Co jakiś czas dostaję maile ws. różnych pomysłów dotyczących www.dawnadabrowa.pl . Pomyślałem, że warto na naszym forum co jakiś czas je omawiać. Wasze pomysły, opinie są dla mnie niezmiernie ważne i staram się żadnej sugestii nie pozostawiać bez reakcji.
Na dobry początek roku nieco statystyk za 2012 rok:
------------------
- liczba unikalnych internautów 27 708 (w 2011 - 4486)
- liczba wizyt 39 594 (w 2011 - 6743)
- liczba odsłon 533 659 (w 2011 - 105731)
Strony, z których było najwięcej wejść na dawnadabrowa.pl
- facebook.com
- dabrowa-gornicza.pl
- dabrowa-gornicza.org
- eksploratorzy.com.pl
Facebook - 8.02.2012 założyłem profil Dawnej Dąbrowy na facebook.com. Do tej pory www.facebook.com/dawnadabrowa zyskał 909 tzw. "lajków".
Na dzień dzisiejszy w bazie serwisu znajduje się 1666 elementów (01.01.2011 było 738).
------------------
Od kilku/kilkunastu tygodni pracuję nad dwiema dużymi zmianami na stronie
- import artykułów do bazy danych (obecnie pliki) i aktualizacja panelu admina
- alfabetyczny indeks miejsc, osób, etc. - pomysł jest taki, żeby na Dawnej Dąbrowie uruchomić a' la cyfrową encyklopedię poświęconą różnym obiektom (kamienice, dzielnice, przestrzenie publiczne, kopalnie, fabryki itd.), osobom, ulicom, dzielnicom, starym firmom. Mam nadzieję, że uda się połączyć pod danym hasłem zarówno tekst jak i zdjęcia/pocztówki.
Z dużych zmian na ten rok planuję jeszcze rozwinięcie funkcji wyszukiwania/filtrowania np. zaznaczam, że chcę wyszukać wszystkie materiały do II wś. albo interesują mnie zdjęcia Resursy z lat 1960-1990 etc.
edit:
Jest jeszcze jeden duuuuży pomysł związany ze stroną. Funkcjonalność, która pozwoli na nałożenie na siebie starej mapy sprzed II wś. (lub wyboru różnych map) i współczesnej wersji (dodatkowo z możliwością oznaczania starych obiektów, linkujących do artykułów). Coś bliskiego temu pomysłowi http://www.dawnysopot.pl/mapa/index.php?
Jeśli macie jakieś pomysły na kierunek rozwoju mojej strony to piszcie proszę. Jeśli któreś funkcjonalności nie spełniają oczekiwań itd. - dawajcie znać.