Miałem problem z lokalizacją budynków na zdjęciu - myślałem, że miejsce wykonania zdjęcia jest oddalone bardziej na północ.Ciekawe, wygląda na to, że teren w tej okolicy był podmokły, może istniał jakiś rozległy podziemny zbiornik wodny? Kojarzę, że gdy w sąsiedztwie istniało przejście podziemne to było cały czas zalane wodą. Może ta woda pochodziła właśnie z tego hipotetycznego zbiornika? A może tam był obszar źródłowy tego cieku który tak znikąd pojawia się koło przejazdu kolejowego? Ciekawe, czy wytwórnia napojów gazowanych przy Piecucha miała na miejscu własne ujęcia wody?No i sama stacja pomp - kiedy powstała? Dużo pytań
Na stronie PWiK w DG znalazłem coś takiego:
KOD
1953-1960Zaopatrzenie w wodę w okresie budowy osiedla mieszkaniowego Nowa Dąbrowa ? Gołonóg odbywało się poprzez hydrofory [b]ze studni głębinowej, zlokalizowanej przy ul. Stacyjnej[/b]. Po wybudowaniu osiedla, woda popłynęła rurociągiem Ć 250 mm, włączonym do rurociągu tranzytowego Ć 800 mm z Łaz Błędowskich w rejonie ulic Leśna ? Podlesie.Budowa kanałów sanitarnych i deszczowych. Ścieki z osiedla odprowadzane były do tymczasowej oczyszczalni zlokalizowanej między ulicami Twarda ? Poniatowskiego ? Łańcuckiego (obecnie plac targowy). Oczyszczalnia składała się z dwóch osadników typu Imhoffa, bez piaskownika i poletek osadowych. Ścieki podczyszczone odprowadzane były do Rowu Florowskiego. W 1971 r. ścieki zostały skierowane do głównego kolektora sanitarnego i popłynęły do oczyszczalni przy ul. Powstańców; osadniki przy ul. Twardej zostały zlikwidowane.
http://www.pwik-dabrowa.pl/historia-firmy.aspxMoże to była studnia głębinowa