Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
:)
Jakoś prawie nie rozmawialiśmy o historii miasta, a moze byloby to ciekawe smile2.gif Pamietam, jak dawno temu rozwialismy o drodze na Zielona i drzwiach do PKZ wink.gif Moze znacie jakies fajne historie, macie wspomnienia, zdjecia, widokowki?
Kawal wspanialej roboty zrobil nddg notworthy.gif Lata temu zgromadzil imponujaca kolekcje zdjec i map, a nigdy o niej nie rozmawialismy.

snf (51).gif http://dabrowa.pl/dg_foto.htm

Fajna robota z tymi porownaniami:
snf (51).gif http://www.dabrowa.pl/dg_foto_stare-i-nowe_001.htm

Nie wszystko wyglada lepiej niz kiedys, jak chocby fotka, ktora mamy w logo:
1928r
2005r snf (51).gif http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2005/2005101...obieskiego+.jpg

Jest czego zalowac, nie tylko tego. Choc nic nie gwarantuje jakby te kamienice wygladaly obecnie, ale moze nie tak jak w Bedzinie smile2.gif Gdzie obecnym latarniom i slupom trakcji tramwajowej, do owczesnej
Leszek
CYTAT(:) @ nie, 17 lut 2008 - 18:23) *
Nie wszystko wyglada lepiej niz kiedys, jak chocby fotka, ktora mamy w logo:
1928r snf (51).gif http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_1920/1928000...obieskiego+.jpg
2005r snf (51).gif http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2005/2005101...obieskiego+.jpg

Ale to chyba nie jest to samo miejsce?
maseur
no dokładnie, to "dawne" zdjęcie jest zrobione jakby zza kładki patrząc w stronę centrum.
A sam temat zacny jest i napewno będzie mega ciekawy.
To nowe zdjecie jest zrobione troszke z dalszej perspektywy, z kilkanascie metrow. Mozna porownac patrzac na prawa strone - na boku kamienicy jest okno na poddaszu, a przed nia ta nizsza kamienica.
Zal jak to teraz wyglada
filip13
no rzeczywiście nasze miasto to mały kawałek historii......
a te zdjęcia ostatnio cały czas oglądałem... wink.gif
picaro
Zdjęcia napewno są zrobione z róznych odległości, bo to inny aparat, inny obiektyw itp. ale to chyba nie ważne. Mam natomiast wątpliwości do zdjęci z Koszarami górniczymi kopalni Reden, bo wydaje mi się, że część z nich jeszcze stoi na ulicy Wojska Polskiego (od strony Liceum Łukasińskiego).
Fajnie by było zorganizować jakąś taką wystawę, ale naprawde się do tego przyłożyć i np. spróbować dotrzeć do mieszkańców, żeby udostepnili jakieś fajne zdjęcia z własnych zbiorów, bo nie którzy nawet nie wiedzą, że takie mają. Może stowarzyszenie FdZD się pokusi. Myślę, że nie było by problemu z miejscem w PKZ lub w Muzeum "Sztygarka". Swoją drogą PKZ też troszkę zdjęć takich ma, ale niestety wszytski filmy z działającego kiedyś tu AKFu i ich zdjęcia zostały skradzione kilka czy nawet kilkanaście lat temu, a część poprostu się zniszczyła, więc jest to skromy zbiór.
szer
Hmmm inicjatywa bardzo ciekawa, aczkolwiek mogą być problemy z aktualnymi zadaniami FdZD smile2.gif. Ale tutaj muszą się wypowiedzieć władze dąbrowskiego FdZD ;p.
Na taką wystawę to sam bym chętnie poszedł. Tak patrzałem na fotki sprzed lat i miasto wyglądało lepiej niż dzisiaj ;p. Albo to magia niektórych fot smile2.gif
syzio
Co do wystawy to taka nie raz była w Muzeum "Sztygarka". Jak patrze na te zdjęcia to wydaje mi się, że DG była kiedyś ładniejsza, schludniejsza i bardziej przytulna.
Zabudowa była zwarta, trakcja miała estetyczne słupy, tory w drodze, szeroki deptak, drzewa pełniły rolę ozdoby a nie tak jak teraz rosną gdzie chcą i nikt o nie nie dba (nawet w Centrum).
michu
jakiś czas temu w Komitywie wisiały duże zdjęcia Dabrowy zrobione w takim układzie (wczoraj i dziś) fajnie to wyglądało.
Dziun
Z porównania zdjęć tylko Park Hallera wygląda lepiej niż w latach 70-tych.
Bloki strasznie zeszpeciły miasto (najlepiej to widać na fotce z Hubertusem, który na tle bloku nie wygląda już tak reprezentacyjnie jak solo), poza tym drzewa fajnie ocieniały arterie miasta, a obecnie to są raczej takie karłowate krzaczki, które ozdobie na pewno nie służą.
Zal się robi po obejrzeniu tych zdjęć....
picaro
No wystawy może i były w muzeum, ale bez żadnego echa i bardziej mi chodziło, żeby po wyciągać od ludzi jakieś foty, to dość trudna praca, ale może warto smile.gif
W komitywie fakt były takie foty, ale to też jakoś mało, choć były fajne i to miłe, że był taka wystawa.

Poza tym też mi się taka stara Dąbrowa bardziej podoba. Jednak w rzeczywistości - tzn. z opowieści babci - nie było tak cudownie, bo wszędzie w centrum było błoto i niezły syf. Kopalnia odkrywkowa, brudne kamienice itd. Ale Gołonóg ponoć był ładny, bo to w sumie były domki jednorodzinne, ogrody i las. Ale cóż było na pewno więcej przestrzeni i nie było tej paskudnej socrealistycznej architektury (przede wszystkim bloków), ale z drugiej strony ilu z nas nie było by na świecie gdyby nie te bloki laugh.gif

A stare fotografie mają to do siebie, że pokazują piękno w pewien sentymentalny sposób. No i dzisiaj też można z DG na fotach wycisnąć ładne obrazki.
To co tutaj widze oczywiscie mi sie nie podoba snf (51).gif http://dabrowa.pl/DG_FOTO_1980/19800520_09_pldg_defum+.jpg typowy PRL, ale zal ze obecnie na tej czesci Kosciuszki nie ma zycia. Wszystko zaroslo snf (51).gif http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2005/20051012_39...ptak-defum+.jpg
Powinno ozyc wraz z nowym dworcem, centrum przesiadkowym, obiektami handlowymi i hotelem

A tutaj przez ponad 30 lat nic sie nie zmienilo lac.gif
snf (51).gif http://dabrowa.pl/DG_FOTO_1970/19740601x04...rk-centrum+.jpg
snf (51).gif http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2005/20051011_38...rk-hallera+.jpg

Gdyby zrobic zdjecie z rok wczesniej, przed remontem alejek to juz zupelnie. Przez tyle dekad, nikt nawet nie stworzyl planow zabudowania tej czesci. W samym centrum hula wiatr.
Jedynie ktos sprobowal kiedys stworzyc cos takiego (widac ze za duzo czasu nad tym nie spedzil):

filip13
http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2001/20010000x01...d_20010807+.jpg

chyba lepiej że UM jest bialy....
pamiętam jak budowali UM (mam na niego okno) to godzinami siedziałem i oglądałem postępy w budowie biggrin.gif

ps. http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2001/20010707_03...lica-lesna+.jpg o nie wiedziałem że jest zdjęcie mojego bloku. to jest ten ostatni...... wink.gif zdjęcie musi być sprzed pięciu lat bo jeszcze po prawej ten mały budynek stał......
Jak dla mnie CA wygladaloby o wiele lepiej niz teraz. Ten obecny rozowy i wogole ta elewacja. A miala byc calkiem inna i kosztowaloby niewiele drozej. Pamietam ze ktos z owczesnych wladz gdzies sie wypowiedzial, ze zrezygnowano z niej, i z jeszcze wielu planowanych detali, aby mieszkancy nie mowili ze "postawili sobie palac" tongue.gif
filip13
i tak tak mówią......... w ogóle to ile kosztował ten urząd? bo nie pamiętam tongue.gif
najlepsze jest to:

1880 - DG. Dąbrowa i Gołonóg. Widok ogólny.

Czy aby na pewno rok sie zgadza?

Do tej pory powstalo juz tyle (z kalendarium nddg):

CYTAT
1400
* 1400 - Pierwsza wzmianka o Gołonogu w księgach Jana Długosza

1755
* 1755 - Pierwsza wzmianka o Dąbrowie w księgach starostwa Siewierskiego

1785
* 1785 - Natrafiono na złoża węgla kamiennego
1795 - III Rozbiór Polski. Dąbrowa należy do "Nowego Śląska" pod panowaniem pruskim

1796
* 1796 - Uruchomienie kopalni "Reden"

1799
* 1799 - Uruchomienie szybu głębinowego w kopalni "Reden"
* 1799 - Dąbrowa po raz pierwszy pokazana na mapie

1800
* 1800 - Budowa pierwszego domu dla rachmistrza kopalni "Reden"

1801
* 1801 - Budowa murowanej cechowni na kopalni "Reden"

1802
* 1802 - Wieś Dąbrowa ma własnego Sołtysa

1803
* 1803 - Budowa pierwszego familoka dla robotników kopalni "Reden"

1807
* 1807 - Dąbrowa zostaje darowana przez Napoleona marszałkowi J. Lannes de Montobello

1813
* 1813 - Sztygar Buchbach zostaje dzierżawcą kopalni "Reden" i huty ałunu

1814
* 1814 - Budowa sztolni odwadniającej "Ullman" dla kopalni "Reden"

1815
* 1815 - Dąbrowa zostaje siedzibą gminy olkusko-siewierskiej

1816
* 1816 - Uruchomienie pierwszej z hut cynku pod nazwą "Konstanty"

1817
* 1817 - Powstanie Korpusu Górniczego

1818
* 1818 - Początek budowy osiedla Reden

1820
* 1820 - Otwarcie pierwszej szkoły elementarnej dla dzieci górników kopalni "Reden"

1823
* 1823 - Uruchomienie czwartej huty cynku pod nazwą "Konstanty"

1825
* 1825 - Uruchomienie kopalni "Ksawery"

1826
* 1826 - Uruchomienie huty cynku o nazwie "Pod Będzinem"

1833
* 1833 - Szkoła Górnicza przechodzi pod zarząd Banku Polskiego

1834
* 1834 - Rozpoczęcie budowy huty "Bankowa"

1842
* 1842 - Dąbrowa zostaje włączona do guberni radomskiej
* 1842 - Wybudowano pałac dla Zarządu Górniczego

1844
* 1844 - Utworzenie orkiestry przy Zarządzie Górniczym

1845
* 1845 - Rozpoczęcie budowy kolei "Warszawsko-Wiedeńskiej" przez Ząbkowice i Strzemieszyce

1847
* 1847 - Przejazd pierwszego pociągu przez Ząbkowice

1850
* 1850 - Wprowadzono oddzielne stanowiska sołtysów dla Starej Dąbrowy i Redenu

1859
* 1859 - Uruchomienie kolei Ząbkowice-Katowice

1861
* 1861 - Założenie stowarzyszenia "Biblioteka Dąbrowska"

1863
* 1863 - Opanowanie Dąbrowy i okolic przez oddział powstańców styczniowych Apolinarego Kurkowskiego

1864
* 1864 - Wyodrębnienie "Gminy Osad Górniczych" z siedzibą w Dąbrowie

1865
* 1865 - Uruchomienie kopalni "Nowa" od 1967 kop. "Łabęcki" od 1884 zmieniona na kop. "Paryż"
* 1865 - Pożar w kopalni "Reden"

1866
* 1866 - Dąbrowa wyłączona z "Gminy Osad Górniczych" i przyłączona do powiatu będzińskiego
* 1866 - Wizyta pierwszego w mieście teatru wędrownego ze spektaklem "Damy i Huzary" A. Fredry

1874
* 1874 - Józef Żółciński założył pierwszą aptekę przy ulicy Szosowej

1875
* 1875 - Uruchomienie kopalni "Flora"
* 1875 - Erygowanie w Dąbrowie filii będzińskiej parafii rzymsko-katolickiej p.w. św. Aleksandra
* 1875 - Otwarcie drukarni Stanisława Święcickiego

1876
* 1876 - Zawiązanie się "Towarzystwa Francusko - Włoskiego"

1877
* 1877.08.15 - Bolesław Prus zwiedza dąbrowską kopalnię węgla

1879
* 1879 - Uruchomienie pierwszej fabryki maszyn, późniejszy "Defum"

kot_mruczyslaw
dzisiaj przejrzałam zdjęcia na dabrowa.pl i przeraził mnie stan zaniedbania zabytkowych budynków w DG....
za kilka lat nie pozostanie nic poza kościołami, Sztygarką, PKZtem i Resursą...
przepadło już[przez zaniedbanie i niedopilnowanie przez władze miasta właścicieli budynków(czy jest u nas w ogóle ktoś taki jak architekt miejski?)]:
-kino Bajka
-dawny oddział psychiatryczny(ul. 3 Maja)
-kamienica na ul. Kościuszki
-kładka nad torami
a następne w kolejce są:
-dworzec w Strzemieszycach
-dworzec Główny9oba budynki)
-dworzec w Golonogu
-dworzec w Ząbkowicach
-budynki po UM na ul. 3 Maja
-Pałacyk Dezona(niby wyremontowany,ale bez dachu po zimie będzie wyglądał jak przed remontem)
-kino Ars
-pozostałości kopalni jan
-pozostałości schronu lotniczego kolo dworca
-itd...
nie wymieniam budynków które zostały wyburzone ze względu na budowę w tym miejscu nowych (przede wszystkim w czasach PRL)

czy miasto nie ma pieniędzy na remonty(własne, dotacje, sponsorzy...)?...
czy nie można "ścigać" właścicieli budynków zabytkowych wymagających remontu?...
czy jest w DG ktokolwiek kto się tym zajmuje?...
czy wiele stracimy jeszcze w ten sposób?...
czy miasto woli pozbyć się łatwym sposobem nieruchomości czekając aż ta się zawali, zamiast ją remontować?...

edit:
rzeczywiście brakuje w DG dawnej, zwartej zabudowy-jednego z elementów odróżniających duże miasta od miasteczek i wsi...
Leszek
CYTAT(kot_mruczyslaw @ pią, 28 sie 2009 - 01:26) *
a następne w kolejce są:
-dworzec w Strzemieszycach
-dworzec Główny9oba budynki)
-dworzec w Golonogu
-dworzec w Ząbkowicach
-budynki po UM na ul. 3 Maja
-Pałacyk Dezona(niby wyremontowany,ale bez dachu po zimie będzie wyglądał jak przed remontem)
-kino Ars
-pozostałości kopalni jan

Z wymienionych - dworce w centrum od wielu lat są skazane na zagładę, bo w bliżej nieokreślonej przyszłości ma nastąpić przebudowa stacji, więc kolej nie chce inwestować (mimo, że koszt remontu nie byłby jakiś niesamowicie wielki, w końcu w centralny chcą wpakować 22 mln teraz, a za trzy lata go wyburzyć), strzemieszycki faktycznie chyba czeka na to, żeby się zawalić, gołonoski - czuję przez skórę, że jak tylko wyprowadzi się ostatnia mieszkająca tam osoba w krótkim czasie spotka go ten sam los, co strzemieszyckiego sad.gif
Ząbkowicki jest w najlepszym stanie, więc będzie tak wegetował jeszcze długie lata.

Budynki po UM już podobno zaczęli rozbierać.

Na pałacyku Dezona wisi od niedawna wielki baner 'Do wynajęcia' - ciekawe, czy czekają z dalszym remontem aż znajdą najemców? Jeśli tak, poczekają sobie jeszcze.

Kino Ars - wstyd dla miasta, wstyd, wstyd angry.gif Ponad 4 lata marnotrawstwa, bo jakiś info (8).gif stwierdził, że obniżenie czynszu właścicielom kina nie będzie się opłacać miastu. Jak na razie 51 miesięcy - nawet, gdyby płacili kilka tysięcy miesięcznie - to chyba i tak więcej niż zero...

Pozostałości kopalni - masz na myśli resztkę szybu wentylacyjnego przy ogródkach czy też budynki przy Robotniczej po szybie Mariusz?

A co do szczeliny p-lot (a swoją drogą - wybrałaś się wtedy?) - w Polsce niestety tylko miłośnicy i zapaleńcy restaurują zabytki fortyfikacji, więc nie widzę wielkich szans. Chociaż koszt doprowadzenia go do porządku nie byłby duży, co potem? Jednym z poważnych problemów byłoby oduczenie mieszkańców pobliskich domów wyrzucania doń śmieci - a to można byłoby zrobić chyba tylko instalując automatyczne karabiny, bo w słowną perswazję nie wierzę.
kot_mruczyslaw
w końcu nie byłam... ale teraz na dniach się wybiorę...

znalazłam ciekawy fragment ze strony
http://szkola.interklasa.pl/f043/zdobnictwop.html
"Życie robotnika zagłębiowskiego toczyło się w mieszkaniu składającym się z izby i komory w wielorodzinnych domach, zwanych koszarami, czy też dwu- i czterorodzinnych. Tworzyły one górnicze kolonie. Te najstarsze powstały w XVIII i XIX wieku w Małym Zabrzu, Niwce, Dąbrowie Górniczej."

czy może chodzić tu o niezachowane koszary na Redenie(1820-1822-budowa)
http://dabrowa.pl/DG_FOTO_1910/19100000x32...y-gornicze+.jpg
czy były jeszcze inne budynki tego typu w mieście?

budynki przy ulicy Kopernika tez określa się mianem byłe koszary, ale z tego co wiem to chodzi o termin określający jednostkę wojskową...
gosiaczek
Z pewnością to chodzi o koszary na Redenie zburzone w 1965 roku. Najpierw to miały być koszary, potem szpital a w końcu domy mieszkalne dla pracowników kopalni. Zdjęcia koszar i starej Dąbrowy mozna też obejrzeć na stronie Śląskiej Biblioteki Cyfrowej http://www.sbc.org.pl/
vodun
Zmienię temat.

Chodzi mi o nazywanie pewnych miejsc w D.G.

Oprócz zwrotu "pod Merkurym" - obecnie Biedronka oraz "pod Polonią" - obecnie Komfort, nie mogę sobie przypomnieć czy istnieją inne nazwy budynków, placów, które obowiązują chociaż już ich dawno nie ma ??

Aha, jest jeszcze "wieżowiec" w Gołonogu i "Hendrix" w Centrum
xMarcinx
stolem czy kryształ na zabke obok palacu (o ile si enie myle jak co niech ktos mnie poprawi). Jeszcze żólte bloki na manhatan
Bartek84
CYTAT(vodun @ wto, 08 wrz 2009 - 15:08) *
Zmienię temat.

Chodzi mi o nazywanie pewnych miejsc w D.G.

Heh, Huta Katowice, tej nazwie nie pozwolimy umrzeć smile2.gif
A z innych zasłyszanych to "koło Kaskady" - ciąg sklepów na Kasprzaka, pomiędzy Kosmonautów a Piłsudskiego, "Nowa Pogoria" - Pogoria III, chociaż IV jest nowsza a CH jeszcze nowsze smile2.gif
Sporo osób, zwłaszcza starszych, używa też dawnych nazw ulic, Florowska, 27 Stycznia, ZBOWiDu.

CYTAT(kot_mruczyslaw)

W którym miejscu jest ten schron?
Mogę prosić o jakiś namiar i fotkę?
Sebastian22
na Damel mówią niektóry ZWE, wieżowiec - też charakterystyczne miejsce w Gołonogu, Universal - blaszany pawilon przy dw. PKP w Gołonogu...
Zibar
CYTAT(Sebastian22 @ śro, 09 wrz 2009 - 00:39) *
na Damel mówią niektóry ZWE,

jak Damel to CWE - Centralne Warsztaty Elektryczne
olo
Nie "stołem" tylko stałem. A raczej Społem. A skoro przy sklepach, to kto pamięta, że w Gołonogu na Cedlera po masło chodziło się "na róg". Po garnki do "zelaznego" na Kasprzaka, po jajka na Wybickiego do "kulowej", po cebulę na tej samej ulicy do "pani kazi". Każda dzielnia miała swoje sklepy.

Jeśli stary mieszkaniec nie wie, gdzie biedronka obok cmentarza, to pamięta knajpę "pod trupkiem" i już wie gdzie to. Tak jak i "słoneczko", któego już nie ma, a legenda została. Pozostały w pamięci wielu "śląskie" choć szkoła o tej nazwie nie funkcjonuje od lat.
vodun
po artykuły metalowe chodziło się "do Gwoździa" na Wojska Polskiego koło Biedronki smile2.gif

BTW "słoneczko" mordownia jakich mało (w latach swojej świetności)
olo
CYTAT(vodun @ śro, 09 wrz 2009 - 17:00) *
po artykuły metalowe chodziło się "do Gwoździa" na Wojska Polskiego koło Biedronki smile2.gif

BTW "słoneczko" mordownia jakich mało (w latach swojej świetności)

W latach swojej świetności "Słoneczna" była bardzo przyzwoitą kawiarnią.
vodun
CYTAT(olo @ śro, 09 wrz 2009 - 19:18) *
W latach swojej świetności "Słoneczna" była bardzo przyzwoitą kawiarnią.

Może i tak, nie jestem z Gołonoga więc nie znałem "Słoneczka" jako kawiarni, ja "Słoneczko" znam tylko z okresu kiedy miejscowe (i nie tylko) wszelkiego rodzaju dziadostwo się tam schodziło tongue.gif
Leszek
CYTAT(Bartek84 @ wto, 08 wrz 2009 - 23:54) *
W którym miejscu jest ten schron?
Mogę prosić o jakiś namiar i fotkę?

Fotki wklejałem w temacie "Gdzie/co to jest" (taki chyba był tytuł, zagadki foto w każdym razie), jest za stacją w DG, na lewo od chodnika biegnącego od Konopnickiej przez tory do Limanowskiego (tuż przed Limanowskiego).
Patrimonium
CYTAT
kryształ na zabke obok palacu (o ile si enie myle jak co niech ktos mnie poprawi)

nie kryształ a Diament, później jeszcze na knajpę w tym budynku niektórzy mawiali wozy, wozownia - nazwa od stolików w tym klimacie.
MariuszR
Cześć.
Zapraszam Was na stronę ze starymi zdjęciami z Dąbrowy Górniczej.
Prawie wszystkie zdjęcia posiadają przypisaną lokalizację na mapie, dzięki czemu można zobaczyć gdzie zostało zrobione zdjęcie.

http://www.staremiejsca.pl

Jeśli ktoś posiada w swoich zbiorach ciekawe zdjęcia to zachęcam do wrzucania.
Łukasz 1212
Specjalnie dla ciebie zalogowałem. pomiń http:// ponieważ większość popularnych przeglądarek kradnie :.
MariuszR
Dzieki smile2.gif
Poprawilem linka.
zizi
CYTAT(MariuszR @ śro, 06 paź 2010 - 23:08) *
Dzieki smile2.gif
Poprawilem linka.

ok,ale jak bierzesz z albumu moje skany+ opisy + mapka [na co poświęciłam trochę czasu,to można było napisać ze skany są z takiej a takiej strony: http://picasaweb.google.com/10903286006105...dScansOfMyTown#

pzdr. wink.gif

MariuszR
Proszę wybaczyć.
Właśnie rozwijam stronę o nowe funkcje.
Będzie dodatkowa zakładka z powiązanymi linkami - źródłami zdjęć itp.
Jak tylko skończę to uzupełnię linki do źródeł, dzięki czemu będą one lepiej indeksowane przez wyszukiwarki.
Mam nadzieję, że dzięki temu wszyscy będą zadowoleni smile2.gif

W razie zastrzeżeń proszę pisać.
MariuszR
Witam ponownie.
Źródła przy zdjęciach udostępnionych przez Panią widnieją teraz w zakładce 'powiązane strony'.

Dodatkowo wprowadziłem opcję powiadamiania o nowych zdjęciach na maila.
Ciekawe jest to, że można wybrać o zdjęciach z jakich miast chcemy dostawać powiadomienia.
Zainteresowanych zapraszam na
zizi
CYTAT(MariuszR @ sob, 09 paź 2010 - 21:52) *
Witam ponownie.
Źródła przy zdjęciach udostępnionych przez Panią widnieją teraz w zakładce 'powiązane strony'.

Dodatkowo wprowadziłem opcję powiadamiania o nowych zdjęciach na maila.
Ciekawe jest to, że można wybrać o zdjęciach z jakich miast chcemy dostawać powiadomienia.
Zainteresowanych zapraszam na

Dziękuję :-)

MariuszR
Ja też dziękuje za udostępnienie swoich zbiorów smile2.gif
maseur
Bardzo ciekawa i fajna sprawa - juz teraz jest na stronie kilka zdjęć ktore widzę pierwszy raz na oczy. smile2.gif
zizi
Takie stare zdjęcia,to w ogóle fajna sprawa,zawsze lubiłam oglądać i porównywać zmiany smile2.gif
Slyzaba
raptem 36 sztuk... czekamy z niecierpliwością na kolejne!
juar_78
Czy wie ktoś coś więcej nt. osiedla starych domów na ulicy Pogoria obok Pogorii I ?
Mam na myśli, z którego moga być roku, dlaczego powstały akurat tam i dla kogo były przeznaczone.
To osiedle jest bardzo oryginalne, na uboczu, trochę zagubione. Pewnie jakieś byłe osiedle robotniczne ?
ze strony nddg:

CYTAT
Kolonię przyłączono do Dąbrowy Górniczej w 1963 roku.

Jest to osiedle domów wybudowanych przez hutę Bankową, jako kolonia mieszkalna dla swoich robotników. Dawniej nosiła nazwę Matheron, o której już dziś niewielu pamięta. Budowa koloni została zainicjowana w 1928 roku przez Towarzystwo Francusko-Włoskie Dąbrowskiego Okręgu Górniczego. Brak terenów do zabudowy w samej Dąbrowie, zmusił zarząd Towarzystwa do szukania nowych lokalizacji domów dla swoich robotników. W efekcie do roku 1932, wybudowano 17 budynków wielorodzinnych. Zamieszkiwali w niej pracownicy kopalni PARYŻ.
juar_78
CYTAT(:) @ nie, 12 gru 2010 - 18:31) *
ze strony nddg:

CYTAT
Kolonię przyłączono do Dąbrowy Górniczej w 1963 roku.

Jest to osiedle domów wybudowanych przez hutę Bankową, jako kolonia mieszkalna dla swoich robotników. Dawniej nosiła nazwę Matheron, o której już dziś niewielu pamięta. Budowa koloni została zainicjowana w 1928 roku przez Towarzystwo Francusko-Włoskie Dąbrowskiego Okręgu Górniczego. Brak terenów do zabudowy w samej Dąbrowie, zmusił zarząd Towarzystwa do szukania nowych lokalizacji domów dla swoich robotników. W efekcie do roku 1932, wybudowano 17 budynków wielorodzinnych. Zamieszkiwali w niej pracownicy kopalni PARYŻ.

Dzieki. Znałem tę stronę ale nie wiedziałem, że tam są opisy poszczególnych dzielnic.
Mi to osiedle podoba się - urokliwie jest.
Ciekawe jaki jest status tych budynków. Kiedyś pewnie kopalni, teraz zapewne wykupione na własność. Ciekawe jak się tam mieszka smile2.gif
olo
Najbardziej urokliwy to tam jest sklep i knajpka. Jak gdzieś "na jeziorach" Lubię tam zajechać czasami.
Slyzaba
Nigdy nie widziałem na tym 'osiedlu' żadnej knajpki? (chociaż szczerze przyznam, że i jakoś specjalnie nie szukałem smile2.gif)
Leszek
Niezłe smile2.gif
Zdjęcie 8 to dzisiejszy Plac Wolności i zabudowania pierwszej stacji DŻID.
Zdjęcie 10 jest odwrócone.
12 - kopalnia Paryż od strony odkrywki
13 - kolejka napowietrzna zapewne kopalni Reden
22 - huta cynku Konstanty
23 - znów stacja DŻID

Czy masz coś przeciwko wstawieniu niektórych zdjęć na forum z mojego podpisu?
Slyzaba
ArtGii - super, bo w końcu ktoś udostępnia fotki w wyższej rozdzielczości a nie miniaturki 300x200px. Większość z nich jest w galerii kruku http://www.poszukiwania.pl/cooper/thumbnails.php?album=300 ale nie widać tylu szczegółów!

Super!

ps. jakie szczegóły widać! na niektórych fotkach nawet napisy na reklamach, rejestracje samochodów itd!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.