Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Synagoga w Dąbrowie Górniczej
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3
Slyzaba
Witam wszystkich,

Część osób z forum pewnie wie, że w Dąbrowie była kiedyś Synagoga. Większość źródeł umiejscawia ją na skrzyżowaniu ulic Okrzei i Sienkiewicza.
Kilka tygodni temu napisał do mnie pewien pasjonat historii miasta podważając tą lokalizację...

Czy ktokolwiek zna osoby, które mogą pamiętać, gdzie stała Synagoga?

Z kolei inna osoba przekazała (na podstawie informacji od babci), że Synagoga stała na skrzyżowaniu obecnej Szpitalnej i Dąbrowskiego...

Podobno później w tym budynku był warsztat samochodowy. Ostatecznie w latach '70 stara synagoga została rozebrana...

Postanowiłem poszukać nieco więcej informacji w tym temacie.

Za WIKI:

CYTAT
Synagoga w Dąbrowie Górniczej - nieistniejąca synagoga, która znajdowała się w Dąbrowie Górniczej na rogu ulic Okrzei i Sienkiewicza.
Synagoga została zbudowana w latach 1912-1916 z fundacji lokalnych zamożnych Żydów, którymi byli: Berek Fuks, Alter Futerko, Mordka Lejba Miodownik, Kopl Krzanowski, Mordka Hilel Ferens, Icek Majer Luksburg, Herszek Rajchman oraz Mojżesz Mitelman.
Podczas II wojny światowej hitlerowcy zdewastowali synagogę. Po zakończeniu wojny synagogę chciała przejąć protestancka społeczność chrześcijańska, z przeznaczeniem na zbór. Ze względu na protesty społeczności żydowskiej budynek nie został im przekazany. Wkrótce władze miejskie zezwoliły na przebudowanie synagogi na warsztat samochodowy. W latach 70. XX wieku budynek został rozebrany.

Tą notę kopiuje większość stron internetowych poświęconych Żydom w DG...

Kilka zdjęć odnalezionych w sieci:

Z http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl - artykuł Piotra Sobierajskiego (oryg. z Muzeum)

Z Wirtualny Sztetl:

Sądząc po spadku dwóch ulic, przy której stała Synagoga skrzyżowanie Szpitalna/Dąbrowskiego pasowałaby do lokalizacji. Sienkiewicza w kierunku Huty Bankowej ma podobny kąt tylko żadna poprzeczna droga nie ma takiego spadu... (co nie znaczy, że nie mogła mieć wcześniej).

Leszek
Podpis pod pierwszym zdjęciem wskazuje na ulicę Szopena/Miejską czyli późniejszą Chopina - przy czym miała ona nieco inny przebieg niż dziś. Mianowicie jej końcówka od strony Legionów to właśnie dzisiejsza Szpitalna (dawna Szpitalna biegła trochę na wschód, mniej więcej centralnie przez Izbę Przyjęć na północ, nie dochodząc do Dąbrowskiego zakręcała na wschód dochodząc do Żeromskiego.
Tak więc wskazana przez Ciebie lokalizacja wydaje mi się coraz bardziej prawdopodobna.

Z cieniem też chyba masz rację - przy czym pojawia się pytanie, kiedy przebudowano synagogę likwidując te ozdoby.
mawwm
CYTAT(Leszek @ pon, 30 sty 2012 - 03:01) *
Podpis pod pierwszym zdjęciem wskazuje na ulicę Szopena/Miejską ...

pamiętam to miejsce - przechodziłem tamtędy codziennie do szkoły - zrobię namiar GPS'em i podam dokładną pozycję smile2.gif

nie zrobię bo mi właśnie okradziono autko - zginęła nawigacja za 200 zł, a szkód na 500, złodzieju abyś szczezł !!!
Slyzaba
mawwm - dziękuję z góry za info.
Jeśli chodzi o 'cień', o którym pisał Leszek: wczoraj zwróciłem uwagę na zwieńczenie dachu na poniższej fotografii:

Skojarzyłem, że długo debatowaliśmy nad lokalizacją innych kamienic:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/kamienic...zelaza_534.html

Porównajcie kształt dachu Synagogi i cień na drugim zdjęciu, spadek ulicy. Opierając się na tych dwóch fotografiach można wstępnie założyć, że kamienice stały naprzeciwko Synagogi. Gdyby ktoś je jeszcze pamiętał...
signaal
CYTAT(Slyzaba @ pon, 30 sty 2012 - 09:27) *
mawwm - dziękuję z góry za info.
Jeśli chodzi o 'cień', o którym pisał Leszek: wczoraj zwróciłem uwagę na zwieńczenie dachu na poniższej fotografii:

Skojarzyłem, że długo debatowaliśmy nad lokalizacją innych kamienic:

Porównajcie kształt dachu Synagogi i cień na drugim zdjęciu, spadek ulicy. Opierając się na tych dwóch fotografiach można wstępnie założyć, że kamienice stały naprzeciwko Synagogi. Gdyby ktoś je jeszcze pamiętał...

Umiejscowienie synagogi wg. moich opowieści rodzinnych (wielka czerwona plama wink.gif - mieszkaliśmy po przeciwnej stronie ulicy.
http://imageshack.us/photo/my-images/28/um...iesynagogi.jpg/
Leszek
Czyli dawne skrzyżowanie Chopina i Okrzei?
Slyzaba
Dziękuję signaal za informacje. Mamy zatem dwie potencjalne lokalizacje Synagogi w obrębie kilkuset metrów.
Dla uporządkowania wrzucam obydwie propozycje:

Zibar
... a gdzie jest link do tej mapy googla gdzie nałożona była stara mapa przedwojenna?To może pomóc w lokalizacji.PS... mam http://www.zamki.pl/messtischmaps.php
Slyzaba
Zibar - tam widać jedynie zakreskowane ciągi zabudowań... brak dodatkowych oznaczeń.
Zibar
ale masz zaznaczone skrzyżowania ulic, których już nie ma - po wybudowaniu Mydlic Pół i ZSS, a synagoga była miedzy SP3, Szpitalem i ZSS.
sandwich
CYTAT(Zibar @ pon, 30 sty 2012 - 15:12) *
ale masz zaznaczone skrzyżowania ulic, których już nie ma - po wybudowaniu Mydlic Pół i ZSS, a synagoga była miedzy SP3, Szpitalem i ZSS.

Na Wiki i tu http://www.sztetl.org.pl/pl/article/dabrow...-sienkiewicza-/

synagogę umiejscowiają na Sienkiewicza. Na 80% był to jednak ulica Łukasińskiego, a na pewno nie Chopina.
Slyzaba
sandwich - możesz jakoś dokładniej ją ulokować? Lub może znasz kogoś, kto mógłby wskazać lokalizację Synagogi?

Ciekawe nagranie można znaleźć na stronie projektu Fundacji Bramy Cukermana z Będzina: www.opowiescinieobecnych.org - http://opowiescinieobecnych.org/dabrowa_go..._3_synagoga.mp3

CYTAT
okolice dawnej synagogi - stoimy przy skrzyżowaniu ulic Okrzei i Szopena. Za nami znajduje się budynek szkoły podstawowej nr 3 imienia Mikołaja Kopernika przy ulicy Mireckiego
mawwm
CYTAT(Leszek @ pon, 30 sty 2012 - 14:18) *

od Chopina odchodziła jeszcze ul. Polna później Barlickiego (tu było niewielkie getto pod koniec okupacji), "Bóźnica" stała przy skrzyżowaniu Chopina i Okrzei krótszym bokiem do Chopina. Idąc Chopina od ul. Sobieskiego do Legionów (27-go stycznia) po prawej stronie.
sandwich
CYTAT(mawwm @ pon, 30 sty 2012 - 16:48) *
CYTAT(Leszek @ pon, 30 sty 2012 - 14:18) *

od Chopina odchodziła jeszcze ul. Polna później Barlickiego (tu było niewielkie getto pod koniec okupacji), "Bóźnica" stała przy skrzyżowaniu Chopina i Okrzei krótszym bokiem do Chopina. Idąc Chopina od ul. Sobieskiego do Legionów (27-go stycznia) po prawej stronie.

Mój ojciec pokazywał mi ten warsztat samochodowy. I dlatego mam takie mgliste wspomnienia z Łukasińskiego.
Na Chopina to mieszkał mój dziadek.

Tu głos w dyskusji z wikipedii wraz z linkiem do mapki.
http://ortografia4.appspot.com/wiki/Dyskus...rowie_Górniczej

Jesli już skłaniałbym się do Orzei między Chopina i Łukasińskiego.
Wybiorę się tam i zrobię wizję lokalną. Może sobie coś przypomnę.
Dami7
Sporo informacji o dąbrowskiej gminie żydowskiej znajdziecie tutaj: http://www.jewishgen.org/yizkor/dabrowa/Dabrowa.html
Slyzaba
Dami7 - właśnie z jewishgen.org są 3 z ww. fotografii Synagogi. Wskazują tam ulicę Szopena.

Od Fundacji Bramy Cukermana dostałem informację, że lokalizacja z ich projektu 'dawne skrzyżowanie Okrzei i Szopena' została przygotowana przez Muzeum Miejskie w DG...

Sandwich - dzięki za link do dyskusji! Dzięki niemu znalazłem w końcu mapę z zaznaczonym kościołem mariawickim, którego szukałem od jakiegoś czasu smile2.gif
Zibar
Więc tak. Ojciec na pytanie gdzie była synagoga: Nie pamiętasz? laugh.gif Skrzyżowanie Okrzei/Chopina. Czyli tak jak poprzednicy piszą. Imho blisko lokalizacji nr 2, tyle, że Okrzei skręcała na południe i w tym miejscu już była równoległa do Mireckiego/Polnej więc stawiałbym na teren obecnego skweru/parkingu po drugiej stronie ulicy przy nr.2I jeszcze jedno, mówił, że w ostatnim okresie to nie było tam warsztatu tylko rozlewnia win/napoi czy coś w tym stylu.
BARES
CYTAT(Zibar @ wto, 31 sty 2012 - 06:36) *
Więc tak. Ojciec na pytanie gdzie była synagoga: Nie pamiętasz? laugh.gif Skrzyżowanie Okrzei/Chopina. Czyli tak jak poprzednicy piszą. Imho blisko lokalizacji nr 2, tyle, że Okrzei skręcała na południe i w tym miejscu już była równoległa do Mireckiego/Polnej więc stawiałbym na teren obecnego skweru/parkingu po drugiej stronie ulicy przy nr.2I jeszcze jedno, mówił, że w ostatnim okresie to nie było tam warsztatu tylko rozlewnia win/napoi czy coś w tym stylu.

Który parking masz na myśli ten przy szkole czy przy wejściu do meblowego
Zibar

Z tego co sam pamiętam, tych zdjęć i opisów ojca i mawwm oraz starych map, gdzie widać jak przebiegała Chopina takie coś mi wychodzi.
Zielony - stary przebieg Chopina
Niebieski - stary przebieg Okrzei
Jasno zielony - wiadomo smile2.gif
signaal
CYTAT(Zibar @ śro, 01 lut 2012 - 10:48) *

Z tego co sam pamiętam, tych zdjęć i opisów ojca i mawwm oraz starych map, gdzie widać jak przebiegała Chopina takie coś mi wychodzi.
Zielony - stary przebieg Chopina
Niebieski - stary przebieg Okrzei
Jasno zielony - wiadomo smile2.gif

Co do przebiegu ulic - lipa (?) na rogu Chopina i (teraz) Łukasińskiego pamięta czasy starej zabudowy.
Slyzaba
Ulice chyba rzeczywiście były inaczej wytyczone... Spróbuję zrobić grafikę z nałożonym starym układem ulic (mapa wyd. w 1951) na wersję satelitarną z zumi.
mawwm
plan miasta z 1990 r. (CIP-Biblioteka Narodowa wyd. PPWK) przebieg ulic jeszcze stary za wyjątkiem ul. Okrzei od Żeromskiego do Łukasińskiego na żółto lokalizacja Synagogi
Slyzaba
mawwm - ten żółty punkt jest naniesiony przez Ciebie? Skąd na mapie z 1990 stary układ ulic? Myślałem, że został on zniwelowany 'dziesiąt lat wcześniej? Próbuję teraz zlokalizować na mojej poniższej grafice tą lokalizację...

Odrysowany stary układ ulic na zumi:

mawwm
CYTAT(Slyzaba @ śro, 01 lut 2012 - 17:40) *
mawwm - ten żółty punkt jest naniesiony przez Ciebie? Skąd na mapie z 1990 stary układ ulic? Myślałem, że został on zniwelowany 'dziesiąt lat wcześniej?

- ja naniosłem (miszcz fotoszopa laugh.gif )
Slyzaba
Ok - próbuję teraz nałożyć punkt z Twojej mapy na zumi i na starą mapę z 1952 roku. Zobaczymy, co nam z tego wyjdzie... i co na taki wynik powiedzą pozostali użytkownicy :)Oto i grafika:

Teraz nieco czytelniej (bez nałożonej mapy z 1990):

Synagoga naniesiona na tzw. messtischblatt. Przy tych rozdzielczościach map ciężko o precyzję... Opierając się na zdjęciach:

Co o tym myślicie? Obok żółtego zaznaczenia (dałem specjalnie lekko przezroczyste) jest niezabudowane miejsce. Mapa jednak jest z lat '40 więc synagoga wtedy już stała. Stąd moja propozycja... Przydała by się teraz mapa z 1911 lub sprzed kilku lat wstecz (Synagoga była budowana 1912-1916). Budynku spod żółtego zaznaczenia nie powinno jeszcze na niej być...

Brawa dla signaala, który jako pierwszy ulokował właściwie (a wszystko na to wskazuje) lokalizację Synagogi, dla mawwm za odnalezienie mapy z 1990 roku ze starym układem ulic oraz pozostałych osób udzielających się w tym wątku!
sandwich
Może i adres był Chopina(Miejska) ale ja dalej jestem za Łukasińskiego(Fabryczną).
Slyzaba
Kiedyś na pewno uda się to ustalić w 100%... pojawi się jakiś dokument, rachunek, list, mapa etc.
Wg mapy od mawwm ze starym układem ulic wynika, że było to skrzyżowanie Szopena i Okrzei:

Zibar

Przypatrz się nakładkom, rzeczywiste przebiegi są trochę przesunięte w prawo, niż ślady ulic z nazwami (dlatego wydaje mi się, że było to bardziej na obecnej ulicy i trawniku), poza tym taka jak widać na zdjęciach i to co opisuje mawwm synagoga była: idąc od ul. Sobieskiego po prawej stronie Chopina za skrzyżowaniem z Okrzei, krótszą ścianą do Chopina, ale to są już tylko drobne korekty.
Slyzaba
Zibar - tak jak pisałem wcześniej; lokowałem Synagogę na tyle na ile pozwalały rozdzielczości map (a tu średnio akurat stoimy). Przesunięciem w prawo jak najbardziej zasadne - wrzucam skorygowaną grafikę.
Jedyne, co mnie zastanawia na tym etapie to fakt, że kształt synagogi na mapie z 1942 roku jest trapezowy a synagoga na fotografiach wygląda jak klasyczny prostokątny budynek ze ścianami pod kątem prostym...
Możliwe, że twórca mapy 'dołączył' klin chodnika utworzony z kąta skrzyżowania Okrzei i Szopena do budynku Synagogi?

Wiemy, że w budynku Synagogi był warsztat samochodowy. Wg 'Opowieści Nieobecnych' wcześniej była tam wytwórnia win, co potwierdza też Zibar. Pamiętacie jeszcze inne informacje związane z Synagogą?

Czy ktoś wie może, w którym roku budynek został wyburzony?? Są w tym temacie spore rozbieżności. Większość źródeł internetowych podaje termin 'lata 70'te'. Wg zapisu z archiwum Dąbrowskiego Muzeum Ruch Robotniczego był to dzień 6.10.1981.
Slyzaba
Z nowych informacji. Wg mapy na opowiescinieobecnych.org Synagoga była po innej stronie skrzyżowania:

Na mapie od mawwm niebieskie zaznaczenie:

Rzeczywiście na mapie jest zaznaczony podłużny budynek... za nim jakieś drobne zabudowania...

Z kolei na mapie z 1941 roku (lokalizacja na niebiesko):

Spróbuję przygotować grafiki dla wersji żółtej i niebieskiej z dopasowaniem fotografii z początku wątku.
mawwm
na GEOPORTALU tak to wygląda
a swoją drogą w Muzeum Miejskim (Sztygarka) nic nie mają na ten temat?
Slyzaba
Czyli GEOPORTAL pokrywa się idealnie z 'żółtą' lokalizacją... Niejako zagadką pozostaje kształt budynku na mapach (trapez a nie prostokąt) oraz dopasowanie fotografii do mapy.

Niedawno była ciekawa konferencja:

Mgr Magdalena Cyankiewicz, Joanna Tokaj(Muzeum Miejskie "Sztygarka" w Dąbrowie Górniczej), Losy dąbrowskiej synagogi. Postaram się zdobyć te materiały.

Żeby nie zginęło wśród innych postów przekleję wcześniej zadane pytania:

CYTAT
Wiemy, że w budynku Synagogi był warsztat samochodowy. Wg 'Opowieści Nieobecnych' wcześniej była tam wytwórnia win, co potwierdza też Zibar. Pamiętacie jeszcze inne informacje związane z Synagogą?

Czy ktoś wie może, w którym roku budynek został wyburzony?? Są w tym temacie spore rozbieżności. Większość źródeł internetowych podaje termin 'lata 70'te'. Wg zapisu z archiwum Dąbrowskiego Muzeum Ruch Robotniczego był to dzień 6.10.1981.
mawwm
w 1973 r. budynek jeszcze istniał

fotka:

pozwala (myślę) na dokładne umiejscowienie - według mnie: w głębi ul. Okrzei w kierunku centrum, czyli Synagoga stoi dokładnie w miejscu oznaczonym żółtym prostokątem na mojej mapce.
Swoją drogą, krótka jest pamięć ludzka. Ocalmy co się jeszcze da od zapomnienia!
sandwich
Nie zwracacie uwagi na spadek ulicy. Ona nie mogła być usytuowana prostopadle do żadnej z ulic Fabryczna i Miejska. To jest moim zdniem Fabryczna(łukasińskiego). Zauważcie, że nigdzie nie pojawiają się stare nazwy ulic.
Leszek
CYTAT(sandwich @ czw, 02 lut 2012 - 16:53) *
Zauważcie, że nigdzie nie pojawiają się stare nazwy ulic.

W podpisie zdjęcia jest Miejska.
sandwich
Ok! A jak usytuowanie do spadku terenu i zabudowa pozostała?
Slyzaba
uwaga!Od Rafała Piętki otrzymałem jeszcze jedną fotografię Synagogi z albumu o DG

Zdjęcie będzie miało starsze datowanie niż większość poprzednich. Synagoga ma na dachu ozdobne 'wieżyczki' a kamienice po lewej stronie są nie otynkowane. Te same kamienice są na 100% na fotografii ze sklepem żelaznym, z tym, że już otynkowane:

Cień na kamienicy pochodzi od Synagogi.Na kamienicy po prawej stronie jest data 1929. Jeśli przyjmiemy, że to data wybudowania budynku to pozwala nam to nieco ograniczyć datowanie. Chyba mamy problem...

Na fragmencie mapy Będzina z 1929 jest pokazany ten fragment Dąbrowy. Pomiary do tej mapy były wykonywane w latach 1925-1926 więc Synagoga była już dawno wybudowana.

W żółtej lokalizacji pustki... Nie ma Synagogi...
Czy możliwe, że potem dopiero przesunięto drogę bliżej Synagogi? i ten budynek obok znaku '?' to Synagoga? Na fotografii od Rafała Piętki Synagoga i naprzeciwległe kamienice są bardzo blisko siebie...

Slyzaba
sandwich - jestem po kilkugodzinnej lekturze wspomnień dąbrowskich Żydów. Jeśli gdzieś pojawia się temat synagogi (a znalazłem kilka) to zawsze w odniesieniu do ulicy Szopena/Miejskiej. Ani razu nie pada nazwa ulicy Fabrycznej/Łukasińskiego.

Ciekawy fakt z poniższego tekstu: To jedyna synagoga w całym regionie Zagłębia, która pozostaje nadal na jej fundamentach.

CYTAT

Wrzucam tekst z translatora http://www.jewishgen.org/yizkor/dabrowa/dab310.html

CYTAT
Na ulicy Okrzei nie było wielu Żydów sklepy. Po prawej stronie [na ulicę] w kierunku synagogi zostały niektóre sklepy rzemieślników. Nie było szewc Szmul Szremp (Grinberg), ale niewiele wiedział, że jego prawdziwe nazwisko. Ten pseudonim wynikły z jego wargi podziału, które wynikały z pierwszej wojny światowej. Jego rodzice mieli 24 dzieci, wszystkie wysokie i bardzo silne, który rozprasza się w świecie.

Zbliżając się do synagogi, gdzie stał, na Szopen [Chopin] Street, domów wzrosła mniejsze, węższe, i starszych, a niektóre z nich częściowo zniszczone. Na rogu, niedaleko synagogi, Majer chromych, by nauczać dzieci w pierwszym śpiew-alef bet. Niektóre domy zachowały swój wygląd aż do teraz, i przypomniał mi domy z opowieści o dawno temu. Musieli krzywe dachy, rozbite kominy, [i czasami] dziura w środku domu prowadzących w dół do piwnicy. Całe rodziny żyły w tych miejscach.

Teraz stoję przed dom mego ojca, i łzy zamordowanych krwi mycia okien. Drzwi przede mną są zablokowane i zimno, wieje wiatr odległych od nich. Serce już nie chce wierzyć, że tu kiedyś mieszkali Żydzi. I przeciągnij nogi wzdłuż Okrzei Street, gdzie kiedyś stał tak wielu żydowskich domach i przedsiębiorstwach. Obecnie istnieje kilka sklepów, jeszcze tyle wciąż przypomina to, co tam było kiedyś.

I dostać się do ostatniej straszne zaskoczenie. W domu Dawid Josef Grinbaum życie jego wieku, chorych i łamiącym się przygnębiony siostra. Żałosne resztki blisko 6000 Dąbrowa Żydów, trudno jej zrozumieć. Co ona tu mamy? Co sprawia, że ​​jej tutaj?

I dotrzeć do synagogi i zdjęcia okolicy. Aby mój smutek, wewnątrz nie ma nic do pokazania to kiedyś synagoga. To jedyna synagoga w całym regionie Zagłębia, która pozostaje nadal na jej fundamentach.

I nadal spaceruje po mieście przez długi czas, szukając przynajmniej cień z przeszłości, i to tutaj znaleźć Żyd, urodzony w Dąbrowie, który nadal tam mieszka. Jest Josef Stawski, z ulicy Okrzei, który mieszka w domu swego ojca. Pracuje jako huty w byłym zakładzie wytapiania. Od niego dowiedziałem się, że również jego starszy brat, Lejb Zalman, jest również w Dąbrowie, żyjących na ulicy Cmentarnej. Pracuje również w Hucie Bankowa [zakład wytopu].

mawwm
zapewne ulice w tym rejonie były przebudowywane w okresie międzywojennym - był to obszar bardzo biednej i prowizorycznej zabudowy. Należy pamiętać, że fotografie z tego okresu często były odbiciem lustrzanym oryginału.

i poza tematem synagogi:

jak powszechnie nazywany był budynek oznaczony czerwonym pytajnikiem?
Slyzaba
mawwm - lustrzanych odbić rzeczywiście jest sporo w starych fotografiach. Nie zmienia to faktu, że na wszystkich starych fotografiach synagoga jest naprzeciwko długiego rzędu kamienic oraz po jej stronie również było dużo zabudowań:

Dzięki napisom wiemy, że foto kamienic naprzeciw Synagogi nie jest odbiciem:
http://dawnadabrowa.pl/img/dabrowa_gornicz...klamy_sanok.jpg

Zwarta zabudowa, dużo kamienic, vis a vis:
http://www.dawnadabrowa.pl/img/synagoga/sy...ga_album_rp.jpg

Tymczasem dla żółtej lokalizacji żadna z map - ani 1929 ani 1942 nie pokazuje takiego układu... Nie pokazuje nawet układu bliskiemu tym z fotografii...

Cieszy fakt, że tak wiele osób (Darek Nowak również przesłał maila potwierdzającego żółtą wersję) potwierdza tą lokalizacją. Teraz trzeba to jeszcze tylko potwierdzić smile2.gif
mawwm
odbyłem dziś wycieczkę śladami młodości (dymałem tędy przez trzy lata do szkoły, ulicami: Krótką, Okrzei, Sienkiewicza), zachował się nawet 15 metrowy odcinek "starej" Okrzei za Chopina (na foto przed willą). Według mnie i kilku innych towarzyszy mozolnej wędrówki (od tego miejsca było "pod górkę") synagoga stała tu:
sandwich
Ok! Nie jestem pieniaczem. Podsdaję się. Pozdrawiam
mawwm
CYTAT(Slyzaba @ pią, 03 lut 2012 - 13:23) *
Cieszy fakt, że tak wiele osób (Darek Nowak również przesłał maila potwierdzającego żółtą wersję) potwierdza tą lokalizacją. Teraz trzeba to jeszcze tylko potwierdzić smile2.gif

kolejne osoby potwierdziły mi "moją" lokalizację + plan miasta z 1929 r. - czego więcej trzeba?

ponawiam pytanie: jak nazywany był budynek oznaczony czerwonym pytajnikiem?

Dąbrowiacy - kto jeszcze pamięta?
sandwich
LOkalizacja ok, ale spadek ulicy?
Slyzaba
mawwm - dzięki za kolejne weryfikacje.
Poniżej bardzo ciekawa mapa z zaznaczeniem, przesłana przez Darka Nowaka:

Niestety skala ulic nie pozwala na nałożenie jej na inne, bardziej dokładne, mapy.
Dami7
CYTAT(Slyzaba @ czw, 02 lut 2012 - 21:12) *
W żółtej lokalizacji pustki... Nie ma Synagogi...
Czy możliwe, że potem dopiero przesunięto drogę bliżej Synagogi? i ten budynek obok znaku '?' to Synagoga? Na fotografii od Rafała Piętki Synagoga i naprzeciwległe kamienice są bardzo blisko siebie...

Nie przejmowałbym się tym za bardzo. Wg mojej wiedzy budynki na takich planach były niegdyś nanoszone "z pamięci", bez wiernego odwzorowania kształtu i proporcji.
Dzisiaj z Mamą i Bratem pojechaliśmy w rejon ulic Dąbrowskiego, Chopina, Łukasińskiego. Mama (rocznik 1940) jednoznacznie opowiedziała się za lokalizacją w rejonie dawnego skrzyżowania Chopina i Okrzei mówiąc, że Synagoga była niedaleko Szkoły TPD, czyli dzisiejszej SP3 na ul. Mireckiego.
Przyszło mi jeszcze do głowy, że można by się udać do Wydziału Geodezji UM i tam ustalić kartę mapy i numery działek w tym rejonie. No a potem szukać w księgach wieczystych. Ale to już chyba zadanie dla tych najbardziej cierpliwych i zdeterminowanych smile2.gif
Slyzaba
Dami7 - dziękuję za informacje!

CYTAT
Przyszło mi jeszcze do głowy, że można by się udać do Wydziału Geodezji UM i tam ustalić kartę mapy i numery działek w tym rejonie. No a potem szukać w księgach wieczystych. Ale to już chyba zadanie dla tych najbardziej cierpliwych i zdeterminowanych
- podobno nawet Muzeum 'odbiło się' od Wydziału Architektury UM. Może ktoś tam ma znajomego? :-)
Slyzaba
Byłem w ostatni piątek na Szopena/Okrzei/Łukasińskiego. Zwróciłem uwagę, że najbliższe stare zabudowania to końcówka ulicy Mireckiego:

Rzucił się mi w oczy narożny dom i skojarzyłem, że na fotografii z cieniem Synagogi też był podobny budynek:

Wygląda jednak na ślepy trop ponieważ lokalizacja synagogi wyglądałaby mniej więcej tak:
luket
CYTAT(Slyzaba @ pon, 06 lut 2012 - 14:37) *
Byłem w ostatni piątek na Szopena/Okrzei/Łukasińskiego. Zwróciłem uwagę, że najbliższe stare zabudowania to końcówka ulicy Mireckiego:

Rzucił się mi w oczy narożny dom i skojarzyłem, że na fotografii z cieniem Synagogi też był podobny budynek:

Wygląda jednak na ślepy trop ponieważ lokalizacja synagogi wyglądałaby mniej więcej tak:

Lokalizacja, którą wskazałeś, pokrywa się z moim skojarzeniem na temat synagogi, którą ktoś z mojej rodziny lokalizował w okolicach drzewa (na Twoim zdjęciu przeciętego czerwoną linią) przy chodniku do SP3. Ale to jest tylko mgliste wspomnienie, a nie jestem w stanie tego potwierdzić, mogę się mylić.

Być może jest to błędny trop, jednak spadek terenu w tym miejscu by się zgadzał ze zdjęciami, obecnie jest tam skarpa, kilkadziesiąt lat temu teren pewnie był inaczej zniwelowany, jest tam wyraźnie pod górkę, w przeciwieństwie do obecnego skrzyżowania Chopina/Łukasińskiego.

Wskazuje to na lokalizację zaznaczona na wcześniejszych mapach żółtym pytajnikiem.

EDIT:

Podczas wieczornego spaceru z psem zerknąłem na tą okolicę:

Potem zerknąłem na to zdjęcie:

Jak Wam się wydaje, czy w ogóle jest możliwe, żeby ten orzech miał minimum 70 lat, czy to tylko moja nadinterpretacja? Szkoda, że nie ma żadnych lepszych zdjęć w tym kierunku...

Gdyby się okazało, że to jest to, mielibyśmy prawie że dokładna lokalizację. Na potwierdzenie zostałyby tylko wykopaliska wink.gif
xMarcinx
Mam pytanie, po co to komu wiedzieć? Ktoś jest wyznania Mojżeszowego i chce odzyskać ów teren, czy jak?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.