Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Piwa regionalne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Sprawy
vacu
Witam,

Mam pytanie do lubiących się napić dobrego piwa - ktoś się orientuje czy gdzieś w DG kupię piwa z browarów regionalnych/rzemieślniczych oraz jakieś ciekawsze zagramaniczne niż "zlaty bazant" i paulaner? Od dawna zaopatruję się w Kato, od niedawna w Będzinie ale może w DG też gdzieś jest dobrze zaopatrzony sklep?
Leszek
Monopolowy na Piłsudskiego koło przystanku tramwajowego w Gołonogu (naprzeciwko dawnego Tokaja), Monopoland na Królowej Jadwigi (dawny Big Star bodajże), przy światłach koło targu (między Korczaka i Majakowskiego, kiosk po dawnej kwiaciarni), Rzułf na Morcinka, w Małpce na Augustynika też conieco mieli.
vacu
CYTAT(Leszek @ sob, 27 wrz 2014 - 17:31) *
Monopolowy na Piłsudskiego koło przystanku tramwajowego w Gołonogu (naprzeciwko dawnego Tokaja), Monopoland na Królowej Jadwigi (dawny Big Star bodajże), przy światłach koło targu (między Korczaka i Majakowskiego, kiosk po dawnej kwiaciarni), Rzułf na Morcinka, w Małpce na Augustynika też conieco mieli.

Dzięki, obadam smile2.gif
prezes
polecam Pub Praga na Sienkiewicza, bardzo duży wybór czeskich piw i doskonale zorientowana obsługa.
danielmdc
Świat Alkoholi na Kościuszki zjada większość sklepów w ilości piw regionalnych/zagranicznych wink.gif
Leszek
CYTAT(danielmdc @ sob, 27 wrz 2014 - 20:01) *
Świat Alkoholi na Kościuszki zjada większość sklepów w ilości piw regionalnych/zagranicznych wink.gif

W którym miejscu? To ten sklep niedaleko dawnego Arsu?
danielmdc
Sklep naprzeciwko pomnika Tadeusza Kościuszki.
savalas
nie najgorszy wybór mamy teraz z racji przejęcia sklepu Real przez Auchan z moim ulubionym przenicznym hoegardenem za jedyne 4 zł, polecam z pić z pomarańczą
vacu

Kurde, 2 minuty od domu a nie zauwazyłem tego sklepu, najlepsze, ze przechodze tam przynajmniej raz w tygodniu i chyba patrze tylko przed siebie, bo nie mialem swiadomosci ze on tam jest tongue.gif

CYTAT(savalas @ sob, 27 wrz 2014 - 21:04) *
nie najgorszy wybór mamy teraz z racji przejęcia sklepu Real przez Auchan z moim ulubionym przenicznym hoegardenem za jedyne 4 zł, polecam z pić z pomarańczą

Wybor jest lepszy niz jeszcze niedawno ale od jakiegos czasu staram sie poznawac swiat piw wiec nie pamietam kiedy pilem dwa razy to samo tongue.gif A przy takim systemie i odsianiu szczochow to zostaje w Auchan ledwie kilka piw wartych sprobowania :/ I bardzo dobrze! Niech bed? sklepy specjalizuj?ce sie w konkretnych dziedzinach, mo?e dzieki temu za kilka lat nie pozostaniemy skazani na markety...
CYTAT
polecam Pub Praga na Sienkiewicza, bardzo duży wybór czeskich piw i doskonale zorientowana obsługa.

To tez niedaleko smile2.gif obadam, dzieki smile2.gif

Szukam daleko a okazuje sie, ze i u nas nie jest zle pod tym wzgledem, wystarczy zapytac smile2.gif
Leszek
W dąbrowskim auchanie wybór jest skromniejszy niż w sosnowieckim (a w każdym razie niż był w sosnowieckim - mieli tam całkiem niezłe brytyjskie na przykład).
Co pewien czas całkiem ciekawe piwa mają w lidlu - niedawno był spory wybór czeskich, wcześniej brytyjskie właśnie, ostatnio niemieckie.

A z odkrywania piwnego świata - ostatnio przekonałem się do piw bezalkoholowych (oczywiście w razie bycia kierowcą). Zrażony polskimi wynalazkami (typu Okocim bezalkoholowy czy takiż Żywiec) nieufnie spróbowałem niemieckich Tucherów - pszenicznego i lagera, całkiem, całkiem.
menago
a ja mimo wszystko polecam wybrac sie na Syberke do Bedzina do: https://www.facebook.com/pages/Sklep-Grosze...6344385?fref=ts

maja potezny wybor, duzo wiekszy niz na Pilsudskiego, czeste dostawy, nowosci tez prawie od razu sie pojawiaja.
a na fb sa informacje o dostawach smile2.gif
savalas
CYTAT(vacu @ sob, 27 wrz 2014 - 18:19) *

Kurde, 2 minuty od domu a nie zauwazyłem tego sklepu, najlepsze, ze przechodze tam przynajmniej raz w tygodniu i chyba patrze tylko przed siebie, bo nie mialem swiadomosci ze on tam jest tongue.gif

CYTAT(savalas @ sob, 27 wrz 2014 - 21:04) *

Wybor jest lepszy niz jeszcze niedawno ale od jakiegos czasu staram sie poznawac swiat piw wiec nie pamietam kiedy pilem dwa razy to samo tongue.gif A przy takim systemie i odsianiu szczochow to zostaje w Auchan ledwie kilka piw wartych sprobowania :/ I bardzo dobrze! Niech bed? sklepy specjalizuj?ce sie w konkretnych dziedzinach, mo?e dzieki temu za kilka lat nie pozostaniemy skazani na markety...
CYTAT

To tez niedaleko smile2.gif obadam, dzieki smile2.gif

Szukam daleko a okazuje sie, ze i u nas nie jest zle pod tym wzgledem, wystarczy zapytac smile2.gif

no to nic tylko zabrać gruby portfel i ruszyć do Białej Małpy w Katowicach. Tam dopiero zaczyna się zabawa w smakowanie rodzimego piwa regionalnego

chociaż faktycznie ten na Syberce sklep robi wrażenie, trzeba się wybrać
vacu
CYTAT(menago @ sob, 27 wrz 2014 - 22:58) *
a ja mimo wszystko polecam wybrac sie na Syberke do Bedzina do: https://www.facebook.com/pages/Sklep-Grosze...6344385?fref=ts

maja potezny wybor, duzo wiekszy niz na Pilsudskiego, czeste dostawy, nowosci tez prawie od razu sie pojawiaja.
a na fb sa informacje o dostawach smile2.gif

Własnie sie zaopatruje na razie smile2.gif Jednak to troche nie po drodze, z tego co widzialem na FB maja otwierac specjalizujacy sie w piwach sklep w Czeladzi smile2.gif

https://www.facebook.com/pages/Piwny-Dworze...5901403?fref=nf

CYTAT
no to nic tylko zabrać gruby portfel i ruszyć do Białej Małpy w Katowicach. Tam dopiero zaczyna się zabawa w smakowanie rodzimego piwa regionalnego

Z lokali w Kato polecam tez klub Namaste, ceny nie odbiegaja zbytnio od normalnych cen w Kato a wybor jest bardzo konkretny smile2.gif
http://www.namaste.katowice.pl/piwa-na-kranie/
Tylko podobno podczas pokazow klimat nie kazdemu bedzie odpowiadał, ja akurat na pokaz nie trafilem wiec bylo ok smile2.gif
BogorJan
Na Morcinka jest Rzułf
https://www.facebook.com/RzulfDabrowa
swojego czasu dość duży wybór ciekawych piwo, dawno nie byłem

obok przejścia przy targowisku ul Królowej Jadwigi jest sklep planeta alkohole 24,
dość ciekawy wybór,

na chwilę obecną CHPogoria Real/Auchon dość duży wybór piw chyba nawet większy niż wcześniej smile2.gif

jako że lubię miodowe ostatnio raciborskie miodowe polecam (wiem dla nie których to nie piwo).
vodun
Jak lubisz piwko miodowe to polecam - Piwo na Miodzie Gryczanym z Browaru Jałonowo. Wczoraj testowałem Grand Imperial Porter z Browaru Amber i również szczerze polecam (posmak delikatnie owocowo-kawowy, alkohol niewyczuwalny, zapach idealny) - typowy porter bałtycki smile2.gif
danielmdc
Dla mnie ostatnio numero uno są :
Ciechan Wyborne, Ciechan Lagerowe, Fortuna Czarne, Komes Porter Bałtycki (najlepsze ciemne piwa jak na ten moment na rynku)
Piwo Żywe z browaru Amber, z miodowych to najlepszy ten na miodzie gryczanym z browaru Jabłonowo.
Na upalne dni pięknie wchodzą Cydr Lubelski i Cydr Miłosławski.
vacu
CYTAT(danielmdc @ pon, 29 wrz 2014 - 19:24) *
Ciechan Wyborne, Ciechan Lagerowe, Fortuna Czarne, Komes Porter Bałtycki (najlepsze ciemne piwa jak na ten moment na rynku)
Piwo Żywe z browaru Amber, z miodowych to najlepszy ten na miodzie gryczanym z browaru Jabłonowo.

Te piwa nie są złe w porównaniu co było jeszcze kilka lat temu (a portera z Komesa też lubię, nawet bardziej niż tak chwalony żywiecki). Ale podejdź do któregoś z wymienionych sklepów i spróbuj coś z Pinty, AleBrowaru, Birbanta, Wąsosza, Doctor Brew (że wymienię tylko polskie z tych bardziej dostępnych). Dla mnie wygląda to tak: piwa koncernowe <<<<< Ciechan, Miłosław, Fortuna, Amber itd. <<< rzemieślnicze (np. te co wymieniłem), szczególnie, że można spróbować gatunków o jakich się nie słyszało, nie każdy będzie smakował ale co tam smile2.gif BTW - kilka lat temu smakowałem się w Żywcach i Dębowych mówiąc "zupka chmielowa" a nie zdawałem sobie sprawy, że... w ogóle nie wiem jak chmiel pachnie/smakuje w piwie :/ Bo w tych piwach go zdecydowanie czuć nie było. Porządnie nachmielone piwo z kolei nie każdemu będzie smakować (mnie dopiero po którymś) ale warto spróbować wink.gif To tak dla tych co mniej są skłonni do eksperymentów było wink.gif
vodun
Dla prawdziwych koneserów i łowców wyszukanych smaków piwa moge polecić wyprawę do Torunia smile2.gif a dokładnie do Browaru Staromiejskiego smile2.gif naprawdę można rozkoszować się ciekawymi smakami i aromatami piwnymi. Na szczególna pochwałę zasługuje regionalne Piwo Piernikowe. Ceny w granicach 6-7 pln.
Leszek
Jan Olbracht?
savalas
CYTAT(BogorJan @ pon, 29 wrz 2014 - 05:56) *
Na Morcinka jest Rzułf

obok przejścia przy targowisku ul Królowej Jadwigi jest sklep planeta alkohole 24,
dość ciekawy wybór,

na chwilę obecną CHPogoria Real/Auchon dość duży wybór piw chyba nawet większy niż wcześniej smile2.gif

jako że lubię miodowe ostatnio raciborskie miodowe polecam (wiem dla nie których to nie piwo).

rzułf z każdym tygodniem tego lata spadał na dno, od muzyki z remizy, przez ciągłe awarie lodówek, po chamstwo i nie wiedzę barmanek na starym i wstrętnym kebabie kończąc.
JanekS.
CYTAT(savalas @ pon, 29 wrz 2014 - 22:22) *
CYTAT(BogorJan @ pon, 29 wrz 2014 - 05:56) *
Na Morcinka jest Rzułf

dość ciekawy wybór,

rzułf z każdym tygodniem tego lata spadał na dno, od muzyki z remizy, przez ciągłe awarie lodówek, po chamstwo i nie wiedzę barmanek na starym i wstrętnym kebabie kończąc.

przylaczam sie do tej opinie.
podobno zmiana wlasciciela tak wplynela na ten "lokal"
do tego przesiaduja tam osiedlowe dresy, zaczepiajac innych gosci, popijaja tania wode pod stolikiem, za przyzwoleniem wlascicieli.
radze unikac.
danielmdc
CYTAT(vacu @ pon, 29 wrz 2014 - 19:54) *
CYTAT(danielmdc @ pon, 29 wrz 2014 - 19:24) *

Te piwa nie są złe w porównaniu co było jeszcze kilka lat temu (a portera z Komesa też lubię, nawet bardziej niż tak chwalony żywiecki). Ale podejdź do któregoś z wymienionych sklepów i spróbuj coś z Pinty, AleBrowaru, Birbanta, Wąsosza, Doctor Brew (że wymienię tylko polskie z tych bardziej dostępnych). Dla mnie wygląda to tak: piwa koncernowe <<<<< Ciechan, Miłosław, Fortuna, Amber itd. <<< rzemieślnicze (np. te co wymieniłem), szczególnie, że można spróbować gatunków o jakich się nie słyszało, nie każdy będzie smakował ale co tam smile2.gif BTW - kilka lat temu smakowałem się w Żywcach i Dębowych mówiąc "zupka chmielowa" a nie zdawałem sobie sprawy, że... w ogóle nie wiem jak chmiel pachnie/smakuje w piwie :/ Bo w tych piwach go zdecydowanie czuć nie było. Porządnie nachmielone piwo z kolei nie każdemu będzie smakować (mnie dopiero po którymś) ale warto spróbować wink.gif To tak dla tych co mniej są skłonni do eksperymentów było wink.gif

Browar Pinta jest mi znany i świetne piwka tam wytwarzają do tego jest z Zawiercia. Tylko ciężko ich wyroby u nas dostać, czasami przejazdem kupowałem w Sosnowieckim Promilu lub pubie Rino. Genialne piwka robi Browar Miejski w Bielsku Białej. W rynku mają swoją restaurację, spróbujcie wszystkich Bielitzerów. Aha jakiś czas temu zadebiutowało piwo Zagłębiowskie robione właśnie w Zawierciu, można było je dostać w kilkunastu sklepach w naszym regionie i kilku pubach, niestety nie było mi dane go spróbować.
Leszek
Pinta nie jest z Zawiercia smile2.gif
Produkują piwa (nie wiem, czy wszystkie) w zawierciańskim browarze, ale to browar kontraktowy.
danielmdc
Nie jest z Zawiercia ale jest robione w Zawierciu tak jak Zagłębiowskie wink.gif Takich przykładów jest u nas w kraju mnóstwo.
vodun
Tak Leszku, chodziło mi o Jana Olbrachta.
Leszek
Zapomniałem o tym wątku smile2.gif
Piwa z Jana Olbrachta - świetne, aczkolwiek mnie akurat piernikowe nie przypadło bardzo do gustu, bardziej jako ciekawostka niż stały napój. Za to pils i pszeniczne - miodzio smile2.gif
No i świetny pomysł, że można zamówić zestaw degustacyjny - 4 kufelki po 125 ml, żeby bez skucia się spróbować wszystkich rodzajów.

Co do Pinty - postanowiłem sobie ją przypomnieć i widząc w sklepie w Zawierciu kupiłem 4 różne (dwa jak się okazało warzone w Zawierciu, dwa w browarze Zarzecze). No i cóż - dobre piwo, nie zaprzeczam, ale jak dla mnie - nie wybija się ponad piwa czeskie czy regionalne w stopniu uzasadniającym cenę (pisząc o cenie czeskich mam na myśli oczywiście ceny w Czechach, nie u nas).
vacu
CYTAT(Leszek @ pią, 17 paź 2014 - 09:57) *
No i cóż - dobre piwo, nie zaprzeczam, ale jak dla mnie - nie wybija się ponad piwa czeskie czy regionalne w stopniu uzasadniającym cenę (pisząc o cenie czeskich mam na myśli oczywiście ceny w Czechach, nie u nas).

Zalezy gdzie kupisz bo sprzedawcy wykorzystuj? mode. W Groszku w Bedzinie za Pinte placilem 5 PLN z groszami a w Sosnowcu chcieli ode mnie 6,99 PLN :/ Takze za piatke z hakiem jak najbardziej, za siodemke sa lepsze, tu sie zgodze.

[Edytka]
Co prawda wielkim znawca nie jestem ale nie rozumiem zachwytu czeskimi piwami, fakt, czesto sa ok ale wszystkie na jedno kopyto :/ Chyba, ze to do nas sprowadzaja tylko pilsy (albo pseudopilsy) i lagery a u siebie maja wiekszy wybor.
Leszek
Czeskie? Choćby ciemne lagery, których u nas raczej nie uświadczysz, polskie browary robiąc ciemne piwa stawiają raczej na bocki/portery/stouty z tego, co widzę. Plus duży wybór polotmavych (półciemnych), u nas mało popularnych.A i zwykłe czeskie lagery (a nawet i výčepní) są o niebo lepsze od polskiej masówki.
CYTAT(vacu @ pią, 17 paź 2014 - 18:48) *
Zalezy gdzie kupisz bo sprzedawcy wykorzystuj? mode. W Groszku w Bedzinie za Pinte placilem 5 PLN z groszami a w Sosnowcu chcieli ode mnie 6,99 PLN :/ Takze za piatke z hakiem jak najbardziej, za siodemke sa lepsze, tu sie zgodze.
Płaciłem od 5 z hakiem do 7 z hakiem zależnie od rodzaju. I nawet 5+ to wg mnie za dużo.
vacu
CYTAT(Leszek @ pią, 17 paź 2014 - 19:00) *
Czeskie? Choćby ciemne lagery, których u nas raczej nie uświadczysz, polskie browary robiąc ciemne piwa stawiają raczej na bocki/portery/stouty z tego, co widzę.

Nasze portery (bałtyckie) to własnie ciemne lagery (lager = piwo dolnej fermentacji w odroznieniu od ale'i, piw gornej fermentacji smile2.gif

CYTAT(Leszek @ pią, 17 paź 2014 - 19:00) *
Plus duży wybór polotmavych (półciemnych), u nas mało popularnych.A i zwykłe czeskie lagery (a nawet i výčepní) są o niebo lepsze od polskiej masówki.
CYTAT(vacu @ pią, 17 paź 2014 - 18:48) *
Płaciłem od 5 z hakiem do 7 z hakiem zależnie od rodzaju. I nawet 5+ to wg mnie za dużo.

Biorac pod uwage ze za Tyskie czy Lecha w knajpie w Kato licza sobie 7 PLN to juz wcale nie tak duzo. Niestety surowce uzywane w tych piwach (np. chmiele z USA) sa duzo drozsze, w dodatku jak sie produkuje na mala skale to cena musi byc wyzsza. Wiec te 5+ to nie tak du«o wcale jak sie to wezmie pod uwage, duzo tylko w porownaniu do bezsmakowych lagerow.
Leszek
Czeskie ciemne lagery wyraźnie różnią się od porterów smile2.gif
danielmdc
Z Czech to tylko "czeski metanol" laugh.gif Czeskie piwka są spoko, lekkie i nie walą w dyńkę. Małe mam doświadczenie z nimi bo popijałem tylko Budwaisery i Staroprameny. Są wśród forumowiczów "wariaci" którzy warzą piwko ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.