Floetzkarty znam, niestety te z 1902 roku obejmują tylko części Zagłębia graniczące z Prusami - Dąbrowy na nich nie ma. Mam zdjęcia arkusza Mysłowice z 1935 - ale on obejmuje niestety tylko południową część miasta (na północnym skraju znajduje się rynek w Będzinie, więc z DG jest tylko mniej więcej 1/3 terenu).
Wilk
Sun, 23 Oct 2011 - 21:10
jeśli ci pomoże - mam Mapę Zagłębia Dąbrowskiego i okolic z 1911 roku . "Nakład i własność Domu Ludowego w Sosnowcu" Zaznaczone są na niej szyby górnicze z nazwami. mapa obejmuje obszar od siewierza do sosnowca oraz od granicy królestwa pruskiego do strzemieszyc. może na zdjęciu coś będzie widać ... format prawie A0 więc na skaner nie włożę. https://lh4.googleusercontent.com/-pOChhjSC...w/s512/mapa.jpg
Leszek
Sun, 23 Oct 2011 - 21:52
Wygląda ciekawie - zgodziłbyś się, żebym zrobił kilka zdjęć?
Slyzaba
Sun, 23 Oct 2011 - 22:14
Ja z kolei mam dostęp do wielkoformatowego skanera (zależy od rozmiaru mapy) - jeśli Wilku byś się zgodził to moglibyśmy w tym temacie się porozumieć. Można by też zrobić skany/fotografie kilku fragmentów i połączyć je w jeden obraz. Nie ukrywam, że byłbym zainteresowany na rzecz niemal kilka dni temu utworzonego działu MAPY na www.dawnadabrowa.pl . Co Ty na to?
Leszek - masz może taką fotkę, żeby Dąbrowa była w centralnym punkcie? Wrzuciłbym chętnie na stronę. Przy okazji - kto ma dostęp do wielkoformatowego skanera? Bezpłatny oczywiście Ja do niedawna miałem ale teraz trzeba słono płacić...