CYTAT(danielmdc @ pon, 29 wrz 2014 - 19:24)

Dla mnie ostatnio numero uno są :
Ciechan Wyborne, Ciechan Lagerowe, Fortuna Czarne, Komes Porter Bałtycki (najlepsze ciemne piwa jak na ten moment na rynku)
Piwo Żywe z browaru Amber, z miodowych to najlepszy ten na miodzie gryczanym z browaru Jabłonowo.
Na upalne dni pięknie wchodzą Cydr Lubelski i Cydr Miłosławski.
Te piwa nie są złe w porównaniu co było jeszcze kilka lat temu (a portera z Komesa też lubię, nawet bardziej niż tak chwalony żywiecki). Ale podejdź do któregoś z wymienionych sklepów i spróbuj coś z Pinty, AleBrowaru, Birbanta, Wąsosza, Doctor Brew (że wymienię tylko polskie z tych bardziej dostępnych). Dla mnie wygląda to tak: piwa koncernowe <<<<< Ciechan, Miłosław, Fortuna, Amber itd. <<< rzemieślnicze (np. te co wymieniłem), szczególnie, że można spróbować gatunków o jakich się nie słyszało, nie każdy będzie smakował ale co tam

BTW - kilka lat temu smakowałem się w Żywcach i Dębowych mówiąc "zupka chmielowa" a nie zdawałem sobie sprawy, że... w ogóle nie wiem jak chmiel pachnie/smakuje w piwie :/ Bo w tych piwach go zdecydowanie czuć nie było. Porządnie nachmielone piwo z kolei nie każdemu będzie smakować (mnie dopiero po którymś) ale warto spróbować

To tak dla tych co mniej są skłonni do eksperymentów było