Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Boiska & obiekty sportowe
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Inne dyscypliny
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Ajax
Witam :)

Wy jestescie tutaj obcykani co i jak.. a mnie i wielu moich znajomych nurtuje pytanie.. czy cos w naszym miescie zacznie sie dziac jesli chodzi o infrastrukture sportowa:)

glowneio chodzi o boiska szkolne.. i nie tylko

Wzorem, przykladem mzoe byc Bedzin.. co chwile pwostaja nowe boiska przy szkolach ze sztuczna nawierzchnia.. teraz malo kto gra na betonowych przestarzalych boiskach... a My.. zamiast grac w swoim miescie to musimy sie wybierac do sasiadow zeby pograc na porzadnym boisku... juz chyba z4 albo 5 jest malych boisk.. a przy Sarmacji to juz wogole WYPASIK ze tak powiem

wiec moje pytanie nie wiecie czy sa jakies plany budowy takich boisk?

OMG przepraszam umiescilem temat w zlym dziale.. prosze Administratora o przeniesienie...
Hator
tez o tym myslalem - czesto przejezdzam przez Bedzin i z zazdroscia patrze jak tam modernizuja boiska

Pytanie warto przetrzymac na czata z prezydentem.
pozdr
vacu
Tylko czy tak naprawdę te boiska są jeszcze potrzebne?
Pamiętam, że jak chodziłem do podstawówki to wszędzie się grało i nie narzekało na boiska - w mojej okolicy były asfaltowe SP10, SP7, SP9, I LO, nieco dalej trawiaste TZN-u (tylko trzeba było przejść przez płot wink.gif ) i w sezonie momentami nie było gdzie grać w piłkę to grało się na skwerkach, placach lub w ostateczności w "króla" pod jakąś ścianą. A przecież jeszcze grało się w kosza, siatkę...

A teraz to sporadycznie widzę jak ktoś kopie pod SP10 - i to też raczej "starsi", wokół bloków to nie pamiętam kiedy widziałem dzieciaka z piłką... A pod moim blokiem, gdzie jak już nie było miejsca to się grało między trzepakami i nigdy nie było tam trawy teraz jest ładna i soczysta trawka po pas nawet w środku lata... Wszyscy narzekają, że nie ma boisk ale czy tak naprawdę ma tam kto grać?
mucha
QUOTE(vacu @ Nov 28 2006, 01:58 PM) *
Tylko czy tak naprawdę te boiska są jeszcze potrzebne?
(...) Wszyscy narzekają, że nie ma boisk ale czy tak naprawdę ma tam kto grać?

Oczywiście, że są potrzebne!!! Najlepszym przykładem jestem ja sam: regularnie grywam ze znajomymi w nogę. Gdzie? W B ę d z i n i e. A trzeba zaznaczyć, że nieraz musieliśmy już czekać na swoją kolej, bo było więcej chętnych.
Obok mnie jest boisko tartanowe przy szkole... dawnej 29, teraz nie wiem jaki ma numer. Nawierzchnia jest w opłakanym stanie i nie lubię tam grać, ale latem często zdarzały się kolejki chętnych do grania.
W zimie też grywamy w Będzinie-Łagiszy bo u nas nie ma wolnych hal albo są beznadziejne - stare i śmierdzące.

Budować boiska dla młodzieży?
Absolutnie TAK! ( najlepiej ze sztuczną trawą i oświetleniem). W dodatku miasto może wyjśc z inicjatywą i zorganizować jakieś rozgrywki dla młodzieży albo "dzikich drużyn". Ufundować puchar albo coś takiego...
vacu
QUOTE(mucha @ Nov 28 2006, 02:12 PM) *
Oczywiście, że są potrzebne!!! Najlepszym przykładme jestem ja sam: regularnie grywam ze znajomymi w nogę. Gdzie? W B ę d z i n i e. I często trzeba czekać na swoją kolej, bo jest więcej chętnych.
Obok mnie jest boisko tartanowe przy szkole... dawnej 29, teraz nie wiem jaki ma numer. Nawierzchnia jest w opłakanym stanie i nie lubię tam grać, ale latem często zdarzały się kolejki chętnych do grania.
W zimie też grywamy w Będzinie-Łagiszy bo u nas nie ma wolnych hal albo są beznadziejne - stare i śmierdzące.

Budować boiska dla młodzieży?
Absolutnie TAK! (ze sztuczną trawą i oświetleniem).

No tak ale ty jesteś nawet starszy ode mnie wink.gif więc jesteś jeszcze z czasów kiedy się piłkę kopało. A my to sobie boisko znajdziemy jak będzie trzeba - choćby trzeba było jechać właśnie do Będzina. Tylko myślę, że nie o takie boiska chodzi chyba dla nas - "staruchów" wink.gif

A podejście młodzieży bardzo mnie martwi - wielu z nich mówi, że nie grają, bo boiska są kiepskie - zbudujesz boiska to trawa będzie mało zielona albo piłek za mało. Dasz piłki to trenera nie będzie, trener będzie to znowu bez dachu się grać nie będzie dało... A mnie by bolało serce gdyby ładne nowe boiska leżały odłogiem albo służyły tylko ludziom w naszym wieku i starszym.
Myślę, że zacząć trzeba od - choć nie mam pojęcia w jaki sposób - wzbudzenia zapału do uprawiania sportu w tym mieście. Bo jak bym widział dzieciaki grające na każdym skrawku trawy, lub chociaż na tych boiskach, które są to obiema rękami bym się pod budową nowych podpisał biggrin.gif

Weźmy chociaż boks - nie ma nawet ligi z tego co wiem w Polsce (choć coś słyszałem, że mają reaktywować) a mimo to wielu chłopaków (a nawet dziewczyn!) w DG się do tego zapaliło - i super, to im raczej zbudowałbym jakąś fajną salę do treningów, niech rozwijają pasję.
pozdrawiam
W DG problem moim zdaniem jest trochę gdzie indziej. U nas w mieście praktycznie od lat nie ma bieżącego utrzymania boisk. To po co nam kolejna inwestycja za kilkaset tysięcy po której za pół roku nie będzie śladu. Z mojej wiedzy w najbliższym czasie nie zanosi się na jakąś rewolucje w tym temacie. Ale próbujcie zainteresować władze.

PS. Jakby Tale wykorzystywał środki UE tak jak Będzin to i może na boiska by starczyło.
Hator
wystarczy spojrzec na Bedzin - ciagle przejezdzajac widze, ze ktos pyka w noge
jak u nich graja to u nas i tez pewnie by grali - jesli ktos nie chce stawiac naraz 20 boisk to wystarczy narazie 1 i zobaczyc jak to bedzie funkcjonowalo.
pozdr
pozdrawiam
Sesja RM:

Radna M. Trzewiczek:
Przeszło dwa lata temu była uchwała o tym, żeby zakupić halę do piłki plażowej – byłam przeciwnikiem, zabierałam głos w tym temacie. Ale skoro zakupiliśmy już tą halę to proszę odpowiedzieć: gdzie ta hala jest i kiedy będzie można na niej ćwiczyć? […]Proszę odpowiedzieć: ile pieniędzy wydano juz na tą halę, a ile jeszcze trzeba, żeby ją zabudować
i uruchomić, gdzie ona w tej chwili znajduje się?”

Prezydent Miasta J. Talkowski:
Cyt.: „Ogólnie mogę powiedzieć, że ona jest zabezpieczona w CSiR. Natomiast montaż będzie w następnym roku. Co do szczegółów odpowiemy na piśmie”.

Radna M. Trzewiczek:
Cyt.: „Panie Prezydencie, ja chcę dzisiaj uzyskać odpowiedź. Mnie interesuje ile ta hala kosztowała, ile wydaliśmy już środków i dlaczego było to takie pilne, że robiliśmy to pod koniec roku, niezbędny wydatek, a w tej chwili nie ma się kto tym zająć. Ja już się upominam przez kilka miesięcy o to”.

Naczelnik Wydziału Przedsięwzięć Publicznych M. Nierychły:
Cyt.: „Hala została zakupiona przez CSiR, te elementy są na stanie majątkowym CSiR – u. Natomiast zadanie inwestycyjne jest w WPP, budowa ośrodka sportowego do piłki plażowej na zielonej. Projekt został zrobiony, wystąpiliśmy o pozwolenie na budowę, w tym momencie pojawiły się problemy, gdzie projektant musiał dokonać pewnych zmian projektowych
aby to pozwolenie uzyskać. Realizacja tego zadania, czyli całego kompleksu: postawienie hali, obiekty socjalne, sanitarne, będzie realizowana w roku przyszłym”.

Radna M. Trzewiczek:
Cyt.: „Ile zapłaciliśmy za tą halę?”

Przewodniczący Rady R. Koćma:
Cyt.: „750tys.zł. Szanowni Państwo, hala faktycznie została zakupiona dwa lata temu. Miał tam powstać ośrodek, nawet przygotowań olimpijskich, mieliśmy też w zamiarze, żeby powstała szkoła mistrzostwa sportowego w plażówce w Dąbrowie Górniczej. Przez ten czas ta inwestycja była tak traktowana po macoszemu, (bo chcę powiedzieć, że była prowadzona przez nasz Wydział Inwestycji), że tak długi czasookres minął i nie zostało nic do końca dopięte. Powiem więcej mieliśmy w budżecie zabezpieczone pieniądze w tym roku
na wykończenie tej inwestycji. Kiedyś na sesji wypowiadałem się na ten temat. Uważam,
że ta inwestycja nie powstała między innymi dlatego, że ja osobiście za nią chodziłem
i zabiegałem. Spotkałem się z takimi opiniami, że „Koćma nie będzie budował sobie następnego pomnika”. Chciałbym przypomnieć, że to nie jest dla Koćmy tylko dla młodzieży dąbrowskiej. I przez tą opieszałość straciliśmy szkołę mistrzostwa sportowego, która jest
w Łodzi. Tam trenują nasi zawodnicy: mistrzynie świata, Europy i nasz mistrz Europy.
Na tą szkołę są pieniądze centralne – 1,5mlnzł rocznie i przez taką nieudolność traktowanie tej inwestycji w taki sposób jak to zostało potraktowane jesteśmy w tym miejscu, gdzie jesteśmy. Mam nadzieję i to też wyrażałem na sesji, że przyszłe władze w tym mieście
w końcu złożą ten projekt i projekt stadionu lekkoatletycznego, który też już jest gotowy,
de facto mieliśmy projekt już w zeszłej kadencji. Został złożony po fundusze unijne i mam nadzieję, że w końcu te dwie inwestycje tak ważne dla młodzieży dąbrowskiej zostaną zrealizowane”.
kwintosz
Odgrzewam temat biggrin.gif

W mieście mają powstać boiska ze sztuczną nawierzchnią.

Szkoleniowiec juniorskiego zespołu MUKP, Artur Mosna, prowadzi zajęcia treningowe przy ulicy Konopnickiej, gdzie także przydałoby się dostępne przez cały rok boisko.

Dąbrowa Górnicza zamierza podążyć drogą wytyczoną przez Będzin, gdzie nowe boiska ze sztuczną nawierzchnią do piłki nożnej oblegane są przez dzieci i młodzież niemal od rana do wieczora. Z podobnych muraw będą się mogli cieszyć także dąbrowianie.

Na takie inwestycje od dawna czekają młodzi piłkarze Międzyszkolnego Uczniowskiego Klubu Piłkarskiego, którzy dziś szkolą się m.in. na obiektach CSiR-u przy ul. Konopnickiej. Kiedy spadnie deszcz, warunki do treningów, nie tylko tam, są jednak nie najlepsze. Jak podkreśla trener-koordynator MUKP, Jarosław Stępień, utalentowanym, chętnym do podnoszenia swoich umiejętności zawodnikom trzeba zaoferować coś nowego, ciekawego.

- Mamy obecnie siedem drużyn. Kilka z nich walczy z powodzeniem w ligach o najwyższe cele i awans. Dlatego takie boiska bardzo by się przydały. I to nie tylko dla piłkarzy, ale także dla dzieci i młodzieży. Można tam organizować przeróżne turnieje i zawody, nie mówiąc już o codziennych zajęciach wychowania fizycznego - mówi Jarosław Stępień.

Miasto właśnie analizuje projekty modernizacji bazy sportowej. Na początek wytypowane zostaną trzy, cztery obiekty, w których mogą powstać sztuczne murawy.

- Przede wszystkim postaramy się zmodernizować zaplecze Zespołu Szkół Sportowych, a w dalszej kolejności również i innych placówek. Chcemy oczywiście skorzystać z wzorców będzińskich, które się już sprawdziły. Będziemy się starać o pozyskanie dofinansowania budowy muraw z funduszy europejskich, ale pieniądze na takie przedsięwzięcia powinny też się znaleźć w puli, pochodzącej ze zwalczania w mieście alkoholizmu - tłumaczy Robert Koćma, pełnomocnik prezydenta Dąbrowy Górniczej.

W tym roku priorytetami w inwestycjach sportowych na terenie miasta są również między innymi budowa stadionu lekkoatletycznego przy "Damelu" oraz rozbudowa Ośrodka Sportów Letnich na Zielonej.
www.dabrowa.naszemiasto.pl
Ajax
nooo oby wreszcie cos sie ruszylo... tlyko tak mysle co do lokalizacji... przydalo by sie zrobic 1 takie boisko na duze osiedle... zeby ie bylo sytuacji kiedy np w rejonie golonoga beda 3 a gdzie indzije nic... moim zdaniem na wiekszych osiedlach powinno byc chcoaiz 1 takie boisko :)

trzymam kciuki za te inwestycje
kwintosz
Czyżby w końcu coś się ruszyło, poza samymi zapowiedziami w prasie:

omisja wystąpiła do Prezydenta Miasta z poniższym wnioskiem:
W związku z przyjętą Uchwałą Rady Miejskiej Nr VIII/89/07 z dnia 28.03.2007r.,
w sprawie zmian do Uchwały Nr V/32/06 Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej z dnia 28.12.2006r. w sprawie Gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych na rok 2007, Komisja Kultury, Rekreacji i Sportu wnioskuje o uruchomienie działań mających na celu budowę nowych, pełnowymiarowych boisk ze sztuczną nawierzchnią na obiektach przy ul. Sportowej oraz przy ul. Konopnickiej 29 – wraz ze zmianą ogrodzenia oraz na terenie przy ul. Legionów Polskich (obok sklepu TESCO).
Zmiana zapisu w w/w Uchwale, w załączniku Nr 1, w zdaniu 3, pkt 6 – tj. „stworzenie warunków propagujących zdrowy i trzeźwy styl życia poprzez dofinansowanie budowy, remontów, przebudowy i doposażenia obiektów sportowych” pozwala przeznaczyć środki bezpośrednio na prace na obiektach sportowych, które przez ich prawidłowe użytkowanie spełnią zadanie wychowania w trzeźwości naszej młodzieży.
Szybkie uruchomienie w/w zadania tj. budowy nowych boisk i natychmiastowe opracowanie projektów pozwoli jeszcze w tym roku uzyskać pomoc z Ministerstwa Sportu, które już takie inwestycje wspomagało, czego przykłady mamy w pobliskich miastach. Sprawa jest pilna, również ze względu na ograniczone środki przekazywane z Ministerstwa. Komisja wnioskuje o potraktowanie powyższego problemu jako jeden z priorytetów.

Fragment z posiedzenia Komisji Kultury, Rekreacji i Sportu odbytego w dn. 19 kwietnia 2007r.

Dobre i to ale liczyłem na więcej.. wink.gif
:)

^ Strzemieszyce

W przyszłym budżecie będą pieniądze na sztuczne boiska
dziś

W porównaniu do sąsiedniego Będzina, gdzie boiska ze sztuczną nawierzchnią oblegane są przez młodzież przez całe dnie, Dąbrowa jest w tyle. Wkrótce ma się to zmienić, bo gmina wykonała już pełną dokumentację, która umożliwi modernizację 7 przyszkolnych obiektów sportowych. Powstaną tam nowoczesne boiska do gier zespołowych. W projektach jest też kompleksowa przebudowa zaplecza Zespołu Szkół Sportowych przy ul. Chopina 34.

- W pierwszej kolejności rozpoczniemy prace w szkołach sportowych, oczywiście w miarę posiadanych funduszy. Szacunkowy koszt wykonania modernizacji siedmiu obiektów wyniesie około 6,5 - 7 mln złotych. Jeszcze w tym roku zlecimy wykonanie opracowania dokumentacji technicznej dwóch boisk - mówi Zbigniew Kałuża, zastępca naczelnika wydziału strategii, promocji, kultury i sportu UM.

Będą to boiska o nawierzchni syntetycznej do rozgrywek i treningów piłkarskich w dzielnicy Strzemieszyce oraz boisko osiedlowe przy ul. Legionów Polskich (Osiedle Mydlice).

- Samo wykonanie modernizacji przyszkolnych obiektów sportowych i boisk w Strzemieszycach czy na Mydlicach zostanie wprowadzone do projektu budżetu gminy na przyszły rok. To możliwości budżetu określą czy realna będzie modernizacja wszystkich obiektów, czy zostanie przeprowadzona w cyklu kilkuletnim. Modernizacja obiektu sportowego Zespołu Szkół Sportowych traktowana jest jednak priorytetowo - tłumaczy naczelnik Kałuża.

Szacunkowy koszt wykonania 1m kw. (wraz z podłożem) boiska o nawierzchni sztucznej to ok. 200 zł. Na obiekt o wymiarach np. 45 m 25 m (standardowe boisko do piłki ręcznej) będzie trzeba wydać ok. 225 tys. zł (bez np. ogrodzenia boiska, bramek).

- Będziemy sukcesywnie budować boiska o nawierzchni sztucznej na terenie pozostałych dzielnic jako boiska osiedlowe, ogólnodostępne - mówi Zbigniew Kałuża.
(pas) - Dziennik Zachodni

super smile.gif

ale widze ze wypadlo boisko treningowe przy Konopnickiej :/
W sumie spory laczny koszt.
A co ze "stadionem" Zaglebiaka?????
Potrzebny jest remont trybun i chociaz jakas mala rozbudowa. Wstyd na tak duze miasto i nawet IV lige
kwintosz
Tak, w WPI są już zapisane pieniądze na najbliższe lata na te boiska. I super, jestem ciekaw jak to wyjdzie bo z infrastrukturą sportową to w "Sportowej Dąbrowie" nie jest najlepiej, szczególnie z boiskami. 3/4 boisk przyszkolnych to boiska do ręcznej ale i tak się tam gra w piłkę więc asfalt na nich jest całkowicie zbędny.
Ciekaw jestem na ile tych boisk wystarczy pieniędzy i kto oraz pod jakimi kryteriami zdecyduje, które boiska zostaną wyremontowane a które nie.

Mam nadzieję, że modernizacja obejmuje jakieś ogrodzenie a także oświetlenie boiska co by po 20 można jeszcze grać. Pamiętam x lat wstecz, jak grało się do póki nie kopałeś kolegi zamiast piłki bo jej nie było widać. Ahh to były czasy..
Damian86mdc
co fakt to fakt, przydały by sie normalne boiska , mam nadzieje ze to przy TESCO powstanie , bo jak narazie widziałem tam ludzi chodzacych z psami i od swieta ktos tam grał . W Gim 3 (poprzednio Pods.32) mozna by wymienic z betonu na jakas syntetetyczna albo cos i oczywiscie Szkoła Sportowa.

razi mnie tez brak jakiegos stadionu chociarzby na te 8 tys, miejsc w DG jest sporo chociarzby za boiskiem treningowym na Konopnickiej , tyle ze nie wiem jak tam jest z terenami .Co jak co ale w centrum jak by był taki stadionik na parenaście tysiaków (cos na wzór Znicz Pruszków 2 identyczne trybuny) to zapewne i gra by wygladała duzo lepiej , i mogly by tam grac na przykład 2 druzyny tak jak to jest chociarzby w Mediolanie .
Damian86mdc
tutaj przykład stadionu jaki by mogl powstac http://www.polskiestadiony.com/pr-radomiak.htm wiadomo przeznaczony byłby do lekkoatletyki , piłki (MMKS , Zagłebiak i MUKP) a takze mogly by sie odbywac koncerty i wystwy , zostaje kwestia gdzie moglby sie znalesc
kwintosz
Póki co, stadion lekkoatletyczny (o ile to tak można nazwać - nikt planów nie widział) powstanie na terenie byłego boiska MKS na tzw. Damelu. Pieniądze na tą inwestycje są zapisane w Wieloletnim Programie Inwestycyjnym. Realizacja tej inwestycji od czasów Talkowskiego odkładana jest z roku na rok, może w 2008 się uda. Planowana jest na pewno przebudowa obiektu sportowego i infrastruktury przy Sztygarce oraz Zespole Szkół Sportowych.

Co do boisk przyszkolnych to w WPI na 2008 rok zapisane jest 1390 000zł na ten cel. Ładne są takie boiska jakie funkcjonują w Będzinie. Zresztą Będzin, co by nie mówić, powinien być dla naszych władz w tej kwestii wzorem. Jeśli się nie mylę, to tam funkcjonuje już 6 albo 8 boisk ze sztuczną nawierzchnią.. a u nas jak jest każdy widzi..
filip13
taaa, fajnie że. Ja dokładnie z balkonu widzę to "boisko" MKS i właśnie się zastanawiałem czy będą tam coś robić

ps. http://www.polskiestadiony.com/h-dabrowagornicza.htm tam pisze ze hala MKS-u znajduje sie na ul.
Strażackiej2 w Grajewie laugh.gif cudowne przeniesienie sie czy co?
Damian86mdc
szkoda tylko ze z naszego miasta tylko hale pokazano bo w sumie tylko to sie da ogladać.
a tak w ogole to dla mnie jest poroniony pomysl zeby robic stadion za Damelem , skoro z głownej ulicy ciezko bylo by zobaczyc. Tak jak wczesniej proponowal bym lokalizacje przy
1.(ul.Tysiąclecia, ul.Podlesie , S1 , Katowicka 94)
2.(S1,ul.Laski , ul.Kasprzaka)
3. gdzies niedaleko Parku Zielona
4.Lasek na Mydlicach (chociarz ta lokalizacja nie przypadła by do gustu)

a tak w ogóle moze mi ktos podać pojemnosci naszych stadionów w D.G. oprócz Unii Ząbkowice , Unii Strezmieszyce D.G. i oprócz Tęczy Błedów i nie podajcie linku do 90min. bo tam o reszcie nic nie ma poza skąldem a i jeszce moze barwy poszczególnych klubów , dzinxxx
o remoncie stadionu kolo Damelu to juz slyszalem kilkanascie lat temu bedac jeszcze w SP laugh.gif Wtedy byla jakas wojna o to, szkoly i nauczyciele mieli stracic aby byla kasa na ten stadion.
Ten stadion jest fatalnie polozony przez jego najblizsze otoczenie i te waskie uliczki. Jakby poszukac to znajdzie sie jego planowana pojemnosc. Ja zapomnialem.

Stadion pilkarski ma byc modernizowany i bedzie przy Konopnickiej. Swoja droga malo kto wie ze ma swoje tradycje i byla tam nawet II liga.
Tez jest zle polozony i nie ma miejsca na jakas wieksza rozbudowe trybun. Jakby to ode mnie zalezalo to obecny zamienilbym na treningowy a z tylu wybudowal nowy, w czesci na miejscu obecnego treningowego. Miejsca tyle ze mozna by bylo robic co sie chce albo powoli rozbudowywac. A co do polozenia to byloby naprawde ok - wlasnie tam powstanie nowa droga prowadzaca od Kosciuszki i potem tunelem pod torami wiec bardzo blisko centrum.
Ale moze ktos mysli podobnie bo w planie zagospodarowania ten zakreskowany teren opisano jako "tereny pod zabudowe uslug sportu" smile.gif

Damian86mdc
pomysł ze stadionem jakims na te 16 tys tak jak w powyzszym poscie napisałem i właśnie w tym rejonie centrum ,Było by wysmienicie i co wazne nie bylo by duzych problemów z dojazdem jezeli faktycznie maja robic to co piszesz to nie mam nic przeciwko zeby tak powstał stadion.

http://www.polskiestadiony.com/pr-radomiak.htm
Kamil_
nie żebym był przeciwko rozbudowie bazy sportowej, bo jestem jak najbardziej za, każdy nowoczesny stadion jest na wagę złota. Ale u nas taki stadion choćby na 16k, nie ma racji bytu...Może i by dało to kopa jakiejś dąbrowskiej drużynie do rozwoju, ale szczerze mówiąc wątpię...

Jak dla mnie zamiast stadionu na te 16k który by kosztował jakieś 45-50mln, zainwestować tą kwotę powinno się w bazę sportową z prawdziwego zdarzenia, typu boiska ze sztuczną nawierzchnią, podgrzewane, z jakimś oświetleniem tak żeby w godziwych warunkach można było trenować młodzież.
szer
Żeby stadion miał rację bytu i nie przynosił strat to musi być wykorzystywany... A patrząc na naszą hale "Centrum", wątpie by jakieś imprezy, mecze czy turnieje były urządzane... Niestety inwestycja nie ma racji bytu, przy takim zarządzaniu. Ale co do rozbudowy infrastruktury sportowej to jestem za
filip13
wierzycie że taki stadion mógłby powstać? ale w sumie skoro taki obiekt jak hala centrum powstał, to dlaczego stadion miałby nie powstać? smile.gif
Kamil_
bo hala miała jakąkolwiek rację bytu? Co innego jest wypełnić 3 tys. a co innego 16tys. Przy czym u nas z tymi 3k jest problem... Chyba tylko raz, jak było płatne wejście, był komplet na hali...Na meczu naszej reprezentacji z Australią w siatę biggrin.gif
Damian86mdc
przecirz mogly by sie tam odbywac koncerty lub imprezy lekkoatletyczne i jakeis wystawy.Jak by pomyslec dobrze to nie bylo by z ty problemu
Kamil_
wystawy na stadionie? Myślisz że to by zarobiło na siebie? A jak jest z koncertami, i staraniem się o nie, już pokazała historia hali..
szer
Hala ma odpowiednie certyfikaty do prowadzenia międzynarodowych imprez... Jest jedną z największych i najnowocześniejszych w LSK... A miasto zamiast to wykorzystać ma to poprostu w dupie... Jakieś boksy i strongmanów robili... Powinni się starać o różne siatkarskie imprezy, w koszykówce, w piłce halowej, ale nie :|
filip13
szer masz rację! mamy dużą halę i moglibyśmy organizować różne duże imprezy sportowe smile.gif
tylko nikt z csir-u niechce się za to wziąć dry.gif
RafalDG
Chciałbym wiezyc w te wszystkie zapewnienia,ale puki co efektów żadnych nie widac.
To wstyd ze w tak wielkim meście ludzie nie moga bezpiecznie (betonowe boiska) i bespłatnie uprawiac sport na wlasnym osiedlu.
Wspaniałe rozwiazanie z trasami rowerowymi i boiskami do siatkówki plażowej,ale niestety nie mozemy zapomniec o reszcie osób,które chcą rekreacyjnie spedzac czas.
Trzeba zajac sie boiskami nalezacymi do szkół, wtedy wszyscy beda mieli równy dostęp na kazdym osiedlu to tego dobra jakim jest sport. Przeciez wiadoma sprawa jest ze wszelkie problemy pojawiajace sie na osiedlach to efekt nie umiejetnego gospodarowania czasu przez młodziez, mysle ze te boiska moga byc dobrym rozwiazaniem.
Pozdrawiam i czekam na jakies postepy, ze strony CSiR
kwintosz
CYTAT(RafalDG @ sob, 12 sty 2008 - 16:47) *
Chciałbym wiezyc w te wszystkie zapewnienia,ale puki co efektów żadnych nie widac.
To wstyd ze w tak wielkim meście ludzie nie moga bezpiecznie (betonowe boiska) i bespłatnie uprawiac sport na wlasnym osiedlu.
Wspaniałe rozwiazanie z trasami rowerowymi i boiskami do siatkówki plażowej,ale niestety nie mozemy zapomniec o reszcie osób,które chcą rekreacyjnie spedzac czas.
Trzeba zajac sie boiskami nalezacymi do szkół, wtedy wszyscy beda mieli równy dostęp na kazdym osiedlu to tego dobra jakim jest sport. Przeciez wiadoma sprawa jest ze wszelkie problemy pojawiajace sie na osiedlach to efekt nie umiejetnego gospodarowania czasu przez młodziez, mysle ze te boiska moga byc dobrym rozwiazaniem.
Pozdrawiam i czekam na jakies postepy, ze strony CSiR

Są pieniądze zapisane w Wieloletnim Programie Inwestycyjnym na ten cel. Co prawda wystarczy ich na 3-4 boiska ale zawsze to coś.
Kiedyś, jak już pisałem w tym wątku dąbrowskie władze przebąkiwały o kompleksowym programie poprawy infrastruktury przyszkolnych boisk (coś ala te termomodernizacje każdej ze szkół - przeprowadzane z dużym rozmachem). Póki co zostały te 3-4 obiekty do zrobienia, czy będzie coś więcej nie wiadomo.

Szkoda, bo faktycznie te betonowe boiska są najgorszym rozwiązaniem z możliwych, ilość kontuzji którą nawet ja jako łebek odniosłem była ogromna. Takim wzorem powinien być Będzin. Mam nadzieję że w końcu nasze władze się obudzą i zaczną coś w tym względzie robić więcej. Trudno poszukiwać na terenie miasta zdolnych dzieciaków dla MMKS-u, jaky zmuszeni są grać na betonowych boiskach. Jestem przekonany że poziom sportowy młodych chłopaków na pewno by się podniósł a i liczba chętnych do gry w klubie byłaby większa, jeśli mieliby stworzone odpowiednie warunki do grania, choćby na sztucznej trawie a nie na betonie.
szer
Wracając do stadionu "damel"... Bardzo poroniony jest pomysł budowy tam lekkoatletycznego. Dlaczego? Niedawno tam byłem (jak tam byłem, to nie byłem świadom, że to damel, ale później się zorientowałem <lol>) i tam poprostu nie ma miejsca... Fakt, naokoło sa pseudo trybuny z samymi betonowymi słupkami... Ale ile by tam ludzie weszło? Z 200? Pozatym w dużej częsci naokoło jest zabudowany czymś... Z jednej strony jakiś budynek, z drugiej jakieś płoty i budynki za nim, zaś od trzeciej garaże... Tam poprostu miejsca nie ma na takie inwestycje... A jak już jakieś plany zagospodarowania tego są to ja bardzo chętnie je zobacze... Mogą tam zrobić boisko dla dzieciaków ze sztuczną nawierzchnią, albo już chociaż trawiastą, bo w miare tej trawy tam jest i niech sobie grają. A stadion lekkoatletyczny zrobić w zupełnie innym miejscu. Tak by naokoło była możliwość rozbudowania go...

Wracając do boisk ze sztuczną nawierzchnią...w czerwcu było pisane o budowie boisk ze sztuczną nawierzchnią w 3 miejscach: przy ul. Sportowej, przy ul. Konopnickiej 29 oraz na terenie przy ul. Legionów Polskich. Jakoś też jest cicho... Urzędnicy potrafią tylko mówić, a nic nie robią :|... Ehhh za takie władze lokalne to ja bardzo dziękuje :|
filip13
ja koło damelu codziennie chodzę i jak usłyszałem że tam ma być stadion to też się zaśmiałem laugh.gif
tam wszędzie szkło i psie kupy, a w nocy tam sobie jakieś dyskoteki i ogniska robią fnd (7).gif , wiem bo z okna widzę to "boisko", tam co najwyżej mały szkolny obiekt treningowy mógłby być
Master
Co do stadionu za Damelem to jak dla mnie totalny bezsens, lepszym pomysłem byłoby wybudowanie tam ogromnego kilku pietrowego parkingu rolleyes.gif który odciązylby Manhattan , Lesna i Aleje.

A jeśli budowac stadion to lokalizacja podana przez ; ) jest znakomita, biorąc pod uwage projekt przyszłej drogi , przedłuzenia Kosciuszki do Zielonej, zbudowac stadion na 10 tys z mozliwą rozbudową na kolejnych kilka tys jesli zaszłaby taka potzreba, rozbudowa na Konopnickiej w miejscu obecnego niezbyt mozliwa z obydwu stron zabudowania jednorodzinne.
szer
I oby urzędnicy, którzy napewno czasem przeglądają forum pomyśleli o tej lokalizacji. Bo podana przez uśmieszka jest chyba najlepszą z możliwych w Dąbrowie... I odrazu byłby drugie boisko obok (to stare).

Często się zastanawiam, dlaczego urzędnicy robią wszystko po swojemu, mimo że czytają sugestie forumowiczów... Chyba lepiej wiemy co będzie lepsze... :|
filip13
z tym parkingiem to sie zgodzę na leśnej to się już w błocie parkuje dry.gif a i tam czasami miejsca nie ma
kwintosz
A ja się pozwolę z wami nie zgodzić. moim zdaniem lokalizacja ta jest odpowiednia.
Tu chodzi o stadion lekkoatletyczny a nie piłkarski. Stadiony takie wcale nie cechują się dużą powierzchnią, a na pewno mniejszą niż wspomniane piłkarskie. Miejsca tam jest wystarczająco na to, a budowa trybun na stadionie lekkoatletycznym na 10tys osób jest po prostu wyrzuceniem kasy w błoto. Nie zapomnijmy też, że za tymi istniejącymi "trybunami" jest jeszcze sporo miejsca (bynajmniej było jak kiedyś tamtędy szedłem). Wystarczy niwelować ten wał na którym są trybuny i miejsca jest aż pod gimnazjum nr. 4.

Tam spokojnie wystarczą trybuny na 2-3 tys. a i tak trybuny te będą świecić pustkami.
Po pierwsze: Dąbrowa nie ma tradycji lekkoatletycznych (a może nie wiem o nich?) po drugie nie wiem czy istnieje w ogóle jakaś sekcja lekkoatletyczna MMKS czy innego klubu na terenie miasta. Po trzecie, poza imprezami miejskimi czy regionalnymi, na inne imprezy lekkoatletyczne bym nie liczył. Po czwarte zainteresowanie lekkoatletyką jest małe, co też przekłada się na frekwencje na takich zawodach. Stadion ten ma przede wszystkim służyć młodzieży, by było gdzie rzucać oszczepem czy biegać po normalnej 400m bieżni wykonanej z tartanu..

Poza tym, jakby się uprzeć taki obiekt może także służyć pod różnego typu imprezy takie jak koncerty.. na pewno bardziej się nadaje niż parking przed Halą/Nemo.
szer
Hmmm tutaj Kwintosz masz troche racji, bo to ma być lekkoatletyczny, a się zapędziliśmy pod piłkarski biggrin.gif

Hmmm fakt jest tam taki wielki wał i za nim troche miejsca by się znalazło.. Ale trzeba by było równać wszystko... No i chyba wtedy zmienić orientacje stadionu... Żeby można było ewentualnie wydłużyć czy coś... Jakby ten stadion powstał to mógłby służyć gim 4, czemu by nie... Ale nie znamy planów i co chcą zrobić... Trybuny na max 2k osób starczą... Choć jak dla mnie miejscówa jest zła ze względu na otoczenie :|... Te wszystkie garaże i ciemne miejsca gdzie pijaczki i wszelkiego rodzaju miłośnicy używek lubią przesiadywać...
filip13
hmmm... patrząc na obecny stan tego terenu, trzeba by trochę grosza zainwestować, ale liczą sie chęci
których miasto od ładnych kilku lat nie wykazuję,
a wracając do otoczenia: w lato kiedyś otworzyłem okno i poczułem dym wyjrzałem patrze a na tym boisku się jara, no to pobiegłem patrze i się okazuje że trawe tam ścieli, a ktoś podjarał stosy siana ohmy.gif
przyjechały dwa wozy bojowe strazy i ugasiły..... uhhh z tym boiskiem tyle dziwnych historii jeszcze znam....

ps. jakas inwestycja moze by polepszyła atmosfere wink.gif
szer
Napewno inwestycje w infrastrukture sportową są potrzebne w mieście, tylko właśnie tak jak piszesz... Obawiam się jednego - wandalizmu... Takie obiekty, które by zostały wybudowane powinny być monitorowane, ochraniane 24 na dobe i ogrodzone chyba... :|... Eh dzielnica też taka byle sobie, bo jak tam ostatnio byłem to normalnie tylko 2 ludzi na krzyż widziałem (o osiedlu mówie ;p). A po cimku to strach tam samemu iść ;p

No i w sumie paatrząc na uwarunkowania miejscówki (;p) twierdze, że to niezbyt trafiona lokalizacja.... Dojazd byłby troche utrudniony (te kręte uliczki jakieś...), stadion byłby zabudowany z każdej strony... Hmmm są plusy i minusy =]. Wszystko może się zrównać i zależy jakby to rozwiązali wszystko ;p. Ale patrząc na nasze władze to wszystko sp...rzą ;p
szer
CYTAT
Dąbrowa Górnicza i piękna sportowa idea, która czeka na rozwiązanie

W Centrum Sportu i Rekreacji miała powstać nowoczesna hala do całorocznej gry w siatkówkę plażową.
To pomysł sprzed dwóch lat, pomysł który do dziś nie została zrealizowany. Dlaczego?

Elementy potrzebne do postawienia hali – leżą na razie przykryte folią, do postawienia tej konstrukcji potrzeba piętnastu ludzi. Zajęło by im to nie więcej niż trzy dni.
Tymczasem prawie-hala leży w tym jeszcze przedwojennym basenie już ponad dwa lata.
Gwarancja elementów opiewa na 25 lat elementy nie zniszczą się, ale trwałość to jak na razie jedyna jej zaleta, a miała służyć szkoleniu umiejętności siatkarzy plażowych.
Na planach wszystko wygląda idealnie, ale na planach się skończyło, choć idea była wielka.
Halę zamówił ponad dwa lata temu ówczesny dyrektor Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej Ireneusz Maksymowicz wtedy kiedy siatkarki z tego miasta zdobyły mistrzostwo świata juniorów.
Halę kupiono w Stanach Zjednoczonych za ponad 700 tysięcy złotych, ale kupić to jedno a postawić drugie.
Hala leży, bo nie została dopuszczona przez polskie prawo budowlane, żeby uniknąć tragedii takiej jak na katowickich targach. Obliczona jest na warunki Amerykańskie. Sprawą zajęła się Regionalna Izba Obrachunkowa i ukarała pomysłodawcę za niedopełnienie formalności.
A o halę upominają się sportowcy. Waldemar Kawka - trener siatkówki wie, że mistrzowską kadrę buduje się kilka lat, a traci bardzo szybko.
Gdyby powstała tu hala do siatkówki plażowej Dąbrowa Górnicza miałaby szansę na centrum przygotowań olimpijskich.

Miała być hala sportowa, będzie... kiedyś...coś? Ale to zgodnie z tym do czego jest używana w kraju skąd pochodzi. Podobnych konstrukcji używają np. amerykańscy żołnierze w Iraku.

Michał Wawrzecki

Cóż hala dalej niszczeje a CSiR ma to w dupie najwidoczniej :|... Niech powiedzą jak ich nie stać na robotników do postawienia hali... Dadzą instrukcje obsługi i Klub Kibica postawi... Ciekawe co na to by powiedziała Pani Molicka? Może wreszcie ruszy się tyłek i zacznie pracować?

Chyba, że faktycznie nie dopuszczą tej hali to najlepiej ja sprzedać... Bo niszczeje, a kasa poszła w błoto...
kwintosz
CYTAT(szer @ sob, 26 sty 2008 - 19:07) *
Cóż hala dalej niszczeje a CSiR ma to w dupie najwidoczniej :|... Niech powiedzą jak ich nie stać na robotników do postawienia hali... Dadzą instrukcje obsługi i Klub Kibica postawi... Ciekawe co na to by powiedziała Pani Molicka? Może wreszcie ruszy się tyłek i zacznie pracować?

Chyba, że faktycznie nie dopuszczą tej hali to najlepiej ja sprzedać... Bo niszczeje, a kasa poszła w błoto...

szer, tu nie chodzi o to że nie można jej postawić bo nie ma komu, tylko polskie prawo nie dopuszcza postawienia tej hali i tyle. Jeśli hala nie dostanie homologacji na jakichś zasadach uproszczonych albo coś to 700tyś poszło..
szer
To niech ją sprzedają, bo po kiego ma u nas być i niszczeć? Tak to pozatym jest, jak się nie myśli i kupuje coś w ciemno :|...
CYTAT

Radni wydali 700 tysięcy złotych na zakup konstrukcji, z którą nie wiadomo co zrobić
dziś

Warte 700 tysięcy złotych stalowe elementy hali do całorocznej gry w siatkówkę plażową leżą w nieczynnym basenie w dąbrowskim Parku Zielona.

Są co prawda okryte folią, ale i tak rdzewieją. Czekają na wykorzystanie już od dwóch lat, chociaż złożona z nich hala mogłaby zostać postawiona zaledwie w trzy dni. Dziś mówi się, że obiekt kupiono za szybko i bez sprawdzenia czy spełnia podstawowe kryteria. W każdym razie wiadomo, że hala nie spełnia norm budowlanych.

Sprawa zaczęła się dwa lata temu, kiedy dąbrowskie siatkarki plażowe wywalczyły mistrzostwo świata juniorów. Na fali tego sukcesu radni specjalną uchwałą zadecydowali się na kupno hali, w której przez cały rok, niezależnie od pogody, można by trenować grę w piłkę plażową (zwyciężyła rozbudzona nadzieja na medal dąbrowianek na olimpiadzie w Pekinie).

Zadanie to miało wykonać Centrum Sportu i Rekreacji. I wykonało. Rozstrzygnięto przetarg, poczyniono zakupy, a nawet uzyskano pozwolenie miejskiego architekta na budowę. Hala jednak nie stanęła do dziś, a zgoda architekta właśnie się przedawniła.

- Nasza misja skończyła się wraz z kupnem hali, bo takie zadanie powierzyła nam gmina. Potem po prostu zabrakło kogoś, kto nacisnąłby guzik z napisem "start". Ja nie mogłem sam zadecydować, kiedy budowa ma się zacząć. CSiR nie był moją prywatną firmą. W tej sytuacji mogliśmy jedynie realizować zlecone nam zadania i tak zresztą uczyniliśmy - wyjaśnia Ireneusz Maksymowicz, ówczesny dyrektor Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej.

Przedstawiciele miejskich władz przyznają, że CSiR realizował zlecone zadania, ale podkreślają, że robił to źle, a konsekwencją tamtych zakupów jest teraz to, że Ireneusz Maksymowicz nie jest już dyrektorem CSiR.

Fakt, że hali do dziś nie ma, władze miasta tłumaczą obostrzeniami prawa budowlanego.

Zdaniem dąbrowskich urzędników obiekt nie spełnia podstawowych warunków bezpieczeństwa, a dostawca konstrukcji, zamiast wymaganego przepisami zaświadczenia o spełnianiu przez elementy norm prawa budowlanego, przedstawił jedynie oświadczenie, które w świetle prawa nie ma żadnego znaczenia.

- Hala była wyprodukowana w Stanach Zjednoczonych jako hangar dla samolotów F16, wykorzystywanych podczas operacji pustynnych. Ale u nas warunki atmosferyczne są przecież zupełnie inne i mogłoby kiedyś dojść do tragedii, podobnej do tej sprzed dwóch lat na Międzynarodowych Targach Katowickich w Chorzowie. Ówczesny dyrektor naszego CSiR chciał postawić halę zbyt tanio i zbyt szybko. Koszty nie mogą jednak przesłaniać kwestii związanych z bezpieczeństwem - podkreśla Marcin Bazylak, naczelnik wydziału strategii, promocji i komunikacji społecznej Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej.

Ireneusz Maksymowicz z podobnymi sugestiami się nie zgadza. Twierdzi, że takich samych hal wykorzystywanych do różnych celów jest w okolicy kilka i wszystkie dobrze się sprawdzają. Jego zdaniem budynek hali byłby całkowicie bezpieczny, o czym świadczy choćby wydana przez miejskiego architekta zgoda na jej budowę.

- Ta hala nigdy nie została postawiona, więc zastanawiam się, na jakiej podstawie ktoś może powiedzieć, że obiekt nie spełnia polskich norm prawa budowlanego. Konstrukcja może zostać zmontowana w każdym miejscu kuli ziemskiej i jeśli podczas jej stawiania zachowane zostaną wszystkie normy zalecane przez producenta, to budynek będzie bezpieczny%07- przekonuje Maksymowicz.

W dąbrowskim magistracie twierdzą, że kwestie bezpieczeństwa przeanalizowano z inspektorami nadzoru budowlanego przed postawieniem konstrukcji, w oparciu o dane dostarczone przez producenta hali. O ocenę proszono też naukowców z Politechniki Śląskiej i z tych analiz wynika, że obiekt w dąbrowskich warunkach się nie sprawdzi. Nie wiadomo tylko, dlaczego podobnych analiz nie przeprowadzono zanim postanowiono wydać 700 tys. zł. Urząd winę za nietrafiony zakup zwala na Ireneusza Maksymowicza, a były dyrektor CSiR tłumaczy, że robił tylko to, do czego został przez gminę zobowiązany.

Teraz nie bardzo wiadomo, czy znajdą się architekci, którzy przystosują konstrukcję hali do dąbrowskich warunków. Podobno zainteresowanie tym przedsięwzięciem jest mizerne.

- Jeśli nie znajdziemy specjalisty, który się tym zajmie, zrobimy wszystko, żeby pieniądze nie przepadły. Postaramy się wykorzystać halę jakoś inaczej - zapewnia Marcin Bazylak.

Ale jak - tego jeszcze nie wiadomo. Na razie wszyscy pocieszają się faktem, że niszczejące elementy konstrukcji mają 25 lat gwarancji.

Trenują w Łodzi

Dąbrowska hala miała powstać po sukcesach Joanny Wiatr i Katarzyny Urban.

Ich przygoda z siatkówką plażową rozpoczęła się, kiedy zawodniczki miały po 16 lat. W roku 2004 zdobyły mistrzostwo Polski kadetek, juniorek, mistrzostwo Europy do lat 18 oraz mistrzostwo świata do lat 18, a w 2005 r. mistrzostwo Polski Juniorek i wicemistrzostwo świata do lat 19. Wtedy też radni zadecydowali się na kupno całorocznej hali.

Dziś obie siatkarki trenują w łódzkiej szkole Mistrzostwa Sportowego.
Grażyna Krawczyk
bzenek
He, he... jakie to dąbrowskie dry.gif

CYTAT
- Jeśli nie znajdziemy specjalisty, który się tym zajmie, zrobimy wszystko, żeby pieniądze nie przepadły. Postaramy się wykorzystać halę jakoś inaczej - zapewnia Marcin Bazylak

To znaczy ? Jako okręt podwodny czy cuś ? smile.gif
szer
Podobno jako jakiś hangar na pogorii ^^. Dla łódek oczywiście smile2.gif
kwintosz
CYTAT(szer @ pią, 01 lut 2008 - 10:32) *
Podobno jako jakiś hangar na pogorii ^^. Dla łódek oczywiście smile2.gif

No i nawet lepiej żeby choć takie miało przeznaczenie, niż sobie leżało ot tak w tej niecce basenu i się niszczyło. wink.gif Przecież od dawna wiadomym jest że rzeczy nie używane szybciej się niszczą, tak jak domy w których nikt nie zamieszkuje. smile.gif
Tak czy siak to ktoś za to powinien beknąć, a wyrzucenie dyrektora CSiRu na pewno sprawy nie załatwiło.
Kamil_
Jak dla mnie to brak konkretów jakichkolwiek. Jakich wymogów nie spełnia hala? Na pustyni może stać, a w mieście nie? Jedyne co widzę to brak jakiejś odporności na deszcz. Ale za to na pustyni, większe jest oddziaływanie erozji eolicznej. 700k potrafią wydać, ale znaleźć specjalisty to nie, bo wiadomo takiemu zaproponują żałosne pieniądze, i dziwią że nikt się nie zgłosi. Poza tym jeśli nie spełnia wymogów budowlanych w parku, to w jaki sposób to wykorzystają gdzie indziej? Z rusztowania zrobią most nad Przemszą? Barierki wokół basenu?biggrin.gif

Dla mnie to jest paranoja, zwolnienie kogoś to za mało. Powinny być postawione zarzuty o niegospodarność, i trwonienie majątku publicznego.
Padziu
CYTAT(Kamil_ @ pią, 01 lut 2008 - 15:00) *
Jak dla mnie to brak konkretów jakichkolwiek. Jakich wymogów nie spełnia hala? Na pustyni może stać, a w mieście nie? Jedyne co widzę to brak jakiejś odporności na deszcz. Ale za to na pustyni, większe jest oddziaływanie erozji eolicznej. 700k potrafią wydać, ale znaleźć specjalisty to nie, bo wiadomo takiemu zaproponują żałosne pieniądze, i dziwią że nikt się nie zgłosi. Poza tym jeśli nie spełnia wymogów budowlanych w parku, to w jaki sposób to wykorzystają gdzie indziej? Z rusztowania zrobią most nad Przemszą? Barierki wokół basenu?biggrin.gif

Dla mnie to jest paranoja, zwolnienie kogoś to za mało. Powinny być postawione zarzuty o niegospodarność, i trwonienie majątku publicznego.

może się tą hale do jakoś poprawić żeby spełniała te normy ??? Nie wie ktoś??
Kamil_
Po to szukają specjalisty żeby spełnić te normy...położy pewnie na to jakąś płachte, która będzie chronić przed deszczem i skasuje pieniądze smile2.gif

Pewnie wymogi są związane z tym że pod tym (halą) a raczej w jej środku mają się znajdować ludzie, i nasze chore przepisy wymyślają miliony wymogów, które w związku z tym ma spełniać hala smile2.gif
szer
Raczej nie chore przepisy, a warunki atmosferyczne. Tam gdzie zamawiano hale są zupełnie inne warunki. Widocznie łagodniejsze. Cóż ale tak to jest jak się nie ma głowy i nie myśli nad tym co robi :|
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.