Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Pojezierze Dąbrowskie"
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Przyroda
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
Master
Jak się ma sprawa z tą inwestycją? Bo było o niej głośno , a ostatnio nic się do przodu nie posuwa. Zaczęli już zalewać czy nie. A jesli nie to kiedy zaczną? Od której strony planuje sie utworzyć plażę i zagospodarować akwen? Piszcie wszystko co wiecie.
rafi
Ja slyszalem, ze juz leja :) ale to podobno troche potrwa...
pozdrawiam
Na terenach przylegających do pogorii 4 powstanie droga łącząca antoniów z kolonią piekło. Niestety będzie to dopiero w 2005. Moim zdaniem jest to bardzo potrzebna inwestycja dlatego że drastycznie skróci czas dojazdu do dzielnicy antoniów a może nawet część ludzi wybierze tę drogę jadąc z ząbkowic. Antoniów może się stać badzo atrakcyjną dzielnicą z nową pogorią za miedzą, 5 min samochodem od centum. Może zaczną tamtędy jeździć jakieś busy a nie okrężną drogą przez ząbkowice. Jest szansa na ożywienie tamtych rejonów dg które są bardzo blisko centrum tylko ja proponowałbym jakieś dalsze inwestycje drogowe np jakąś sensowną drogę do parku zielona i do dzielnicy łęknice ( droga mogłaby przebiegać w okolicach ca bo układ w tamtym rejonie tez jest fatalny ). Coraz więcej ludzi jeździ na pogorię i do parku a drogi po tamtej stronie dg są jak na jakiejś wsi.
pozdrawiam
Niebawem ruszy inwestycja

Najwcześniej 20 września wiadomo będzie jaka firma zostanie na pewno wykonawcą nowego zbiornika wodnego Pogoria IV w Dąbrowie Górniczej. Ogłoszony przez Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gliwicach międzynarodowy przetarg na wykonanie inwestycji pozwolił na wyłonienie wykonawcy zadania - Hydrobudowy Śląsk, ale 20 września upłynie termin na składanie ewentualnych odwołań. Jeśli ich nie będzie, to już w połowie października wykonawca wejdzie na plac budowy. Roboty przy powstaniu zbiornika mają być zakończone w połowie roku 2005 r.

W ubiegły czwartek, 4 września w siedzibie Kopalni Piasku Kuźnica Warężyńska z inspiracji senatora Tadeusza Wnuka odbyło się spotkanie m.in. przedstawicieli kopalni, RZGW, Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej prezydenta miasta Jerzego Talkowskiego oraz burmistrza Siewierza Andrzeja Mruka.W trakcie spotkania dyskutowano o stanie zaawansowania prac nad inwestycją, ewentualnych trudnościach i przeszkodach jakie są i mogą się pojawić w trakcie jej realizacji. Jedna z nich dotyczyła nieuregulowanego jeszcze stanu prawnego niektórych gruntów, które mają stanowić obszar przyszłego zbiornika wodnego. Przedstawiciele kopalni oraz RZGW zapewnili jednak, że ten fakt nie wpłynie na pewno na termin rozpoczęcia prac przy inwestycji , a sprawy te będą regulowane w trakcie trwania robót. Przedstawiciele kopalni poinformowali też, że wcześniej niż zakładano, bo w przyszłym roku nastąpi likwidacja Zakładu Górniczego "Centrum", to jednak również nie powinno wpłynąć na przebieg planowanej inwestycji.

W czasie rozmów mówiono też o konieczności zagospodarowania otoczenia zbiornika. Prezydent Jerzy Talkowski przedstawił założenia swego projektu rozwoju wielkiej turystki na Jurze w oparciu m.in. o nowy zbiornik. ZadeklarowaŁ też rozpatrzenie możliwości wykonania na koszt gminy projektu zagospodarowania otoczenia Pogorii IV.

Jolanta Kocjan, rzecznik prasowy UM

No coś sie ruszyło, ale na pewno nie dzięki talowi.
Misiek
Jesli nadal Thal bedzie prezydentem to nic się tu nie ruszy. Ostatnio bylismy na terenie budowy z niejakim K. i musze przyznac ze wyglada to imponujaco choc nie dojechalismy do samego epicentrum. Szczerze mowiac nie chce mi sie wierzyc ze budowa zostanie ukonczona w 2005r. Mam jednak nadzieje ze Nasze Miasto kiedys stanie sie najwazniejszym osrodkiem rekreacyjno - turystycznym w regionie.
Hator
Przydaloby sie by Pogoria powstala jak najwczesniej - to bedzie dobra reklama i miasto rozwinie sie w kierunku turystycznym. Powstana hotele (ktorych w DG jak na lekarstwo), przybedzie knajpek i podatnikow bo ludzie wykupia sobie tereny na dzialki rekreacyjne, rozwinie sie Anotoniow itp. Same plusy.
To samo z Bledowem i pustynia tez mozna zrobic - ja jestem ZA
Misiek
Hator i wszystkim o to chodzi. Wiadomo, że taka inwestycja ma ogromne znaczenie nie tylko dla naszego miasta ale także regionu.
Szkoda tylko, że "naszemu prezydentowi" chodzi po głowie jakiś debilny pomysł z wielbłądami...
rafi
A propos hoteli: To przeciez, o ile wiem, w dabrowie nie ma ZADNEGO hotelu. Mowie tu o hotelach normalnych, a nie jakis hotelikach, motelach itp. Jak wiocha to wiocha.
Misiek
Rafi zdecydowanie się z tobą zgadzam. W naszym mieście są tylko jakieś hoteliki - burdeliki, a nie ma żadnego hotelu z prawdziwego zdarzenia. Nie żądam tutaj jakiegoś kolosa typu Mariott czy Holiday Inn. Wystarczyłby 4-pietrowy budynek w jakimś miŁym miejscu.
W jaki sposób "prezydent" chce przyciągać inwestorów, skoro nawet nie może im zapewnić noclegu w mieście ???
Chyba, że bierze ich na chatę...
Hator
No niestety nie ma u nas hotelu z prawdziwego zdarzenia ale nie widze sensu by robic z tego HALO. Nawet jak przyjezdzaja do nas inwestorzy, goscie itp to i tak maja gdzie spac-daleko to do Katowic (malo tam maja hoteli?).
U nas nie ma sensu takowych jak narazie budowac bo po co? Na komu to sie przyda - nie jestesmy zadnym waznym gospodarczo ani turystycznym miastem wiec i tak klientow by byla znikoma ilosc - chyba ze to by byl taki hotel gdzie wszystkim kopary by opadalay i zgarnialibysmy wszystkich klientow hotelom katowickim.
Jak juz co to moze bylby sens hotelu gdy powstanie Pogoria 4 i ja odpowiednio wypromujemy - w tym bym widzial jaka szanse, turysci, rozwoj malej gastronomi, turystyki - jak nad morzem - czyli : bary, knajpki, dyskoteki i baza noclegowa.
Poki co ja spokojnie przeboleje fakt ze nie mamy hotelu. Zreszta nikt chyba sie tym nie przejmuje - bo po co.
pozdrawiam
No tal sie zarzekał, że nie może nic zrobić z pogorią 4 bo to inwestycja centralna a tu jednak chce nam tam wybudować podwodny swiat --- może i to i dobry pomysł tylko zeby wody nie zapomnieli nalać w tym stuleciu.
pozdrawiam
Wody jeszcze nie ma ale talosław już chce wydać zakaz pływania na skuterach i łodziach motorowych.
Master
Kolejne bzdurne działania. przecież Pogoria 4 miał to być tętniacy życiem zbiornik rekreacyjno-turystyczny czyli żaglówki , łódki , motorówki , skutery. plaze , mała gastronomia, parkingi, osrodki wypoczynkowe , hotel itp itd a tymczasem jeśli Talkowski bedzie nadal sprawował władze to ta inwestycje zakonczy sie ze Pogoria 4 bedzie pustą oazą spokoju a zadowoleni będą jedynie wędkarze.

A przecież zakaz używania skuterów i łodzi z silnikami motorowymi został juz wydany na Pogorii 1 i 3.

No chyba ze jesli wprowadzi sie taki zakaz na Pogorii 4 to i promować ją jako miejsce "spokojnego" wypoczynku" , ale zniesc wtedy to na Trójce tak aby ludzie z Naszego regionu mogli bardzo aktywnie spędzić czas i z Pogorii 3 zrobić niezłe ELDORADO. Ale to zależy od pomysłów ludzi u władzy , ale wiedząc co im przychodzi do głowy to raczej niczego dobrego sie nie spodziewam.
pozdrawiam
No jestem pod wrażeniem tale planuje wybudować śluze pomiędzy pog 3-4. A to dziwne bo jeszcze niedawno twierdził że to jest niemożliwe. No i zakaz uzywania motorówek został złagodzony - mogą ich używać tylko kluby położone wokół pogori. To tyle z lektury strategi miasta dg i sprawozdania prezydenta. Będzie razem kilkadziesiąt stron ale większość to albo zwykłe lanie wody albo opisy panującej rzeczywistości. Naprawde nic nowego.
eustachy_motyka
Co do P4 jako zbiornika turystyczno-rekreacyjnego - do roku 20xx bedzie tam dzialala poglebiarka, zalewanie woda potrwa w pizdu, a Thal ma urojki. Ciekaw jestem, jak sobie w/w wyobraza podziwianie piekna przyrody, a w tle romantyczny dzwiek maszyny poglebiajaco-wydobywczej, napier.... jak cholera. "Ziobro" kapieli (wiry, halas, mul), "ziobro" zeglowania (maszyneria raz tutaj, raz tam, oprocz tego wiry i halas), ten czlowiek nie wie, co mowi. Pewna osoba mi dobrze znana i wiarygodna zna plany zagospodarowania do roku 20xx (nie pamietam dokl. daty, stad xx), w rozmowach dot. P4 (ich tematyce i przebiegu) jest doskonale zorientowana; Jurgen naprawde mowil co innego, niz temat wymagal (jedni o przemysle itp, on o turystach. Tamci o maszynie, on o wedkarzach. I tak w kolo Macieju) - tam naprawde bedzie przez spory kawal czasu przyslowiowy sajgon. I nic wiecej.

Z uklonami dla wielbladow i golebi.
Misiek
Jeszcze coś w kwestii motorówek i skuterów na Pogorii ...

Czy radni zniosą strefy ciszy na Pogoriach w Dąbrowie?

Czy tego lata ludzie wypoczywający na plażach dąbrowskich Pogorii wykąpią się w kłębach spalin, a rozpędzone motorówki będą wjeżdżać w żeglarzy? Radni z komisji sportu w Dąbrowie Górniczej chcą zlikwidować na jeziorach Pogoria I i III strefę ciszy, którą dokładnie rok temu wprowadziła komisja ekologii Rady Miejskiej.

Strefa ciszy to inaczej zakaz poruszania się na wodzie łodzi motorowych z silnikami spalinowymi. W marcu zeszłego roku zakaz taki zaczął obowiązywać wszystkie motorówki z wyjątkiem łodzi policji, straży pożarnej, miejskiej, rybackiej i WOPR. - Zanosiło się na to, że na naszych zbiornikach zapanuje prawdziwy ruch drogowy. Nie mogliśmy do tego dopuścić - mówi Zbigniew Sodo z wydziału ochrony środowiska dąbrowskiego UM.

Tymczasem wczoraj radni z komisji sportu zaproponowali, żeby Rada Miejska dopisała do uprzywilejowanych służb, którym wolno używać motorówek, pięć nowych podmiotów: to kluby sportów wodnych, których stanice rozpościerają się na brzegach Pogorii. - Prezesi klubów protestowali, że wskutek zakazu nie mogą systematycznie szkolić młodzieży żeglarskiej. Urzędnicy z rezerwą podchodzili do wniosków o wydanie jednorazowych zezwoleń, chcieliśmy ich więc udzielić klubom na stałe - mówi radny Krzysztof Tamborek, szef komisji sportu.

- To absurd! - oburzają się wędkarze znad Pogorii. - Będzie zakaz, który w praktyce nikogo nie obowiązuje, bo przecież właściciele prywatnych motorówek i skuterów zazwyczaj są zrzeszeni w klubach wodniackich i będą pływali bez ograniczeń - ostrzegają.

Ratownicy WOPR z oddziału w Dąbrowie Górniczej pamiętają, co się działo przed wprowadzeniem stref ciszy. - Szczególnie na Pogorii I dochodziło do różnych szaleństw. WOPR i policja mają już nowoczesny, ekologiczny sprzęt. Ale jak pojawiała się na wodzie jakaś platforma z silnikiem Wicher, nie z tej epoki, to więcej kopciła, niż płynęła. Przy wietrze do lądu spaliny czuć było nawet na kilometr - mówi Andrzej Latosik, prezes dąbrowskich woprowców. Jolanta Koselarz, właścicielka Ośrodka Wypoczynkowego "Rybaczówka" nad Pogorią I, pływa łodzią z napędem elektrycznym. - Zanim rok temu zaczął obowiązywać zakaz, przy naszym brzegu liczyłam 10-15 spalinówek. Kiedyś z wywróconego skutera wyciekł olej, który później rękami musieliśmy zbierać z plaży - wspomina.

Koselarz zapamiętała, że gdy usuwano motorówki z Pogorii, ich właściciele odgrażali się, że nie dadzą za wygraną i jeszcze tu kiedyś wrócą. Rzeczywiście, na stronie internetowej www.pogoria.org, która obsługuje pięć dąbrowskich klubów żeglarskich, wodniacy żalą się przy opisie największej Pogorii III: "Niestety, cały akwen jest objęty strefą ciszy i obowiązuje tu całkowity zakaz pływania na silniku", a jeden z klubów nadal się chwali możliwością uprawiania na Pogorii sportów motorowodnych...

Wczoraj na sesji większość radnych skrytykowała projekt komisji sportu i żadnych zmian nie przegłosowano. Jednak Tamborek chce jeszcze raz zaprosić kolegów na spotkanie z komisją i przekonać ich, że zezwolenie dla klubowych motorówek jest naprawdę potrzebne.

Witold Gałązka (Gazeta Wyborcza)

:shock: :shock: :shock:
pozdrawiam
To tak jest jak sie mieszka w parku narodowym im tala.
picaro
Nie no co za głupota. Żadnego zezwolenia dla maniaków wyjących silników. Tymi z "pustyni błędowskiej" też sie zająć trzeba. To są miejsca gdzie ludzie chcą odpoczywać. A odpoczynek to spoój, cisza, winko, panna i pełen relaksik, a nie chamy na motorówkach. Zresztą cóż za radość w pływaniu czymś co po odpaleniu silnika wyje i trzeba to zaraz zgasić, bo już jesteśmy na drugim brzegu, może na nowej pogorii będzie to dozwolone i tak byłoby lepiej, choć jak dla mnie to to w ogóle jest zbędne. Poza tym zwolennicy takich pojazdów niech wezmą pod uwagę, że nie są jedynymi użytkownikami tego akwenu (wędkarze, plażowicze, płetwonurkowie, kajakarze, żeglarze, rowerzyści itp.).
A co do tej Pogorii IV, to prace już ruszyły, plany zagospodarownia są mi nieznane (jak na razie to znajduje się tam na pewno pas startowy dla motolotniarzy tylko nie wiem gdzie), od strony pogorii 3 jest wkopywana rura łącząca te zbiorniki, kanału niestety nie będzie, ale może w przyszłości. Ogólnie zbiornik będzie zasilany źródłem od strony wojkowic tam już od dawna jest niewielkie jezioro i wodą z obecnej pogorii, być może także z czarnej przemszy(?). Jeśli ktoś chce to mam kilka świeżych fotek z budowy, podajcie adresy a prześlę.

pozdro dla klocka!
olo
Jeżeli tylko znajdziecie chwilę wolnego czasu wybierzcie się zobaczyć budowę nowej Pogorii. Objechałem zbiornik dookoła (20 km) i powiem wam, że robi wrażenie. Zrobiłem kilka pamiątkowych zdjęć dla potomnych. Chętnym mogę podać szczegóły. laugh.gif
Misiek
Olo jeśli możesz to poślij mi kilka tych fotek, chętnie bym obejrzał przyszłą atrakcję turystyczną w naszym mieście. No i może te zdjęcia mnie zdopingują do wycieczki w owe miejsce ... w końcu nadeszła wiosna i trzeba się trochę poruszać. cool.gif
olo
Robię zdjęcia analogiem, więc trzeba będzie chwilę poczekać. Ale nie warto czekać z wycieczką, ponieważ krajobraz zmienia się codziennie. Pojadę jeszcze raz, by dowiedzieć się na kiedy planują otwarcie przekopu do Przemszy. Nawet gdyby miało być za dwa lata to warto tej chwili dopilnować. biggrin.gif
pozdrawiam
No to muszę sobie jakiś rower skręcić i się wybrać.
pozdrawiam
Co do nurkowiska to podobno ma się składać z jaskini i głębi na 31m
:)
wiadomosc ta pochodzi sprzed 3 dni z forum GW -ktos zacytowal a nei napisal skad tongue.gif a wiec na serio zaczelo sie juz to wlasciwe zalewanie:

Od trzech dni trwa zalewanie największego w woj. śląskim wyrobiska
pokopalnianego w Dąbrowie GÓrniczej. Nowy zbiornik przeciwpowodziowy Pogoria
IV, pomieści ponad 51 milionÓw metrÓw sześciennych wody.

- Kilka dni temu kopalnia piasku podsadzkowego "Kuźnia Waręrzyńska" wyłączyła
jedną z pomp i rozpoczęło się zalewanie wodami gruntowymi sporego wyrobiska.
Ma ono 7 km długości i 2 km szerokości. Już wkrÓtce zostanie wyłączona druga
i zarazem ostatnia pompa - mÓwi Andrzej Bęben, rzecznik prasowy Urzędu
Miejskiego w Dąbrowie GÓrniczej.

Dziennie tafla wody podnosi się o 2 cm.

W planach jest też zmiana koryta rzeki Czarnej Przemszy. Pogoria IV będzie
miała za zadanie zatrzymać falę powodziową niesioną właśnie przez tę rzekę.
Wpuszczana do zbiornika woda ma pierwszą klasę czystości. Przy jej brzegu
powstanie kompleks rekreacyjno-sportowy.
i druga wiadomosc z GW:

Komora hiperbaryczna ma zostać uruchomiona w Dąbrowie GÓrniczej

Mateusz Kubica 23-07-2004 , ostatnia aktualizacja 23-07-2004 22:38

Najpewniej w przyszłym roku w dąbrowskim szpitalu pojawi się komora hiperbaryczna. Pomoże leczyć oparzenia, trudno gojące się rany i nieostrożnych nurkÓw

Na dąbrowskim jeziorze Pogoria IV ma powstać Centrum Szkolenia PłetwonurkÓw. Projekt zakłada, że w wodzie powstanie sztuczna jaskinia. Zatopionych zostanie także sześć samochodÓw rÓżnej wielkości i kabina śmigłowca Mi-2. Mają one posłużyć m.in. do szkolenia nurkÓw i ratownikÓw wodnych. Jednocześnie w Szpitalu Miejskim w Dąbrowie GÓrniczej ma zostać zamontowana komora hiperbaryczna i powstanie lądowisko dla śmigłowca medycznego. Rozmawiano na ten temat niedawno w Urzędzie Miasta.

- Wybieramy się na wizję lokalną do szpitala - mÓwi Artur Borowicz, naczelnik wydziału zdrowia i pomocy społecznej dąbrowskiego magistratu, koordynator zespołu budującego nurkowisko. - Komora to 70-tonowa konstrukcja, ktÓrą trzeba jakoś włożyć do budynku, więc całą operację musimy dokładnie zaplanować - dodaje.

Komora hiperbaryczna ma ratować nieostrożnych płetwonurkÓw. Jeśli nurek zbyt szybko wynurzy się na powierzchnię, na wskutek rÓżnicy ciśnień gazy rozpuszczone w tkance tłuszczowej i krwi tworzą pęcherzyki powietrza, ktÓre powodują zatory. Komora pozwala na wyrÓwnanie rÓżnicy ciśnień. Szybciej goją się w niej także oparzenia i rany. W naszym regionie takie urządzenie znajduje się w siemianowickim Centrum Leczenia Oparzeń. Dąbrowska komora ma być większa i składać się będzie z dwÓch części: stacjonarnej, pozwalającej leczyć kilka osÓb w szpitalu, oraz transportowej, ktÓra pozwoli rozpocząć zabieg już na miejscu wypadku. Urządzenie ma kosztować kilka milionÓw złotych.

- Postaramy się o dofinansowanie z Narodowego Funduszu Zdrowia i Unii Europejskiej. Może uda się pozyskać sponsorÓw - mÓwi Borowicz.
czy ktos z was wie co bedzie z Czarna Przemsza?? Bo pisza w roznych zrodlach sprzeczne informacje- albo bedzie rozdzielona i czesc wody do nowego zbiornika a gdzie indziej pisza ze tylko nowym korytem przez zbiornik. Fajnei ze bedzie tez wysepka. Tylko w niektorych miejscach brzegi buduja bardzo strome- takze ktos idac po piwku brzegiem jak sie zatoczy to wpadnie od razu na kilka m laugh.gif
Aha a oficjalne zakonczenie prac 30 czerwca 2005
Bathurst
Jak to wysepka?
A tak w ogÓle to witam po długiej mojej nieobecności - pochłonęły mnie sprawy zawodowe i urlop :-).
Macie może jakieś linki na temat Pogorii 4 ?
olo
No wody już jest, że ho ho. Pojechałem na rowerku brzegiem po Wojkowice i zauważyłem, że kałuża się powiększa. Nowe koryto Przemszuni wykładają kamieniem, w Mariankach buduje się przeprawa. Ciekawe jak będzie stare koryto wyglądać po zatkaniu.
tylko qrcze w Mariankach likwiduja ta gorke a byl z niej taki fajny widok na nowa pogorie i trojke, no i na DG :cry:
olo
tylko qrcze w Mariankach likwiduja ta gorke a byl z niej taki fajny widok na nowa pogorie i trojke, no i na DG unsure.gif

Nie płacz proszę, tatuś usypie Ci nową górkęlaugh.gif
zartowalem sobie :) ale skzoda widoku juz nie bedzie tongue.gif
Master
Czy to jest ta górka, jak sie jedzie za Zieloną wzdłuż Pogorii, za tym wiaduktem-mostem kolejowym przed Mariankami? To jest w takim lesie po prawej stronie i obok niej było coś a'la staw?? Jesli to ta górka. No to rzeczywiście jej szkoda sad.gif ByŁem na niej ze 3 razy, bardzo stroma z 15 metrow wysokości. Ciekawe jaki byŁ cel jej usypania???
no to jest(byla) wlasnie ta. Juz wiekszosci jej nie ma- z bliska nie widzialem ale chyba wlasnie posluzyla do zasypania tego stawu
TeodorMotor
Ponoć ta górka ma zostać przekształcona w wyspę, na której będzie przystań żeglarska (wiadomość jest z szesnastej ręki, więc nie wiem ile w niej prawdy).
Kiedy ostatnio byłem na piwie w Wojkowicach, przyglądałem się bacznie robotom budowlanym tamże. Nie znam się na inżynierii przestrzennej, ale chyba będzie tam zjazd z "autostrady". A po "naszej" stronie żadnych prac drogowych. Widocznie mister Ti chce uzdrowić społeczeństwo w DG i zmusić je do rowerowania na siłę. No chyba, że zwiększony zostanie tabor riksz...
Zapomniałem! Przeca karawany Marianki-Graniczna będą kursować!!!
na nowej Pogorii bedzie mala wyspa ale z tego co widzialem w necie na zdjeciu planu przyszelgo zbiornika wyspa bedzie po tej samej stronie ale troche dalej i blisko brzegu a o przystani nic nie wiem.

A druga sprawa-moze chodzi ci o przebudowe wezla Podwarpie - juz dobiega powoli konca jego przebudowa i zaczyna sie drugi etap-budowa drogi ekspresowej(jednojezdniowej -hmm moze na razie tylko) do Pyrzowic. Inwestorem jest GDDKiA i DG nie ma nic do tego -zreszta to jest juz za miastem tongue.gif Ciekawe czy w przyszlosci przebuduja odcinek od Zabkowic do Podwarpia na droge espresowa-potrezba kilku wiaduktow bo tak bedzie wyrwa w S1
Master
Jak możesz to podaj linka do strony na której są jakieś informacje o zalewanym terenie, planach, o Kuźnicy Warężyńskiej , oraz zdjęcie Planu Przyszłego Zbiornika.

Ja szukając znalałem coś takiego:
http://www.pogoria.org/Pogoria/1/1.htm o Pogorii 1

http://www.pogoria.org/Pogoria/4/4.htm o Pogorii 4
wlasnie poszukalem jescze raz i to znalazlem. Niestety zdjecie nei obejmuje calego planu ale to jedyne co znalazlem...
http://www.zewpress.com/index151.php3?menu...kst=1&numer=151
przeszukujac teraz tamto archwium znalazlem i tu jeszcze inny temat z kilkoma zdjeciami z DG i Tala:
http://www.zewpress.com/index150.php3?menu...kst=1&numer=150
Strona troche skopana zeby przejrzec archiwum trzeba uzywac IE
jescez chyba nie pisalimy o kosztach budowy nowego zbiornika. Przypomnialo mi sie ze kiedys znalazlem gdzies w necie ze mial kosztowac 44 mln zl
TeodorMotor
Pospacerzyłem sobie ostatnio pomiędzy Pogariami 3 i 4. Rury całkowicie wykończone (już chyba dość dawno), ofkors przepływ zamknięty. Brzegi P4 od tej strony wylożone kamieniami, dno jest równane (są jeszcze zalewiska po kopalni piasku). Wzdłuż brzegu prawdopodobnie będzie droga.
Czy ktoś ma jakieś wtyki i zna (choć ogólnikowo) plany P4? Gdzie wpływy, gdzie odpływy, gdzie plaże, gdzie ośrodki, co z wyspą... No i gdzie będzie delfinarium?
no niestety nic nigdzie nie ma sad.gif no poza tym juz starym kawalkiem
czy ktos z Was wie jakie sa postepy przy budowie zbiornika??
no i czy juz wybudowali nowa droge przez nowy most na Mariankach i ja otworzyli (mieli to zrobic do konca listopada)??
TeodorMotor
Jak Bozia utrzyma takĄ pogodĘjak dziŚ do ŁikĘdu, to po niedzieli bĘdzie relacja (z fotkami) z mikoŁajkowej wycieczki rowerowej (a co!).
3mam kciuki :)

PS. i uwazaj zeby ci sie nie przytrafilo to samo co Bartkowi przy fotografowaniu osrodka egzmainacyjnego (prawdopodobnie zostal uznany za taliba, tak jak sam wczesniej przypuszczal) :wink:
TeodorMotor
Niestety, mimo, że pogada jeszcze jakoś nawet taka ewentualnie nie była całkiem do bani, to świetowanie barburkowe się mi we znaki dało i szczerze powiedziawszy właściwie to dopiero wziąłem i rozpocząłem dochodzenie do siebie... Fotek nie bedzie. Na razie.
bzenek
KorzystajĄc ze ŚwiĄtecznego nadmiaru czasu wolnego i nienajgorszej pogody wybraŁem siĘdziŚ na rowerowĄ wyprawĘpo DG. Kilka rzeczy mnie mile zaskoczyŁo i mam tematy na kilka postÓw, a nawet nowe wĄtki.

Ale po kolei - najpierw o Pogorii IV. DotarŁem mianowicie do Marianek.

Gotowy jest juŻ nowy most nad przyszŁym odpŁywem wody z Pogorii IV. Koryto odpŁywu miejscami jest juŻ uformowane i wyŁoŻone kamieniami, a miejscami jeszcze nie istnieje. Na odcinku wiadukt kolejowy - Marianki uŁoŻona jest nowa nawierzchnia na drodze i samochody juŻ uŻywajĄ wyŻej wymienionego mostu. PozostaŁa do zrobienia kosmetyka na poboczach.

Obok wiaduktu gotowa jest juŻ skromna zapora na wypŁywie z Pogorii IV. Bardzo podobna do istniejĄcej zapory znajdujĄcej siĘnieopodal w dÓŁ Przemszy - Niagara to nie bĘdzie. sad.gif

Po sŁynnej gÓrze widokowej przy wjeĹşdzie do Marianek nie ma juz Śladu. Na jej miejscu powstaŁ taki wielki betonowy blok. Wychodzi w wykop jeziora i wyglĄda jak zaczĄtek przystani lub molo. Obok niego powstajĄ jakies budynki wyglĄdajĄce na biurowo-warsztatowe. Razem z przystaniĄ bĘdĄ chyba stanowiŁy zaplecze techniczne dla obsŁugi zapory i jeziora.

RozpoczĘto tez usypywanie grobli, ktÓra zamknie jezioro od strony poŁudniowej ( "odetnie ona tory kolejowe wchodzĄce do jeziora). Usypano juz tak z 25% potrzebnej objĘtoŚci.

Powoli zaczyna siĘdemontaŻ infrastruktury kolejowej kopalni piasku, ale ciĄgle do "jeziora" wchodzi jeden tor. Widac jeszcze trochĘrÓŻnych koparek i pewnie tor sŁuŻy ciĄgle do wywoŻenia piasku, aŻ przetnie go ww. grobla.

Dalej wzdŁuŻ brzegu nie pojechaŁem bo robiŁo sie ciemno i bŁoto straszliwe. A ja na wĄskich i gŁadkich oponkach sad.gif

Ale tak ogÓlnie patrzĄc to ja nie widzĘszans na zakończenie budowy i zalewania w 2005. MoŻe to i dobrze - wŁadze powinny zdĄŻyĆ z tym centrum nurkowym.
dzieki za relacje :)
termin zakonczenia budowy to koniec czerwca... Ciekawe czy wylaczyli druga pompe wypompowujaca wode ze zbiornika. Mialo to nastapic zaraz po wylaczeniu pierwszej a nigdzie o tym nie czytalem, a przyspieszyloby zalewanie. Juz dawno tam nie bylem (ostatnio jak zerwali stara droge do Marianek) i dziwnie wtedy wygladalo dno tzn. bylo juz tam na tyle wody ze trudno byloby wjechac tam maszynami a bylo calkowicie niewyrownane- wielkie gorki itp. i to takie ze wydawalo sie ze ostatecznie nawet moga wystawac nad lusto wody hmm. Moze na koniec budowy przyspiesza i wywierca mnostwo otworow zeby sie to szybko zalalo bo w przeciwnym razie to sie na pewno nie uda na czas.
jest arykul malutki ale nic odkrywczego :?

Jak na Mazurach

Czwartek, 30 grudnia 2004r.

Gmina DĄbrowa GÓrnicza wkrÓtce bĘdzie mogŁa pochwaliĆ siĘznacznie wiĘkszym obszarem jezior niŻ niejedno miasto mazurskie. Pogorie, juŻ wkrÓtce cztery, to wspaniaŁe miejsce dla spacerÓw, uprawiania Żeglarstwa oraz wĘdkowania.

Kompleks trzech jezior, „Pogoria” I, II i III, leŻy w zachodniej czĘŚci DĄbrowy GÓrniczej. Obejmuje oprÓcz obszarÓw wody takŻe urokliwe ŁĄki, torfowiska i lasy, ktÓre zajmujĄ prawie 4.100 ha powierzchni. W czerwcu przyszŁego roku powstanie, czwarte jezioro, „Pogoria” IV. Wtedy ŁĄczna powierzchnia akwenÓw bĘdzie mieĆ prawie 700 ha powierzchni.

- Nowe jezioro bĘdzie mieĆ w najszerszym miejscu osiem kilometrÓw dŁugoŚci i trzy kilometry szerokoŚci. Powstanie na terenie dawnego wyrobiska kopalni piasku podsadzkowego. BĘdzie to teren do uprawiania Żeglarstwa i wĘdkowania — wyjaŚnia Waldemar Śliwa, wiceprezydent DĄbrowy GÓrniczej.

Planuje siĘtam rÓwnieŻ uruchomienie specjalnego miejsca dla nurkÓw, w ktÓrym bĘdĄ mogli trenowaĆ profesjonaliŚci. JuŻ istniejĄce Pogorie majĄ ciekawĄ faunĘi florĘ. „Pogoria” II jest rezerwatem przyrody.

W wodach i przy brzegach tego jeziora spotkaĆ moŻna 84 gatunki zwierzĄt, z ktÓrych ponad 50 znajduje siĘpod caŁkowitĄ ochronĄ. ŻyjĄ tu rzadkie ptaki, perkozy, trzciniaki i trzcinniczki. W Pogoriach I i II moŻna siĘlatem kĄpaĆ, a przez caŁy rok uprawiaĆ sporty wodne (zimĄ zapraszajĄ bojery) i wĘdkowaĆ. WystĘpujĄ tu, m.in. amury, sandacze, szczupaki i karpie.

DĄbrowski oddziaŁ Polskiego ZwiĄzku WĘdkarskiego i przyrodnicy systematycznie dbajĄ o „zarybianie” jezior i dĄbrowskich rzek. Tylko w ubiegŁym roku wpuszczono 13 ton narybku. Pozwala to takŻe na wprowadzenie gatunkÓw, ktÓre wystĘpowaŁy tu wczeŚniej. W Czarnej Przemszy utworzono specjalne Łowisko. WokÓŁ „Pogorii” moŻna teŻ jeŻdziĆ na rowerze. Przygotowano tu ŚcieŻki o dŁugoŚci 7 km.

(az) - Dziennik Zachodni
3 fotki z 31 grudnia z Marianek ze strony nddg:

Dami7
Wystarczy przez kilka dni (w tym przypadku od poŁowy wrzeŚnia) nie doglĄdnĄĆ i patrzcie co narobili:
http://www.fotopages.com/cgi-bin/account.pl?page=2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.