CYTAT
Protokół nr 21/08
z posiedzenia Komisji Rozwoju i Promocji Miasta w dniu 03 kwietnia 2008
Osoby przybyłe na posiedzenie:
Zbigniew Podraza – Prezydent Miasta
Henryk Zaguła – I Z-ca Prezydenta Miasta
Iwona Krupa – Z-ca Prezydenta Miasta
Janina Bronikowska – Radosz – Skarbnik Miasta
Lesław Jakubik – Z-ca Naczelnika Wydziału Urbanistyki i Architektury
Waldemar Chojnacki – Z-ca Naczelnika Wydziału Inwestycji Miejskich
Stefan Murzyński – Naczelnik Wydziału Komunikacji i Drogownictwa
Iwona Dalach – Z-ca Naczelnika Wydziału Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej
Posiedzeniu przewodniczył Ireneusz Zugaj – Przewodniczący Komisji.
(...)
Przewodniczący Komisji – Ireneusz Zugaj:
Proszę o przedstawienie tematu dotyczącego sprawozdania z wykonania budżetu miasta za rok 2007.
Skarbnik Miasta - Janina Bronikowska – Radosz:
Dochody i wydatki od 2007 roku zostały wykonane w następujących kwotach: dochody 424.091.881,55zł, wydatki w kwocie 410.556.460,63zł z tego na wydatki bieżące zostało przeznaczone - wszystkich jednostek organizacyjnych i Urzędów 369. 221.265,25zł, a na wydatki majątkowe kwotę 41.335.195,38zł, różnica pomiędzy dochodami a wydatkami jest kwotą dodatnią i zamknęła się w 13.535.420,92zł. Patrząc na procentowe wykonanie, dochody zostały zrealizowane w 104,11% w stosunku kwoty planowanej, wydatki ogółem w kwocie 93%, wydatki bieżące 96,13% wydatki majątkowe w kwocie 72,07% zakładanej kwoty planowanej. Po stronie przychodów było zaplanowane 56.115.804,76zł, zrealizowanych zostało 56.028.550,73zł czyli prawie 100% przychody zostały wykonane. Rozchody związane ze spłatą wcześniej zaciągniętych zobowiązań również zostały zrealizowane w 100% mianowicie na kwotę 22.025.555,00zł planowanych rozchodów wykonano na 22.025.554,07zł tak wygląda globalnie jeżeli chodzi o budżet miasta. Natomiast rozwój i promocja była realizowana w różnych działach gospodarki narodowej przez różnych dysponentów i środki w tym zakresie były zrealizowane w kwotach następujących, razem na zadania inwestycyjne planowana kwota 49.645.884,70zł wykonanych zostało 33.740.093,80zł czyli 68% zakładanej kwoty planowanej. Pozostałe jednostki - również były zaplanowane wydatki - Gminny Fundusz Ochrony Środowiska z funduszu tego została wydatkowana kwota 6.336.774,25zł tak wygląda wykonanie wydatków inwestycyjnych. Natomiast, jeżeli chodzi o promocję miasta, promocję realizował Wydział Promocji Kultury i Sportu na kwotę planowaną 1.273.836,00zł zrealizowano 1.237.726,42zł taka kwota czyli 97,17% zakładanego planu wydatków bieżących zostało zrealizowane przez Wydział Promocji.
Przewodniczący Komisji – I. Zugaj:
Dziękuję bardzo, Panie Prezydencie poproszę o krótki komentarz.
I Z-ca Prezydenta Miasta – H. Zaguła:
Oczywiście, że tak, tym bardziej, że procent wykonania zadań inwestycyjnych jest niski. Jest kilka przyczyn tego, że jest taki niski procent wykonania, jedną z przyczyn jest to, że wiele zadań było zaplanowanych jako zadania z udziałem środków zewnętrznych, których nie pozyskaliśmy w związku z tym one nie były realizowane. Jest kilka zadań, gdzie wykonanie wynosi zero, z nich po prostu zrezygnowaliśmy, w niektórych przypadkach uznaliśmy, że realizacja tego zadania pochłania zbyt dużo środków z budżetu i nie stać nas na razie na realizacje tych zadań. Jedną z przyczyn jest również dość słabe przygotowanie dokumentacji technicznych tych wszystkich podstawowych dokumentów, które w procesach inwestycyjnych generalnie rozstrzygają o wielkości finansowania tych projektów. W tych zadaniach jest budowa miejsc parkingowych, dopiero w tym roku pojawiły się dokumentacje, będziemy to zadanie realizować w tym roku. Kłopoty w końcu roku z rozstrzyganiem przetargów szczególnie na dokumentację techniczną powodowały taką sytuację, że nie mieliśmy wykonawców dokumentacji technicznej w przypadku takiego zadania jak modernizacja przystanków, kłopoty z procesem wyłaniania wykonawcy zakończyły się tym, że to zadanie musi być zamiast w cyklu jednorocznym realizowane w cyklu dwuletnim. To tyle tytułem wstępu.
Dziękuję bardzo, przejdźmy może do pytań. Chciałbym usłyszeć Państwa opinie zanim przejdziemy do głosowania.
Radny – J.Talkowski:
W grudniu otrzymaliśmy możliwość wykonania planu inwestycyjnego, tam było 38.06 oczywiście w sprawozdaniu jest skorygowana wielkość z ponad 70 na 50. Chciałbym powiedzieć, że pomimo skorygowania ten procent jest i tak za niski. Dlatego uważam, że na drugi raz ten plan trzeba będzie zrobić tak żeby jego realizacja w sensie rzeczowym była prawidłowa. Ogólnie rzecz biorąc stopień realizacji zadań inwestycyjnych jest stanowczo za niski.
Ja określiłem to w swoim wystąpieniu, że ja nie jestem zadowolony z tego i daleki od tego żeby mówić, że to jest w porządku. Starałem się przedstawić główne przyczyny, jeżeli zostały wytypowane akurat te dwa zadania inwestycyjne to chciałbym powiedzieć, że procedura przygotowania do przetargu przystanków autobusowych trwała tak długo, ponieważ kiedyś został popełniony błąd. Dlatego podjąłem decyzję taką, że przystępujemy do przeprojektowywania, uzupełniania dokumentacji dopiero potem przystąpimy do inwestycji. Inną sprawą jest to, co się stało w trakcie realizacji inwestycji, to znaczy główny wykonawca w między czasie ogłosił upadłość.
Radny – G. Jaszczura:
To Rogbud robił, ta firma, która upadała?
Tak Rogbud, ale on się „nie wyłożył” na tym zadaniu.
Radny – G. Jaszczura:
Czy na terenie gdzie jest Eurokamping nie grozi nam zwrot dotacji unijnej, tam poszła dotacja?
Prezydent Miasta – Z. Podraza:
Inwestycja jest zakończona.
Jest po kontroli Urzędu Marszałkowskiego. Sytuacja była taka, ze w studium wykonalności nikt nie przewidział, że ten ośrodek trzeba wyposażyć. W klasycznych tego typu inwestycjach w skład nakładów inwestycyjnych wchodzi, tzw. pierwsze wyposażenie.
Z tego tytułu pod koniec ubiegłego roku zabezpieczyliśmy środki z budżetu 350tyś, w tej chwili to wyposażenie trwa, ale zakończenie tej kontroli będzie w momencie, kiedy ośrodek zostanie uruchomiony. Brakowało po prostu w studium wykonalności jakby zrealizowania zakupów, to wszystko zabezpieczyliśmy.
Jedyne zalecenie tej kontroli to, że: zwrot kosztów nastąpi po tym jak będzie wyposażony i uruchomiony ten ośrodek.
Myślę, że w maju ten ośrodek powinien już funkcjonować.
Dziękuję, czy są jeszcze jakieś opinie, pytania do Pana Prezydenta?
Radny – T. Pasek:
Szanowni Państwo, mnie się nasuwa takie pytanie: „Co w zakresie promocji i rozwoju miasta zrobiliśmy w przeciągu tego roku dla naszego miasta?” Czy jest coś, co mieszkańcy naszego miasta mogliby zauważyć, że jest zrobione coś, co mogłoby by ich zadawalać? Fakt mamy lodowisko, które zadawalało część mieszkańców, ale to są takie namacalne i takimi chciałbym się poruszać, czy zrobiliśmy coś, co mogłoby w przeciągu tego roku zadawalać naszych mieszkańców Dąbrowy Górniczej?
Ja nie wiem, o czym Pan myśli, bo (...)
Radny – T. Pasek:
Ogólnie.
Co do promocji miasta, to trzy olbrzymie projekty strategiczne zostały zrealizowane – strategia miasta przygotowana, studium zagospodarowania przestrzennego w tej chwili są realizowane lokalne programy rewitalizacji miasta. Jeżeli chodzi o duże inwestycje to jest szeroko zakrojona promocja, jeżeli chodzi o Ośrodek dla Dzieci Niepełnosprawnych, przypomnę, że dwudziestoma głosami nie przeszła poprawka na 20mln. w budżecie państwa na realizacje w 2008 mam nadzieję, że będzie to w roku 2009. Szeroko przygotowane są wszystkie dokumenty dotyczące działań związanych z inwestycjami na ten i na następny rok. Cztery projekty unijne, program związany z gospodarką wodno-ściekową podzielony na osiem etapów, przygotowany do procedury konkursowej. To są rzeczy, o których możemy mówić, to jest kwestia przygotowania i podpisania porozumienia z PKP, to jest duża inwestycja. Natomiast, jeżeli chcemy mówić o spektakularnych działaniach to możemy powiedzieć, że jest to lodowisko.
Radny – T. Pasek:
Panie Prezydencie, bardziej mi chodzi o namacalne rzeczy jak rozwój parkingów, które w mieście stwarzają ogromny problem.
Jeżeli chodzi o parkingi to na niektórych osiedlach trwają prace, w tej chwili mamy rozpoczętych kilkadziesiąt procesów przetargowych. Poza tym jest wiele pojedynczych rzeczy zrobionych, których nie widać: na przykład wiele zakończonych remontów w szkołach, natomiast rzeczy widoczne gołym okiem to na przykład wyremontowane chodniki, deptaki, jest wiele takich rzeczy, które możemy pokazać. Chciałbym jeszcze dodać, że na pewno nic nie będziemy robić na pokaz i na pewno nie będziemy nic robić spektakularnego, będziemy realizować wszystkie zadania, które po kolei wpisujemy do planu inwestycyjnego.
Radny – J. Talkowski:
Ja mam wielkie negatywne odczucie, jeżeli chodzi o imprezę, która została zorganizowana, to znaczy Dąbrowa Górnicza – Miastem Świrów.
O czym Pan mówi (...)
Radny – J. Talkowski:
Dziwię się, że taka impreza odbyła się w ramach promowania miasta. Nie można czegoś takiego robić, to wstyd dla naszego miasta, które posiada tradycje.
Radny – G. Jaszczura:
Pomijając wskaźnik wykonalności zadań inwestycyjnych na 65%, jeszcze niższy jest wskaźnik wykonalności z programów unijnych, bo wynosi tylko 46%, nie chce już mówić o tych parkingach. Natomiast, co do przedsięwzięć inwestycyjnych to widzę, że niektóre zostały zrealizowane, w 100% czyli bardzo dobrze, a niektóre w 0%. Na przykład dostawa i montaż nowych elementów architektonicznych jest prawie w 100% zrealizowana, a komputeryzacja biblioteki – 0%. Duży nacisk kładziemy na uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej, a budowa kanalizacji rozdzielczej w dzielnicy Staszyc – 0%. Nie wiem czy mieszkańcy zostali równo obdzieleni w realizacji tych inwestycji?
Programy unijne są realizowane wówczas, gdy są uruchomione konkursy, my zawsze bierzemy w nich udział. Niestety część projektów nie została zakwalifikowana, tak jak było to w przypadku biblioteki, ale to nie znaczy, że na tym zakończymy.
Radny – G. Jaszczura:
Biblioteka jest z budżetu.
Nie, to jest program unijny. Co do pewnych kwestii, które nie zostały zrealizowane. Otóż część tych zadań nie była realizowana z tytułu potrzeby uzupełnienia dokumentacji bądź też przełożenia tego projektu do większego projektu w całości zadania, zawsze była wiadomość na temat, co i kiedy będzie robione. Przyczyną braku realizacji tych inwestycji był wpływ procedur przetargowych, wzrost cen, trudności w znalezieniu wykonawców, to wszystko miało odbicie.
Odnośnie zadań z zakresu kanalizacji. Te wszystkie zadania zostały zbite w jeden program, któremu robimy aktualizacje. Co do gospodarki wodno-ściekowej – odrębne zadanie, stan na dzień dzisiejszy tego zadania jest rokujący na to, że będziemy mogli przystąpić do czerwcowego konkursu.
Radny – G. Jaszczura:
Powstaje Pana odpowiedzialność za podjęcie się jakby całościowego zadania, bo można przecież było robić to, etapami.
Nie rozumiemy się. Wniosek na to zadanie obejmuje całość i robimy to etapami. Są cztery kontrakty w ramach tych kontraktów jest 17 albo 18 zadań. Jednak procedura przygotowania dokumentacji do zabudowy trwa bardzo długo. Robimy to etapami jednak wniosek musi być złożony na całość.
Radny – G. Jaszczura:
Ja myślałem jako zadanie całego miasta, ale (...)
To będzie jako zadanie całego miasta to całe przedsięwzięcie natomiast było trudno wyłonić jednego projektanta, który zrobiłby całość. My musimy zrobić to zadanie w całości tylko jest kwestia czy będziemy się rozliczać z czasu czy będziemy się rozliczać z efektów, bo jeśli z czasu to mówię na czas ma wpływ wiele czynników.
Dziękuję, proponujemy abyśmy przeszli do głosowania. Poddaje pod głosowanie: Sprawozdanie z wykonania budżetu miasta Dąbrowy Górniczej za 2007 rok z działalności Komisji Rozwoju i Promocji Miasta, kto z Państwa jest za pozytywną opinią?
Wynik głosowania: za – 3, przeciw – 5, wstrzym. - 1
(...)