![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Taki temat uważam jest potrzebny, zresztą po wymianie mailowej z Pulsatillą okazuje się że nie tylko ja tak uważam ;-) . W mieście z górniczą przeszłością nie da się od geologii i geomorfologii uciec.
jaką nauką jest geologia wiedzą mniej więcej wszyscy. Jeśli chodzi o geomorfologię to tutaj sprawa nie jest już taka oczywista choć oczywista jest zależność tych dwóch nauk od siebie. CYTAT Geomorfologia – nauka o formach rzeźby powierzchni Ziemi oraz procesach je tworzących i przekształcających. Zajmuje się opisem (morfogeneza), pomiarem (morfometria), genezą (morfogeneza) i wiekiem (morfochronologia) form powierzchni Ziemi. za wiki - żeby nikogo nie wystraszyć ![]() To może zacznijmy od początku i zobaczmy jak obszar DG i okolic wyglada na tle jednostek geomorfologicznych ( ok Pulsatilla na potrzeby forumowych dysput stosujemy podział wg Gilewskiej). ![]() Uploaded with ImageShack.us To tytułem wstępu i mam nadzieję że jakoś ciekawie się to dalej potoczy -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Oczywiście są tam i hałdy w lesie dalej na W od Jamek (nazw nie znam). Ale Jamki przy przejeździe to właśnie te domki na wydmie (tam się rozgałęzia wydma na NW i jest zachowany układ z obniżeniem deflacyjnym, do dziś jest turzycowe bagienko, a na niektórych mapach - woda; z dekadę temu miałem tam jeszcze wilgociolubną ciemiężycę zieloną), nieco na E od torów niedawno utwardzono drogę do Strzemieszyc w poprzek przez ten wał, ładnie widać jak po niej spada na południe za zakrętem. Najładniejszy fragment wydmy jest tam chyba zachowany przy samym końcu ulicy Podlesie, w widłach do drogi od Lasek - kilka lat temu nawet to oglądałem, gdyż z drogi z góry uderzały zaskakująco dobrze zachowane resztki po murawach napiaskowych, połykane niestety zaroślami (zaznaczone tam jako intensywnie żółte lotne piaski). Choć myślałem wtedy, że to zrzucony piasek, kiedyś przygotowany do budowy wiaduktu na hutę, który nie powstał
![]() Kiedyś będę się nudził, to może udokumentuję resztki tej flory piasków - w Gołonogu i Ząbkowicach na wydmach wciąż są pięknie zachowane i bogate płaty, wskazujące zresztą zróżnicowaniem florystycznym, że to wapniste piaski, nie kwaśne. Z ciekawostek - w Antoniowie na wydmie trafiła się kilka lat temu np. turówka wonna, czyli słynna żubrówka z Puszczy Białowieszczańskiej;) PS dokładniejsza mapka tego terenu to Ryc. 5 na stronie 291. Przy czym wzniesienie 336 to w rzeczywistości Mała Góra Gołonoska/SE wierzchołek ostańca, nie ten z kościołem - stąd poprawka na Podlesie - to takie bardziej "Podlesie na E od S1" Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 09 maj 2017 - 12:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: czwartek, 13 marca 2025 - 22:32 |