Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowy park w DG?
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Sprawy
Slyzaba
Czy ktoś orientuje się jaka jest przyczyna uporządkowania zielonego terenu za Letnim Centrum Sportu i Rekreacji na Zielonej? Jadąc od centrum, zaraz za mostkiem, zaczyna się rozległy teren, który został bardzo starannie odkrzewiony, wyczyszczony etc.

Wygląda niemal jak nowy park - akurat kręciło się tam ostatnio kilka osób i przyciągnęło to mój wzrok.
Bathurst
Proszę o przeniesienie wątku do działu Przyroda.

Możliwe, że działania te są związane z koncepcją Zagłębiowskiego Parku Linearnego. Słyszałem, że mają rewitalizować tereny wzdłuż Czarnej Przemszy.

CYTAT
Powstanie Zagłębiowski Park Linearny
Data: 04-12-2013

Umowę partnerską projektu "Zagłębiowski Park Linearny" podpisali dziś przedstawiciele sześciu miast Zagłębia Dąbrowskiego.

Dzięki temu mogą oni liczyć na dofinansowanie rewitalizacji terenów zielonych w dolinie rzek Przemszy i Brynicy. Liderem projektu jest Dąbrowa Górnicza, ale jak zaznacza Zbigniew Podraza, prezydent tego miasta, wszyscy skorzystają na tym po równo.

W ramach działań rewitalizacyjnych, na przykład w Psarach ma powstać wieża widokowa, powiedział wójt gminy Tomasz Sadłoń.

Do udziału w programie partnerskim "Zagłębiowski Park Linearny" przystąpiły: Dąbrowa Górnicza, Będzin, Siewierz, Sławków, Psary oraz Sosnowiec. Całkowita wartość projektu wynosi 2,6 milionów złotych z czego 85% pochodzić będzie z Unii Europejskiej.

http://www.radio.katowice.pl/zobacz,1272,P...ml#.UsZiw7Swd-w
nddg

Wygląda niemal jak nowy park - akurat kręciło się tam ostatnio kilka osób i przyciągnęło to mój wzrok.
[/quote]

A nie chodzi tutaj przypadkiem o przygotowanie terenu pod park etnograficzny?
Ma powstać właśnie w tej okolicy parku "Zielona". Być może właśnie tam.

nddg
Grzegorz-dg
Ja też się właśnie zastanawiałem czy to czasem nie przygotowanie terenu pod Park Etnograficzny ,radny Grzegorz Kuśpiel był pomysłodawcą utworzenia w naszym mieście takiego parku i uzyskał akceptację u władz miasta i przekonał radnych aby to powstało w Parku Zielona /był wskazywany ten teren jako najdogodniejsza lokalizacja/ Żeby stare chałupy ocalić od zniszczenia.
Bathurst
Park Etnograficzny? Fajny pomysł. Kto jest inwestorem? Miasto?
Slyzaba
Gdyby tam miał być park etnograficzny to przydatna była by chociaż jakaś tablica informacyjna?
Warto nagłaśniać takie pomysły.

Grzegorz-dg
Inwestorem jest miasto Dąbrowa a tablice możliwe że się pojawią w miarę jak Park Etnograficzny zacznie powstawać.
Slyzaba
Są może jakieś plany. harmonogram, cokolwiek? Szukam w sieci i znaleźć nie mogę...
bzenek
CYTAT(Slyzaba @ wto, 07 sty 2014 - 17:40) *
Są może jakieś plany. harmonogram, cokolwiek? Szukam w sieci i znaleźć nie mogę...

Przewertuj z rok wstecz protokoły Komisji Kultury, Rekreacji i Sportu. Wałkuje się ta sprawa prawie na każdym posiedzeniu.
Grzegorz-dg
Właśnie przeglądnij protokoły z posiedzenia Komisji Kultur,Rekreacji i Sportu nawet chyba w ostatnim protokole jest tam mowa o tym parku czytałem.Albo napisz na adres mailowy do radnego Grzegorza Kuśpiela on najlepiej będzie poinformowany w tej sprawie.
Slyzaba
Ankieta:

CYTAT
Dąbrowa Górnicza

Ankieta konsultacyjna jest ostatnim etapem badań socjologicznych i konsultacji społecznych realizowanych na terenie gmin uczestniczących w projekcie „Zagłębiowski Park Linearny - rewitalizacja obszaru funkcjonalnego rzek Przemszy i Brynicy”.

Celem ankiety jest wybór najlepszej Państwa zdaniem propozycji zagospodarowania PARKU ZIELONA zlokalizowanego w Dąbrowie Górniczej. Przedstawione w dalszej części warianty zagospodarowania przestrzeni zostały opracowane na podstawie sugestii uczestników spotkań konsultacyjnych oraz life planning.

W każdym z wariantów zagospodarowania, przedstawionych na kolejnych stronach formularza, przewiduje się:

zachowanie leśnego charakteru Parku z silnym nastawieniem na edukację ekologiczną (tabliczki i ścieżki edukacyjne, ekologiczne);
modernizację fontanny oraz małej architektury;
utworzenie punktów małej gastronomii i toalet (w tym dla osób niepełnosprawnych)
modernizację istniejących elementów w parku tj.: ławek oraz koszy na śmieci
modernizację oświetlenia wraz z monitoringiem;
modernizację infrastruktury drogowej, w tym chodników oraz tras/ ścieżek rowerowych.

Różnice między poszczególnymi wariantami dotyczą nadania wybranym fragmentom przestrzeni Parku charakteru:

WARIANT 1 – sportowo-rekreacyjnego
WARIANT 2 – rodzinno-wypoczynkowo-kulturalnego
WARIANT 3 – historyczno-edukacyjnego

Prosimy o dokonanie wyboru najkorzystniejszego Państwa zdaniem kierunku zagospodarowania Parku Zielona. Wariant, który zyska największe poparcie stanie się jedną z wytycznych dla projektantów, których zadaniem będzie opracowanie koncepcji URBANISTYCZNO-ARCHITEKTONICZNEJ oraz dokumentacji projektowo-budowlanej.

Szczegółowe informacje o projekcie dostępne są na stronie internetowej www.parklinearny.pl oraz oficjalnym profilu na Facebook’u – Zagłębiowski Park Linearny.

Serdecznie zapraszamy do wypełnienia ankiety!

http://www.parklinearny.pl/przemiana/dabro...za_ankieta.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.