![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Taki temat uważam jest potrzebny, zresztą po wymianie mailowej z Pulsatillą okazuje się że nie tylko ja tak uważam ;-) . W mieście z górniczą przeszłością nie da się od geologii i geomorfologii uciec.
jaką nauką jest geologia wiedzą mniej więcej wszyscy. Jeśli chodzi o geomorfologię to tutaj sprawa nie jest już taka oczywista choć oczywista jest zależność tych dwóch nauk od siebie. CYTAT Geomorfologia – nauka o formach rzeźby powierzchni Ziemi oraz procesach je tworzących i przekształcających. Zajmuje się opisem (morfogeneza), pomiarem (morfometria), genezą (morfogeneza) i wiekiem (morfochronologia) form powierzchni Ziemi. za wiki - żeby nikogo nie wystraszyć ![]() To może zacznijmy od początku i zobaczmy jak obszar DG i okolic wyglada na tle jednostek geomorfologicznych ( ok Pulsatilla na potrzeby forumowych dysput stosujemy podział wg Gilewskiej). ![]() Uploaded with ImageShack.us To tytułem wstępu i mam nadzieję że jakoś ciekawie się to dalej potoczy -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Regionalne jednostki geomorfologiczne wg Gilewskiej (1999):
1 - granice prowincji, 2 - granice podprowincji, 3 - granice makroregionów i ich nazwy, na tle granic: powiatów (4) i województw (5) oraz podprowincji fizycznogeograficznych wg Kondrackiego (2002). ![]() Uploaded with ImageShack.us ................................................................ AV.d Nizina Śląska (makroregion) .d8 Płaskowyż Głubczycki (mezoregion) .d9 Kotlina Raciborska AV.h Nizina Południowomazowiecka .h1 Kotlina Łęgowa CI.a Wyżyna Śląska Północna .a1 Obniżenie Górnej Warty .a2 Próg Herbski .a3 Obniżenie Liswarty .a4 Próg Woźnicki .a5 Obniżenie Małej Panwi .a6 Kotlina Mitręgi .a7 Próg Tarnogórski CI.b Wyżyna Krakowska Północna .b1 Płaskowyż Wieluński .b2 Płaskowzgórze Częstochowskie CI.c Wyżyna Śląsko-Krakowska Południowa CII.a Niecka Włoszczowska .a1 Próg Lelowski .a2 Równina Nadpilicka CII.b Wyżyna Środkowomałopolska .b1 Płaskowyż Jędrzejowski DI.a Kotlina Ostrawska DI.b Kotlina Oświęcimska b.1 Płaskowyż Rybnicki b.2 Równina Pszczyńska b.3 Dolina Górnej Wisły - odcinek zachodni b.4 Dział Wilamowicki DII.a Pogórza Beskidów Zachodnich a.1 Pogórze Śląskie DII.b Beskidy Zachodnie b.1 Beskidy Morawsko-Śląskie b.2 Obniżenie Jabłonkowskie b.3 Beskid Żywiecki ![]() Uploaded with ImageShack.us Uwagi do ryciny! 1 - granice prowincji, 2 - granice podprowincji, 3 - granice makroregionów, 4 - granice mezoregionów i ich nazwy: np. .d8 Płaskowyż Głubczycki, 5 - granice powiatów. Ten post edytował Bathurst sob, 30 mar 2013 - 22:04 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: czwartek, 13 marca 2025 - 21:58 |