![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() GreenPointHooligan ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 148 Dołączył: pon, 27 gru 04 Skąd: Dabrowa gornicza-Podlesie Nr użytkownika: 119 ![]() |
witam.mam pytanko-czy ktos wie czy park na zielonej doczeka sie w koncu remontu?chociaz malego?uwielbiam to miejsce i chcialbym aby zaczelo wygladac jak prawdziwy park-z ladnymi lawkami,z trasami rowerowymi.mogliby dolozyc oswietlenie kolo jeziorka i na placu zabaw.czemu nikt o to nie dba???czemu zajmujemy sie tylko centrum miasta i wielkimi inwstycjami zapominajac o przyjemnosciach.popoludniowy wypad w wakacje na zielona to czysta przyjemnosc-cisza i spokoj.zastanowmy sie co zrobic aby mozna bylo milo spedzac czas w naszym miescie.
Ten post edytował kwintosz wto, 08 maj 2007 - 16:21 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Oaza spokoju blisko centrum miasta Park Zielona zajmuje 67 hektarów i powstał w latach 30. minionego wieku. Przyczyniła się do tego w dużej mierze droga, która połączyła wtedy Dąbrowę Górniczą z obecną dzielnicą sąsiedniego Będzina, Łagiszą. Dąbrowski park od początku należał do miasta, ale po II wojnie światowej nabierał blasku i stał się jednym z ulubionych miejsc wypoczynku mieszkańców. W lecie odbywały się tutaj niedzielne koncerty orkiestr dętych pobliskich zakładów oraz zabawy taneczne. Jedną z atrakcji było miejskie zoo, które przetrwało do połowy lat 60., a można było zobaczyć tu m.in. niedźwiedzie, jelenie, lisy i ptactwo ( od trzech lat w pobliżu parku ponownie funkcjonuje mini-zoo z kilkoma gatunkami zwierzaków, w tym np. świnki wietnamskie, miniaturowe kozy, owce wrzosówki, cietrzewie i muflony). Park Zielona jest dziś przede wszystkim oazą spokoju, chętnie odwiedzaną nie tylko przez dabrowian, ale także gości z całego regionu. Początkowo dominował tutaj las dębowy, który z czasem przekształcił się w mieszany, z przewagą buków, brzóz i olch, choć można natrafić także na drzewa iglaste. - Zawsze chętnie wybierany się tu z całą rodziną. Z dala od spalin i zgiełku maluchy hasają po parkowych alejkach albo jeżdżą na rowerach. My także możemy wybrać się na rowerową przejażdżkę albo po prostu pospacerować - mówi Magdalena Bronicz, mieszkanka osiedla Kasprzaka. Od kilku lat w parku odnawiane są elementy małej architektury, m.in. budynki tzw. okrąglaka, powstają place zabaw dla dzieci, a także ciągnące się wokół kilometrami ścieżki rowerowe. Dobrze oznakowanymi szlakami warto wybrać się stąd w rejon dąbrowskich jezior Pogoria II, III oraz zbiornika Kuźnica Warężyńska, zwanego potocznie Pogorią IV. Park żyje niemal przez cały rok i zawsze dzieje się tu coś ciekawego. Od kilku lat jest to stałe miejsce tradycyjnych obchodów Dni Dąbrowy Górniczej, co rok zjeżdżają tu także traperzy, kowboje i kapele polskie i zagraniczne, by wziąć udział w jednej z największych imprez w kraju, w Pikniku Country. W zimie wśród drzew wytyczone są natomiast ścieżki do narciarstwa biegowego, a amatorzy snowboardów i nart zjeżdżają z zacięciem na oświetlonym stoku. - Blisko stąd do centrum miasta, więc jest to idealne miejsce na koncerty, imprezy plenerowe, a w razie potrzeby naprawdę można tutaj odpocząć - podkreśla Maria Wolska z Dąbrowy Górniczej. Rozbudowuje się też Ośrodek Sportów Letnich w Parku Zielona, gdzie latem odbywają się mistrzowskie imprezy w siatkówce plażowej oraz cykliczny turniej o Grand Prix Dąbrowy Górniczej. Nie brakuje także turniejów piłki nożnej oraz spływów kajakowych, organizowanych przez Centrum Sportu i Rekreacji. Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni Mod: Kolejnych kilka postów skopiowane z tymczasowego forum, które działało podczas awarii tegoż forum.. W tamtym roku byłem tam kilka razy jesienną porą - było fajnie. W tym też się wybiorę... W Mini-ZOO nigdy nie byłem, wie ktoś o tym ile wstęp? Co do stoku to widziałem go tylko poza sezonem i nie wiem jaki jest klimat zimą...obecnie ma silną konkurencję z powstającym takim obiektem na Zagórzu....ale nie wiem jak sie mają one co do wielkości.... Hmmm tez nigdy w Mini-ZOO nie byłem... A tak wogóle to tam jest jakiś stok? Pierwsze słysze, a ostatnio troche bywam na Zielonej... Jest jest - idź główną aleją do tych kawiarenek i potem w prawo i tam jest zaraz....widać to dość dobrze... ta sterta gruzu to jest stok? mini-zoo jest darmowe Niewiem jak jest tam teraz ale nie było tam gruzu...być może coś robią teraz, w końcu jest po sezonie....
-------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 12 marca 2025 - 04:58 |