Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gdzie na kurs angielskiego?
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Sprawy
zizi
Czy możecie doradzić, gdzie najlepiej robić kurs języka angielskiego. Gdzie są zajęcia na w miarę dobrym poziomie i z dobrą kadrą?
Za odpowiedź dziękuję smile2.gif
Dąbrowiak
CYTAT(zizi @ czw, 06 mar 2014 - 15:34) *
Czy możecie doradzić, gdzie najlepiej robić kurs języka angielskiego. Gdzie są zajęcia na w miarę dobrym poziomie i z dobrą kadrą?
Za odpowiedź dziękuję smile2.gif

Polecam Focus Lingua na Bandrowskiego. Nie wiem jak dla dorosłych, ale moje dzieci tam chodzą i widać dużą poprawę. Kadra świetna i wymagająca.
Sebastian22
Ja chodze juz kilka lat do Profi-Lingua w Sosnowcu. Jestem zadowolony, fajni lektorzy i ludzie w grupie
zizi
Dziękuję Wam za odpowiedzi,wezmę to pod uwagę bo zależy mi na poziomie. Sama się dużo obecnie uczę,a w takiej szkole chce też si e nauczyć,a nie chodzić smile2.gif
Pozdrawiam smile2.gif
KAMAZ
A ja polecam zajęcia indywidualne. Jeżeli nie zależy ci na papierku ukończenia szkoły językowej tylko na zdobyciu umiejętności to zdecydowanie polecam zajęcia indywidualne. Np z jak(ąś/imś) student(ką/em) filologii. Ja sam na takie indywidualne "korki" chodziłem i nie zamieniłbym tego na żadną szkołę językową.
Slyzaba
KAMAZ - możesz polecić kogoś konkretnego?
KAMAZ
Niestety już nie. Minęło już ładnych parę lat od ostatnich zajęć. Dziewczyna do której chodziłem już się tym nie zajmuje i z tego co wiem w regionie lub nawet w kraju już jej nie ma.
Sebastian22
To racja, szkoły jezykowe skupiaja sie na gramatyce a przez rozmowe mozna sie wiecej nauczyc jesli chodzi o komunikacje. Sam planuje od jesieni zamienic szkole na jakies indywidualne spotkania tongue.gif
vacu
Ja nie wskażę konkretnej szkoły ale z własnego doświadczenia powiem, że warto wybrać tylko taką gdzie się mówi, mówi i jeszcze raz mówi. I to głownie mówi kursant. Mam bardzo dużo do czynienia z angielskim, w pracy używam go pół na pół z polskim i spotykam ludzi z przeróżnych stron świata, na podstawie tego powiem, że podstawowe czego się trzeba nauczyć to... odwagi smile2.gif Paradoksalnie to jest najtrudniejsze. Ja nie mam słuchu i kaleczę ten język niemiłosiernie a mimo to dogadam się wszędzie po angielsku a byłem w różnych dziwnych miejscach smile2.gif Tylko trzeba mówić, mówić i jeszcze raz mówić aby nabrać pewności siebie, gramatyka, czasy, to ma drugorzędne znaczenie, Amerykanie, z którymi mam najwięcej do czynienia, używają trzech czasów a gramatykę angielskiego znają chyba gorzej niż przeciętny nasz licealista i popełniają takie babole, że nawet ja to wyłapuję smile2.gif więc tym naprawdę nie ma się co przejmować smile2.gif Więc podstawa to pewność siebie a języka i tak się w żadnej szkole nie nauczysz, to przyjdzie z praktyką, trzeba tylko mieć podstawy aby mieć od czego zacząć no i trochę pewności siebie.
Mały77
Zgadzam się z Vacu - i jeżeli już szkoła to polecam jakąś z metodą Callana wink.gif
KAMAZ
CYTAT(Mały77 @ sob, 15 mar 2014 - 07:51) *
Zgadzam się z Vacu - i jeżeli już szkoła to polecam jakąś z metodą Callana wink.gif

Z tym Callanem też trzeba uważać. Moja żona chodziła do jednej takiej szkoły. Na początku trzeba było kupić podręcznik (od nich), a potem zajęcia realizowane były kartka po kartce, linijka po linijce. Pytanie - odpowiedź, pytanie - odpowiedź. A jak złożyła zdanie poprawne ale nie dokładnie tak jak w podręczniku to było cmokanie i kręcenie głową że niby tak ale... i tu padała odpowiedź jota w jotę z podręcznika.
Także sama metoda nie gwarantuje sukcesu.
vacu
CYTAT(KAMAZ @ sob, 15 mar 2014 - 17:35) *
CYTAT(Mały77 @ sob, 15 mar 2014 - 07:51) *

Z tym Callanem też trzeba uważać. Moja żona chodziła do jednej takiej szkoły. Na początku trzeba było kupić podręcznik (od nich), a potem zajęcia realizowane były kartka po kartce, linijka po linijce. Pytanie - odpowiedź, pytanie - odpowiedź. A jak złożyła zdanie poprawne ale nie dokładnie tak jak w podręczniku to było cmokanie i kręcenie głową że niby tak ale... i tu padała odpowiedź jota w jotę z podręcznika.
Także sama metoda nie gwarantuje sukcesu.

No ja się właśnie uczyłem metodą Callana i jak najbardziej polecam (ja uczyłem się w Elsinore w Katowicach - polecam). Tylko jak napisał KAMAZ, trzeba uważać, raczej w każdej szkole teraz są bezpłatner lekcje próbne, polecam skorzystać i zobaczyć jak to wygląda. W tej metodzie zawsze jest podręcznik "pytanie - odpowiedź" (akurat ja miałem w cenie kursu) ale tam gdzie ja chodziłem nie wymagano odpowiedzi dokładnie z podręcznika, wręcz lepiej jak sam umiałem odpowiedzieć, czasami nawet wywiązał się krótki dialog. Aczkolwiek nauczyciel i tak powtórzy odpowiedź z podręcznika wink.gif Mnie się podobało bo właśnie nabrałem odwagi do mówienia czego nie dają szkoły i kursy typu "ławka, tablica, gramatyka". Mówię jak mi się wydaje, że jest dobrze ale jak nie wiem czegoś to się nie krępuję powiedzieć źle, zwykle obcokrajowcy i tak mnie rozumieją i żaden nigdy się nie zaśmiał, najwyżej poproszą o powtórzenie to wtedy staram się inaczej wink.gif
xMarcinx
Ja polecam nauczyć się dobrze gramatyki prywatnie, potem można słowek samemu i zna się biegle język.
Callana odradzam, gdyż uczy wypowiedzi schematycznych, które są poprawne ale w momencie kiedy sytuacja wymaga ich modyfikacji brak znajomości gramatyki może nam mocno zaszkodzić. Ale wszystko zalezy od tego po co komu jezyk, czy by pogadać ze znajomym z zagranicy czy by pisać raporty i kontaktować sie w wymiarze biznesowym z partnerami.
st1111
Ludzie nie wyjeżdżajcie wszyscy bo kto zarobi na moją emeryturę?
Sebastian22
Ja nie zamierzam uciekać, ale z DG też nie wiążę przyszłości niestety....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.