o nazwie "OddziaŁ dworcÓw" przejmie 70 dworcÓw. W naszym wojewÓdztwie trafiŁy na tĘlistĘ: Katowice, CzĘstochowa, Gliwice, Zawiercie, Bielsko-BiaŁa, Tarnowskie GÓry, MyszkÓw, Lubliniec, Żywiec, Czechowice-Dziedzice, Tychy i Rybnik. Do tej grupy majĄ szansĘdoŁĄczyĆ Zabrze, Łazy, Poraj, Kalety, Sosnowiec, Pszczyna i RacibÓrz.

WedŁug planÓw, spÓŁka ma na siebie zarabiaĆ. PomysŁ na dochodowe dworce jest prosty: spÓŁka wydzierŻawi budynki, a dzierŻawcy zadbajĄ o ich estetykĘ, porzĄdek, bezpieczeństwo i zysk. I znÓw dworce bĘdĄ wizytÓwkami
rafi
Wszystko ladnie i pieknie, tylko ze na tej liscie nie ma Dabrowy ;(. Wynika z tego, ze "nasz" dworzec(?) zostal juz spisany na straty...
olo
QUOTE(rafi)
Wszystko ladnie i pieknie, tylko ze na tej liscie nie ma Dabrowy ;(. Wynika z tego, ze "nasz" dworzec(?) zostal juz spisany na straty...

No bo na liscie znalazŁy siĘdworce gdzie moŻna coŚ podnajĄĆ, wynajĄĆ, skleciĆ jakiŚ interes, a co moŻesz w tej budce zrobiĆ. ? Jest tam jeszcze ten bar dworcowy?
Hator
Dworce kolejowe w dwunastu miastach woj. ŚlĄskiego 1 kwietnia zostanĄ wŁĄczone do nowej spÓŁki PKP. Za dwa lata naleŻeĆ moŻe do niej 187 dworcÓw.

Czy czĘstochowski dworzec kolejowy bĘdzie przynosiŁ zysk? Fot. Jakub Morkowski

- Prowadzimy analizĘekonomicznĄ - mÓwi Waldemar Grzyb, dyrektor Biura DworcÓw Centrum PKP SA.

Od 1 kwietnia spÓŁka-cÓrka PKP o nazwie "OddziaŁ dworcÓw" przejmie 70 dworcÓw. W naszym wojewÓdztwie trafiŁy na tĘlistĘ: Katowice, CzĘstochowa, Gliwice, Zawiercie, Bielsko-BiaŁa, Tarnowskie GÓry, MyszkÓw, Lubliniec, Żywiec, Czechowice-Dziedzice, Tychy i Rybnik. Do tej grupy majĄ szansĘdoŁĄczyĆ Zabrze, Łazy, Poraj, Kalety, Sosnowiec, Pszczyna i RacibÓrz.

WedŁug planÓw, spÓŁka ma na siebie zarabiaĆ. PomysŁ na dochodowe dworce jest prosty: spÓŁka wydzierŻawi budynki, a dzierŻawcy zadbajĄ o ich estetykĘ, porzĄdek, bezpieczeństwo i zysk. I znÓw dworce bĘdĄ wizytÓwkami miast.

wsumie i tak mnie to nie wzrusza ze nie wymieniono dg - spolki pkp i tak wszystkie sa pozadluzane, zarzadzane sa jak chca, ogolnie jest burdel i same straty... choc nie zmienia to faktu ze dworzec straszyl i straszyc bedzie przez dluuuuuuuuuuuuugi czas
:)
Mijaja kolejne dni, tygodnie, miesiace, lata, a na tym naszym dworcu czas sie zatrzymal laugh.gif Juz nawet nic wladze o nim nie mowia... Wyglada na to ze w tym dziesiecioleciu sie nie doczekamy, bo tak to powinno sie robic juz chociaz jakies projekty.
Polskie dworce znajduja sie juz na szarym koncu Europy, a w zadnym polskim miescie podobnej wielkosci nie ma czegos takiego jak u nas.

A to dworzec kolejowy w Minsku:

a to dworzec poludniowy w Kijowie (nie glowny):

I porownajcie sobie to z dworcami w wawie laugh.gif
Marzy mi sie u nas taka miniaturka (tylko na nasze potrzeby) ktoregos z tamtych dworcow.

Ale na koniec cos na pocieszenie: laugh.gif
QUOTE(Misiek)
"UporzĄdkowanie terenu bĘdzie ostatniĄ prÓbĄ ratowania dworca. Prawdopodobnie w 2007 roku PKP rozpocznie na tym terenie budowĘszybkiej linii kolejowej. WymagaĆ to moŻe przesuniĘcia torÓw, zŁagodzenia skrĘtÓw i wyburzenia niektÓrych budynkÓw."

nasze wladze kilka razy publicznie tlumaczyly sie dawniej wlasnie ta przebudowa linii w 2007 roku. Sprawa wyglada tak ze takiej przebudowy sie wogole narazie nawet nie planuje laugh.gif PKP ma plany przebudowy kilku linii ale tej nie. Modernizacja jednej z nich niedlugo sie zacznie ( E65 Gdansk-Wawa) a zakonczy w 2010-12 planowo a w polskich realiach trzeba doliczyc jeszcze jak zawsze duze opoznienie (znajac PKP + kolejne opoznienie :wink:).
A DG ma fajne wytlumaczenie dlaczego nic nie robia z dworcem. PKP w tym dziesiecileciu na terenach DG raczej nic nawet nie ruszy to mamy spokoj z dworcem na wiele lat. Przyzwyczajajmy sie z mysla ze nic sie z dworcem nie zmieni. Ciekawe ze niektore miasta jednak jakos zalatwiaja z PKP i remontuja/przebudowuja - nieliczne w Polsce ale jednak sie da.
Misiek
:)+-->
QUOTE(:))
[quote=Misiek]
[/quote]

nasze wladze kilka razy publicznie tlumaczyly sie dawniej wlasnie ta przebudowa linii w 2007 roku. Sprawa wyglada tak ze takiej przebudowy sie wogole narazie nawet nie planuje laugh.gif PKP ma plany przebudowy kilku linii ale tej nie. Modernizacja jednej z nich niedlugo sie zacznie ( E65 Gdansk-Wawa) a zakonczy w 2010-12 planowo a w polskich realiach trzeba doliczyc jeszcze jak zawsze duze opoznienie (znajac PKP + kolejne opoznienie :wink:).
A DG ma fajne wytlumaczenie dlaczego nic nie robia z dworcem. PKP w tym dziesiecileciu na terenach DG raczej nic nawet nie ruszy to mamy spokoj z dworcem na wiele lat. Przyzwyczajajmy sie z mysla ze nic sie z dworcem nie zmieni. Ciekawe ze niektore miasta jednak jakos zalatwiaja z PKP i remontuja/przebudowuja - nieliczne w Polsce ale jednak sie da.[/quote]

To jest DĄbrowa, a Talkowskiemu dworzec jest pewnie nie potrzebny, wiadomo ... waŻniejsze wielbŁĄdy i goŁĘbnik :!:
rafi
Co do remontow dworcow, to wystarczy sie przejechac pociagiem miedzy Opolem a Wroclawiem. Tam wszystkie stacje i stacyjki zostaly wyremontowane. Poniewaz sa to przewaznie wioski, wiec nie ma tam budynkow, ale za to perony sa zrobione super. Elegancko wylozone kostka, estetyczne lawki i zadaszenia, porzadne oswietlenie, uporzadkowany wokol teren wraz z odwodnieniem. wszedzie ladnie i czysto. Az milo sie robi od samego patrzenia. Jak informuja duze tablice, remonty zostaly sfinansowane z funduszy UE. Jak sie chce, to mozna...
A u nas, to nawet jak pociag zapowiadaja, to tresc komunikatu slychac dopiero od polowy. O czystosci to juz nawet nie wspomne...
Misiek
Podobnie sytuacja wyglĄda na trasie Poznań - Rzepin, zaznaczam Że ostatnio jechaŁem tam w 2001r. JuŻ wtedy wszystkie stacyjki na tej trasie byŁy zrobione "po europejsku" - w takim samym stylu, kostka brukowa na peronach, odnowione tablice informacyjne, zegary, wyremontowane budynki ... aŻ czuĆ byŁo Że siĘdo Europy jedzie.

8)
Bathurst
TeŻ tam kiedyŚ jechaŁem - chyba 2002 rok - super to wyglĄda, a przecieŻ po prostu normalnie. Co do "dworca" w DĄbrowie to kiedyŚ byŁo mi naprawdĘwstyd. W lutym jechaŁem nocnym poŚpiechem do Gdańska, wsiadaŁem w Dg, na peronie oprÓcz mnie byli jacyŚ kolesie z Anglikiem - ludzie ale mi byŁo wstyd wtedy za nasz dworzec, co ten koleŚ z Wysp sobie pomyŚlaŁ o naszym mieŚcie?? :oops:
:-) wstawiŁeŚ Świetne zdjĘcia dworcÓw z Minska i Kijowa. ByŁem w Kijowie co prawda na gŁÓwnym dworcu, ktÓry choĆ stary byŁ schludny. W pociĄgach teŻ jest bardziej cywilizowanie - herbatĄ czĘstujĄ, kierownik wagonu zaprasza na wÓdeczkĘ- luzik, a nie jak u nas moŻna straciĆ portfel albo dostaĆ w Łeb - ale to tak na marginesie.
podobno w Sosnowcu i Bedzinie PKP pomalowalo perony. W DG natomiast pomalowano ploty kolo przejazdow na pomaranczowo - moze to ta modernizacja linii laugh.gif
Misiek
A moŻe to ma zwiĄzek z "pomarańczowĄ rewolucjĄ" na Ukrainie laugh.gif
rafi
:)+-->
QUOTE(:))
podobno w Sosnowcu i Bedzinie PKP pomalowalo perony. W DG natomiast pomalowano ploty kolo przejazdow na pomaranczowo - moze to ta modernizacja linii laugh.gif[/quote]

Rzeczywiscie w Sosnowcu niedawno mialo miejce malowanie peronu i teraz jest czysto (choc usyfione szyby strasza niemilosiernie). Co sie zas tyczy Bedzina to... malowanko bylo jakis czs temu (powiedzmy ze z pol roku), ale co z tego. Jakies gnoje zaraz cale perony "przyozdobili" napisami i grafitti. Teraz to dworzec ten wyglada jak slumsy. Jedyna rada, to chyba kamery pozakladac i rejestrowac caly ruch w obrebie dworca. Ale na to kasy nie ma.
Hator
dzis w radiowej 3 mowili o sposobie na odnowe dworcow.

sposob jest prosty i efektowny - wydzierzawia sie dworce firmom handlowym - te odnawiaja dworzec, remontuja, a nawet tu i owdzie cos nowego dobuduja i w ten sposob powstaja calkiem przyjemne mini galerie handlowe polaczone z funkcja dworca kolejowego.
przyklad ten jest wprost od poludniowych sasiadow - czech. Wytypowano narazie 100 dworcow (najwiecej to miejscowosci turystyczne np Teplice, sa tez dworce z duzych miast np Pragi)
jak pomysl sie sprawdzi to wezma sie za kolejne

... szkoda ze u nas nikt czegos takiego nie mogl zrobic... ehhhhh PKP... jak to dobrze ze wkrotce nastapi koniec molocha :))))))))

PS co myslicie o tym - o co moglibysmy uzupelnic funkcjonalnosc naszego dworca - bo galeria to moim zdaniem odpada (za malo atrakcyjny teren)
pozdrawiam
Moim zdaniem obiekty dworcowe w dg powinno przejĄĆ miasto. W pierwszej kolejnoŚci przydaŁoby sie wyremontowaĆ peron w centrum, wybudowaĆ jakis nowoczesne zadaszenie, Ławeczki,zegar wyŚwietlacze i zainstalowaĆ jakĄŚ kamerke zeby nikt go raz dwa nie zdewastowaŁ ( i to naprawde nie kosztowaŁoby zbyt duŻo)

PÓĹşniej przydaŁby sie remont zabytkowego starego budynku dworcowego i tam umieszczenie kasy i maŁej poczekalni . Reszte budynku moŻnaby wynajĄĆ a jeŚli nie bĘdzie zaiteresowania to moŻna tam zaistalowaĆ biuro informacji turystycznej, albo jakĄŚ knajpke a jak nie uda sie to czemu tam nie przenieŚĆ tak "potrzebnego" komisaritu. Reszte proponowaŁbym wyburzyc, zaoraĆ posadziĆ jakies krzewy, zrobic jakis maŁy skwer, pare Ławeczek, ŚcieŻka rowerowa do parku zilelona i nic wiecej nie trzeba.

Do tego przydaŁby sie tunel dla samochodÓw i przejŚcie podziemne ale to sĄ juŻ powaŻne inwestycje.

A gŁÓwny dworzec powinien byĆ umiejscowiony w zĄbkowicach. Jest to moŻe wiocha ale tam przejeŻdza 2 razy wiecej pociĄgÓw niŻ przez centrum i tego nie zmienimy. Warto powalczyĆ z Zawierciem o Intercity.
pozdrawiam
A co do poŁĄczeń to jestem zdania Że powinno siĘzlikwidowaĆ wszystkie poŁĄczenia osobowe i przyspieszone na trasie gliwice - zĄbkowice. Niech jeŻdzĄ tylko poŚpieszne i ekspresy. A w ich miejsce powinny jeĹşdziĆ szynobusy na bilety kzkgop ktÓre byŁyby tańsze w utrzymaniu, pewnie szybsze i mogŁyby jeĹşdziĆ o wiele czĘŚciej ( proponuje co 15 minut). A wszystkie osobÓwki do czestochowy niech sobie stratujĄ z zĄbkowic.
QUOTE(Hator)
... szkoda ze u nas nikt czegos takiego nie mogl zrobic... ehhhhh PKP... jak to dobrze ze wkrotce nastapi koniec molocha :))))))))

przeciez u nas PKP niedawno wymyslila cos podobnego i wytypowala dworce ale bez DG. Nic z tego nie bedzie bo chetni beda najwyzej na jakies kioski hehe
QUOTE(pozdrawiam)
Do tego przydaŁby sie tunel dla samochodÓw i przejŚcie podziemne ale to sĄ juŻ powaŻne inwestycje.

W planie zagospodarowania jest wiadukt (z pasami 2+2) w strone Zielonej (przebiegalby on tez w tym miejscu i tworzyl wezel z DTŚ) a nie tunel.
Wlasnie ja mysle podobnie - trzeba wyburzyc obecny budynek w ktorym sa kasy, a przeniesc je do wyremontowanego starego i calkiem ciekawego budynku dworca.
Druga sprawa to ta tragiczna komunikakacja w GOPie. Juz snuje sie marzenia o metrze, ktore ma kazda aglomeracja tej wielkosci w Europie, a nie ma nawet SKM. Takie wieksze szynobusy jezdzace co 15 minut a moze i czesciej (chociaz trudno byloby to pogodzic z innymi pociagami, jak mamy u nas czesto 1 peron tongue.gif) bylyby super i ludzie wtedy naprawde by z tego korzystali. Do tego sa bardzo ekonomiczne i szybsze w porownianiu z obecnymi EZT z konstrukcja z lat 60-tych (serio 60-tych laugh.gif). Obecnie kilka szynobusow zamÓwiŁo woj. ŚlĄskie wspÓlnie z WarszawĄ. Niewiadomo gdzie trafiĄ mÓwiŁo siĘze na Katowice - Tychy i byĆ moŻe Gliwice - CzĘstochowa ale to naprawdĘtylko kilka sztuk.

Edit: znalazlem artykul nawet dobrze pamietalem - 4 sztuki

WojewÓdztwo ŚlĄskie zamierza kupiĆ cztery pociĄgi

purz 18-10-2004 , ostatnia aktualizacja 18-10-2004 23:00

Jeszcze w tym roku bĘdzie podpisane porozumienie z wojewÓdztwem mazowieckim i wspÓlny przetarg na zakup czternastu nowoczesnych pociĄgÓw. Cztery trafiŁyby do wojewÓdztwa ŚlĄskiego w ciĄgu trzech najbliŻszych lat.

- Warto zrobiĆ krok do przodu i zadbaĆ o jakoŚĆ tego, co dziŚ jeĹşdzi po naszych torach - mÓwi Jacek Stumpf, dyrektor wydziaŁu komunikacji i transportu UrzĘdu MarszaŁkowskiego w Katowicach. Wczoraj radni sejmiku zrobili juŻ pierwszy krok. UpowaŻnili zarzĄd wojewÓdztwa do uczestniczenia w przetargu na zakup nowych pociĄgÓw, ktÓre planujĄ ogŁosiĆ wŁadze wojewÓdztwa mazowieckiego.

Dwa wojewÓdztwa ogŁosiŁyby wspÓlnie przetarg na zakup czternastu nowoczesnych jednostek elektrycznych. ZamawiajĄc wiĘcej pociĄgÓw, moŻna bowiem liczyĆ na niŻszĄ cenĘ. A chodzi o spory wydatek, bo jedna jednostka kosztuje ok. 15-17 mln zŁ. WŁadze wojewÓdztwa ŚlĄskiego liczĄ, Że zakup czterech pociĄgÓw uda im siĘsfinansowaĆ z pieniĘdzy przekazywanych w ramach tzw. kontaktu wojewÓdzkiego, z budŻetu sejmiku i byĆ moŻe z pieniĘdzy z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej.

Cztery nowe pociĄgi z 200-250 miejscami siedzĄcymi trafiŁyby do wojewÓdztwa ŚlĄskiego w ciĄgu trzech najbliŻszych lat. Jak mÓwi dyrektor Stumpf, najpewniej obsŁugiwaŁyby trasy Sosnowiec - Katowice - Tychy i Gliwice - Katowice - CzĘstochowa.

Przypomnijmy, Że trzy lata temu wŁadze wojewÓdztwa ŚlĄskiego uczestniczyŁy juŻ razem z trzema innymi wojewÓdztwami w przetargu na zakup szynobusÓw. Dwa z nich kursujĄ juŻ po trasach, na ktÓrych nie opŁaca siĘuruchamiaĆ jednostek elektrycznych.
moze by tak na linie Czestochowa-Gliwice albo Zabkowice-Gliwice cos takiego:

To jest produkt polskiej bydgoskiej Pesy. Przyklad pierwszy z brzegu bo ta Pesa przez znawcow uwazana jest jeszcze za jedna z gorszych ale i tanszych.
A male szynobusy na linie bardziej lokalne
pozdrawiam
Do Śląskiego Zakładu Przewozów Regionalnych w połowie kwietnia powróciła z naprawy głównej połączonej z modernizacją jednostka EN57-1058. Wyróżnia się ona spośród innych modernizacji zabudowiem windy dla wózków inwalidzkich oraz specjalnych miejsc przystosowanych dla przewozu osób niepełnosprawnych. Windę obsługują kierownicy pociągu specjalnie przeszkoleni pod tym kątem w ostatnich tygodniach. Do końca września br. EN57-1058 kursować będzie w ramach eksploatacji próbnej w obsłudze następujących pociągów: w dni robocze:

- pociąg osobowy 21 Częstochowa 7:38 - Gliwice 10:05,

- pociąg osobowy 32 Gliwice 13:20 - Częstochowa 15:59,

cool.gif w dni wolne od pracy:

- pociąg osobowy 31 Częstochowa 13:25 - Gliwice 16:01,

- pociąg osobowy 46 Gliwice 19:52 - Częstochowa 22:27.

Jeżeli modernizacja pod kątem osób niepełnosprawnych spełni oczekiwania w ten sposób zostaną przerobione następne pojazdy tego typu. Jednostka EN57-1058 jest na stanie Śląskiego ZPR sekcja Częstochowa.
bylem ciekawy jak wyglada sprawa tego przetargu i okazalo sie ze zostal powtorzony z powodu protestu wlasnie tej Pesy, ktora nie zostala dopuszczona wogole do przetargu. Obecnie Pesa znowu protestuje i sprawa w sadach ehh...
A do tego przetargu wystartowali miedzy innymi: Stadler, Bombardier i Siemens. Ciekawe kiedy sie to skonczy i na dworcu w DG zobaczymy takie cudo. Chcialbym wtedy zobaczyc miny ludzi na peronie, gdy pierwszy raz to podjedzie zamiast zolto-niebieskiego EZT z recznymi wycieraczkami jak na obrazku laugh.gif

Ciekawa sprawa z Kolejami Mazowieckimi bo naprawde inwestuja - modernizuja obecne calkowicie i do tego przemalowuja z zewnatrz - takie ciekawe barwy i do tego ze sloneczkami heh. A najwazniejsze to to, ze oprocz tego przetargu z woj ŚlĄskim (10 dla wawy + 4 dla nas) samodzielnie szykuja przetarg na az 50 takich nowoczesnych EZT. Do tego na inne linie male szynobusy. Podobnie powstaja teraz Koleje Wielkopolskie. A u nas mamy PKP - Przewozy Regionalne...

A u nas coraz wiecej bordowo-pomaranczowych EZT z wyswietlaczami zamiast zolto-niebieskich. Sa to jakies po remoncie i z innej czesci kraju.
no przydalaby sie wkoncu w takiej aglomeracji SKM bo juz wstyd. Ale jakis dziwny artykul ze pisza o przesiadce w Katowicach - w drodze z DG do Gliwic. Pisze ze obecnie potrzebne kilka przesiadek jak tak naprawde to wcale niepotrzebna laugh.gif

QUOTE([img)
http://serwisy.gazeta.pl/i/gazeta.gif[/img]]
Czy na ŚlĄsku powstanie szybka kolej?

pap, tg 22-06-2005 , ostatnia aktualizacja 22-06-2005 20:07

JeŚli wszystko pÓjdzie zgodnie z planem, to w przyszŁym roku na ŚlĄsku pojawiĄ siĘpierwsze pociĄgi szybkiej kolei miejskiej.

JeŻeli pomysŁ zarzĄdu wojewÓdztwa ŚlĄskiego wypali, w ŚlĄskiej aglomeracji powstanie system komunikacji kolejowej z prawdziwego zdarzenia. PociĄgi bĘdĄ kursowaĆ wahadŁowo, np. co 10 czy 15 minut. W ten sposÓb pasaŻer jadĄcy z DĄbrowy GÓrniczej, Sosnowca czy BĘdzina, po szybkiej przesiadce w Katowicach znalazŁby siĘw Gliwicach czy Tychach i odwrotnie. DziŚ taka podrÓŻ to kilka przesiadek, rÓŻne miejsca odjazdu autobusÓw, kilka rodzajÓw biletÓw i stracony czas.

Szybka kolej ma korzystaĆ z popularnych, ŻÓŁto-niebieskich pociĄgÓw. Trzeba je jednak najpierw wyremontowaĆ: - Koszt modernizacji jednej takiej jednostki to ok. 1,8 mln zŁ. Aby kolej mogŁa kursowaĆ, potrzeba 12-16 takich pociĄgÓw - mÓwiŁ wczoraj WiesŁaw Maras, czŁonek zarzĄdu wojewÓdztwa ŚlĄskiego.

Przedstawiciele wojewÓdztwa sĄ przekonani, Że szybka kolej bĘdzie konkurencyjna dla samochodÓw i autobusÓw, a pasaŻerowie chĘtnie bĘdĄ korzystali z jej usŁug.

WojewÓdztwo, ktÓre w tym roku dopŁaca do przewozÓw kolejowych w regionie 55 mln zŁ (5 mln zŁ wiĘcej niŻ przed rokiem), gotowe jest zapŁaciĆ za modernizacjĘtaboru i kupowaĆ usŁugi przewozowe, oczekuje jednak od PKP takiej modernizacji istniejĄcej infrastruktury, ktÓra pozwoli na funkcjonowanie szybkiej kolei. Rozmowy trwajĄ.
Hator
no jezeli chodzi o trase z dg do kat i kat do gliwic to jeszcze ujdzie na miano "szybkiej"
natomiast kat - tarn. gory (jakby mieli wprowadzic) jest trasa masakryczna - jechalem pare razy ostatnio i nikomu nie polecam - pociag sie okropnie slimaczy, ma sie wrazenie chocby stal w miejscu - srednio do tarnowskich jedzie jakies 50 min a to przeciez tylko 20 pare km!!!!!! autobusem mozna tyle jechac ale nie pociagiem - litosci
kiedys byl nawet art o tym w gazecie ze tory na tej trasie to nadawalaby sie... ale na zlom

co do skm to zgadzam sie - pomysl ok ale pod pewnymi warunkami - w trojmiescie dziala to idealnie-tylko ze tam typowego polaczenia gdansk-gdynia autobusem czy tramwajem to nie ma - max trasy to np gdynia - sopot -czyli miedzy TYLKO sasiednimi miastami - a wiec min to 1 przesiadka (a przeciez u nas sa trasy co lacza miasta o dluzszej trasie!!!) - takze na pomorzu to wypala w glownej mierze przez to ze nie ma czym innym jezdzic i z 2 powodu - trasa pociagow w samej 1 gdynii czy tez w gdansku to ma minimum 10 przystankow jak nie wiecej na samo jedno miasto - tory akurat leca prawie przec cale miasto od poludnia na polnoc (miasta w 3miescie maja to do siebie ze sa bardziej pionowo rozlokowane wzdluz wybrzeza niz poziomo czyli zach-wsch) takze plan miasta i trasa pociagu sa z soba bardzo fajnie zgrane - pociagiem mozna prawie wszedzie sie dostac.
a u nas... owszem skm bedzie tylko ze ludzie jak sobie pomysla ze pojada skm powiedzmy z sosn do gliwic kolo 60-70 min (bo tez jakas tam przesiadka w kat) za cene (ulgowa) powiedzmy tych 6 zl a beda mieli do wyboru bilet sieciowy ulgowy np juz na sam tylko 1 dzien za 6zl, a pokonanie trasy sosn-kat 20 min + przesiadka 5 min + kat - gliwice 60 min (wsumie o okolo 20 min wiecej niz pociagiem) to myslicie ze co wybiora??? komfort i drogi bilet w 1 strone i tylko na 1 trasie czy bilet sieciowy o wolniejszym i mniej wygodnym srodku lokomocji, ale za to po prawie calej aglomeracji gopu - i nie tylko w obrebie dworcow pkp ale po calych miastach wraz z ich zadupiami!! juz nie mowiac o porownaniu cen biletow mies.
tym bardziej ze u nas miasta sa rozlezle i nie wszedzie pociag dojedzie - glownie centrum i wazniejsze dzielnice (ktoryms sie kiedys trafilo ze przy kladzeniu torow akurat zdecydowano ze linia pojdzie tak i siak). a pomyslcie - ludzie w znacznej mierze przypadkow jezdza z jakiejs dzielnicy miasta (nie koniecznie z centrum) do innej dzielnicy tego samego lub innego miasta (i tez to akurat w wiekszosci wypadkow nie jest centrum) - no i co sobie wybierzecie? sam bilet sieciowy (np przejazd 2 autobusami) czy bilet na pociag + bilet na autobus by dojechac na miejsce. A czasy podrozy mozna uznac za te same (z mala korzyscia na pociag), albo jak wogole ktos nie mieszka blisko stacji,,, mozna kombinowac do woli!!!
kolejna sprawa - zaleta skm jest to ze jezdza co 15 min - takze spoko bo "co chwila" ale przeciez w GOPie busy to nie PKS z zapizdziwoa co jedzie raz na 5 godz tylko komunikacja miejsca, ktora w godz szczytu jedzie nawet co 10-15 min na tej samej trasie (np 831 i 821 - godz 14 i 15 - kto nie wierzy niech spr rozklad kzk gop)-nie oszukujmy sie -tu niczym nowym na plus pociagi nas nie zaskocza
W skm pewnie tez nocnych nie bedzie - a jak beda to kzk gop tez nagle zmadrzeje i uruchomi trasy (narazie to oni w zarz. to sa slepi i glusi na taki rodzaj komunikacji - ale spokojnie - dzieki konkurencji wszystko mozna nadrobic)
wracajac do czasow podrozy - to przeciez sama podroz busem do kat z dg nie jest dluga - z centrum to okolo 25 min. a przeciez za ponad rok skoncza rondo i dts w katowicach, a za miesiac skoncza remont wiaduktu w sosnowcu-takze wszystko bedzie gotowe w chwili uruchomienia SKMu - bo to min rok potrwa. a wtedy podroz do i z kat do centrum busem to tak w granicach 25 min i to w godz szczytu spokojnie - a co dopiero po 20 godz jak jest maly ruch (juz teraz niektorzy kierowcy wykrecaja rekordy i schodza ponizej 20 min biggrin.gif)
tak samo bedzie z gliwicami - czesc DTSki przez chorzow batory jest zrobione - nie ma do samych gliwic (bo jest tylko narazie do r. sl - chebzia) ale to w ciagu kilku lat sie zmieni - zreszta i tak 870 dlugo nie jedzie jak na ta swoja trase. Jest tez drugi wariant dts - co jest obok awfu na mikolowskiej - potem kolo witosa osiedle, r. sl - kochlowice i sie ciagnie hennnnn do samego wrocka - przy okazji zjazd jest na pszczynskiej w gliwicach - takze jak nie pierwsza trasa to druga - zawsze sie znajdzie jaki wybor w polaczeniach. A pociagiem tego ne ma - pociag ma tory i poza nie nie wyjedzie - za chiny.
Kolejna sprawa (chyba ostatnia bo juz mi sie nie chce pisac wiecje bo pozno - ale spokojnie bym jeszcze cos wymyslil) to samo zarzadzanie pociagami - jak byl syf w kierowniu to myslicie ze nagle sie cos poprawi? nagle ktos madry przyjdzie i wymysli jak wziasc to za dupe by sprawnie dzialalo ? mi sie nie wydaje. juz sam pomysl odnowy TYLKO "zolto-nieb" pociagow jest zly. EZT (czy jak to ie tam w skrocie zwie) sprawdza sie ale tylko w godz szczytu jak jezdzi duuuuuzo ludzi-wtedy ilosc przewozonych spokojnie pokryje koszty transportu. No ale co z wieczorami i pozna noca jak jest malo ludzi? - pojedzie te 20-30 osob... a to i tak optymistyczna prognoza-ale stanowczo za malo by pokryc koszty - tu trzeba wtedy szynobusow-tanich w eksploatacji, malutkich, szybkich i wygodnych pociagow co by wsam raz byly i by przynajmniej pokrylo by w calosci lub wiekszej czesci koszty przejazdu. No ale w projekcie ani slowa o szynobusach.... no chyba ze SKM nie planuje kursow wieczornych i nocnych - co by bylo pomylka oczywiscie, albo moze przepolowi te pociagi biggrin.gif

Wniosek jest tylko 1 - bedzie to sprawnie dzialac ale tylko pod warunkiem ze znow zacznie dzialac wpsolny bilet ATP, bo nie jest mozliwym by jednak pociag byl tanszy w stosunku do busa (czyms koszty przejazdu pociagu musza wkoncu pokryc-a to tylko jest mozliwosc w biletach!!) Kierujac sie dalej tym tropem wypadaloby ograniczyc ruch autobusow na trasach laczacych centra miast, dublujacych trasy lini kolejowej, natomiast zwiekszyc znow ilosc taboru autobusowego na polaczenia dzielnic i przedmiesc z dworcami kol. miast no i sprawic by naprawde tych pociagow bylo zdeczka a nie 6 "na krzyz" w ktorym co 3 sie psuje co miesiac.

no chyba ze stanie sie cud i nagle wszystkie busy sie rozleca, porozbudowuja trasy pociagow, przypomna sobe o zapomnianych polaczeniach kolejowych i stacjach (jak np swietej pamieci stacja na piekle, czy malo uzywana stacja na hucie czy w strzemieszycach) a na dworcach i w pociagach bedzie czysto i bezpiecznie.

co wszystko oczywiscie jest utopia - takze moim zdaniem mozecie zapomniec ze z tym cokolwiek wypali bo jak znam zycie to zaczna sie w to bawic politycy zamiast fachowcow i g*** z tego bedzie co jest normalka w naszym pIEKNYM kRAJU.
pozdro
wow jaki dlugi post :) byc moze post roku :wink:

Na DTŚ zachÓd jak i wschod bis jeszcze dluuugo poczekamy. Z A4 tez wychodza niezle jaja jak przystalo na PL - poczatkowo miala byc platna od SoŚnicy ale Gliwice protestowaly i zgodzono sie ze bedzie platna dopiero od Kleszczowa - czyli za Gliwicami. A teraz nagle wychodzi na to ze bedzie platna juz od Chorzowa Batorego :shock:

mam wiecej informacji na temat SKM, szczegolnie druga czesc artykulu

QUOTE(Rynek Kolejowy)
Koncepcja szybkiej kolei miejskiej na ŚlĄsku
dodano: 22-06-2005

PodrÓŻ czystym, wygodnym pociĄgiem wahadŁowym z Katowic do Gliwic, TychÓw i DĄbrowy GÓrniczej w niespeŁna pÓŁ godziny - to jeden z pomysŁÓw zarzĄdu woj. ŚlĄskiego na usprawnienie komunikacji w regionie.

JeŚli wszystko pÓjdzie zgodnie z planem, pierwsze pociĄgi szybkiej kolei miejskiej na ŚlĄsku mogĄ pojawiĆ siĘjuŻ w przyszŁym roku.

"Szybka kolej ma korzystaĆ ze zmodernizowanych tzw. elektrycznych zespoŁÓw trakcyjnych, zwanych potocznie ŻÓŁto-niebieskimi pociĄgami. Koszt modernizacji jednej takiej jednostki to ok. 1,8 mln zŁ; aby kolej mogŁa kursowaĆ wahadŁowo, potrzeba 12- 16 takich pociĄgÓw" - powiedziaŁ na wtorkowej konferencji prasowej czŁonek zarzĄdu woj. ŚlĄskiego, WiesŁaw Maras.

Przedstawiciele zarzĄdu wojewÓdztwa sĄ przekonani, Że stworzenie konkurencyjnej wobec transportu samochodowego i komunikacji autobusowej oferty przejazdu miĘdzy najwiĘkszymi oŚrodkami aglomeracji, skŁoni pasaŻerÓw do korzystania z kolei, a jednoczeŚnie zapewni rozwÓj tego Środka komunikacji.

Obecnie projekt dyskutowany jest z przedstawicielami kolei, odpowiedzialnymi za przewozy regionalne. SamorzĄd wojewÓdztwa, ktÓry w tym roku dopŁaca do przewozÓw kolejowych w regionie 55 mln zŁ (5 mln zŁ wiĘcej niŻ przed rokiem) gotowy jest finansowaĆ modernizacjĘtaboru i kupowaĆ usŁugi przewozowe, oczekuje jednak od PKP takiej modernizacji istniejĄcej infrastruktury, ktÓra pozwoli na funkcjonowanie szybkiej kolei.

Chodzi przede wszystkim o niezbĘdne remonty w tych miejscach sieci PKP, gdzie pociĄgi muszĄ zwalniaĆ nawet do 15 km na godzinĘ. Takie tempo wielu pasaŻerÓw zniechĘca do podrÓŻy. Potrzeba teŻ inwestycji np. w nowe przystanki kolejowe, czĘsto w miejsce tych stacji kolejowych, ktÓre w przeszŁoŚci zlikwidowano.

JeŻeli pomysŁ wypali, w ŚlĄskiej aglomeracji powstaŁby spÓjny system komunikacji kolejowej. PociĄgi miaŁyby kursowaĆ wahadŁowo, np. co 10 czy 15 minut. W ten sposÓb pasaŻer jadĄcy z DĄbrowy GÓrniczej, Sosnowca czy BĘdzina, po szybkiej przesiadce w Katowicach znalazŁby siĘw Gliwicach czy Tychach i odwrotnie. DziŚ taka podrÓŻ to kilka przesiadek, rÓŻne miejsca odjazdu autobusÓw, kilka rodzajÓw biletÓw i stracony czas.

SamorzĄd wojewÓdztwa myŚli teŻ o reaktywowaniu zawieszonego w przeszŁoŚci poŁĄczenia kolejowego miĘdzy Bytomiem a Gliwicami, z ktÓrego korzysta m.in. wielu studentÓw. SzczegÓŁowa koncepcja kolejowej komunikacji regionalnej w woj. ŚlĄskim powstanie po zapoznaniu siĘz opracowaniem na temat przewozÓw, przygotowywanym - na zlecenie samorzĄdu - przez firmĘzewnĘtrznĄ.

Ten dokument powinien daĆ nam dokŁadny obraz potrzeb i pomÓc w okreŚleniu kierunkÓw rozwoju kolei w regionie. Chcemy wspieraĆ nowoczesne, szybkie przewozy kolejowe. Na pewno nie bĘdziemy dopŁacaĆ do przewoŻenia powietrza - zapewniŁ marszaŁek wojewÓdztwa, MichaŁ Czarski.

co do infrastruktury to w DG przez cale lata byla likwidowana tak ze zostaly 2 tory i 1 peron laugh.gif Jeszcze 1-2 lata temu zostala zlikwidowana czesc 3 toru a na calym 3 zlikwidowano elektryfikacje. Do SKM beda potrzebne dodatkowe tory i perony chocby na stacjach - zeby mogly przepuszczac inne pociagi. Ta linia jest obecnie mocno obciazona wiec bez wielkich inwestycji nie bedzie sie dalo wstawic co 15 minut SKM. Jestem jak najbardziej za jej powstaniem ale wyobrazcie sobie co bedzie na przejazdach kolejowych - co 15 minut pociag SKM w jedna strone i przeciez w druga, i do tego drugie tyle innych pociagow - chyba przejazdy by byly otwierane malo kiedy i na minute biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.