![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,250 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
http://www.polskabiega.pl/
QUOTE www.dabrowa-gornicza.pl
Bieg Jesieni [2006-10-11 07:39:56] Nie wszystkich stać na to, by uprawiać drogie sporty, za to wszyscy mogą wziąć udział w biegu otwartym. My zapraszamy 22 października o 10.00 na Bieg Jesieni, który rozpocznie cykl Biegów: Zimy, Wiosny i Lata, a organizowany w ramach ogólnopolskiej akcji Polska Biega. Bieg rozegrany zostanie jednocześnie w wielu miastach naszego kraju. W Dąbrowie będziemy biegać wokół Pogorii III. Jak mówią pomysłodawcy imprezy, akcja powstała z pasji biegania, potrzeby aktywnego spędzania czasu i przekonania, że to najlepszy sposób na złapanie pozytywnej energii! Nasze miasto, jako pierwsze w województwie zgłosiło swój udział w imprezie, popierając w ten sposób znakomitą inicjatywę promującą zdrowy tryb życia. Wszyscy zainteresowani mogą zgłosić swój udział w imprezie w siedzibie CSiR-u (telefonicznie lub faksem 32 261 20 10 a także osobiście w siedzibie) do godz. 15.00 w piątek 20 października. Osoby niepełnoletnie muszą mieć zgodę rodziców bądź opiekunów. Informacji o biegu udzielają Bożena Duda, CSiR 32 261 20 10 oraz Zbigniew Kałuża, Wydział Sportu, Rekreacji i Turystyki 32 295 68 95. Zapraszamy serdecznie wszystkich entuzjastów biegów. Anna Zubko ![]() Regulamin: REGULAMIN „BIEG JESIENI” Pogoria III- plaża 22.10.2006r. 1. Organizator: Urząd Miasta w Dąbrowie Górniczej, Wydział Sportu, Rekreacji i Turystyki, Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej 2. Cel biegów: Celem jest promocja zdrowego trybu życia, promocja biegu wśród mieszkańców naszego miasta i dobra zabawa. 3. Uczestnictwo: Uczestnikiem jest każdy bez względu na płeć i wiek, warunkiem dla osób niepełnoletnich jest zgoda rodziców lub opiekunów. Swój udział w biegach należy zgłosić do dnia 20.10.2006r. do godziny 15.00 do siedziby Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej oraz potwierdzić swoją obecność w dniu biegów tj. 22.10.2006r., od godziny 9.30 w biurze zawodów. 4. Wymagania: - Osoby niepełnoletnie zobowiązane są do przedstawienia w biurze zawodów zgody rodziców lub prawnych opiekunów, - biegi są otwartą imprezą środowiskową o charakterze rekreacyjnym - uczestnicy biegów biorą udział na własną odpowiedzialność, - uczestnicy biegów zobowiązani są do: * przestrzegania postanowień regulaminu oraz podporządkowania się wszystkim zarządzeniom i poleceniom organizatora biegów, * przestrzegania zasad zachowania obowiązujących na terenie ośrodka, * bezwarunkowego zachowania trzeźwości podczas trwania biegów, - organizatorzy biegów nie ponoszą odpowiedzialności materialnej z tytułu wypadków, urazów i szkód w mieniu powstałych podczas trwania biegów, - w przypadku rażącego naruszenia zasad zachowania się na trasie biegów organizator zastrzega sobie prawo do usunięcia uczestnika z imprezy - biegi odbędą się bez względu na panujące warunki atmosferyczne -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
Guest_tomasz sołtysik_* |
![]()
|
Guests ![]() |
pobiegłem
miło było ponoć ponad 500 uczestników pogoda piękna |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
no niezle - dg i 500 osob.
PS w wydarzeniach/faktach zrobili o tym reportaz i w samej wiosce wa-wie (ohhh jak ja nie przepadam za tym miastem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Jestem mile zaskoczony, krótkie info po więcej odsyłam na stronę urzędu miejskiego..
QUOTE Niedziela, 22 października, o 10-tej zaplanowano start do Biegu Jesieni 2006, imprezy zorganizowanej w ramach ogólnopolskiej akcji Polska Biega. Zapisy chętnych do sprawdzenia swych możliwości trwały do godziny 15-tej w piątek. Zgłosiło się ponad 400 osób, dzieci, młodzieży i dorosłych, kobiet i mężczyzn, amatorów i członków klubów sportowych, partyjnych i niezrzeszonych. W tej imprezie udział mógł wziąć każdy. Dodatkowo tuż przed startem do organizatorów z Centrum Sportu i Rekreacji oraz Urzędu Miejskiego, zaczęli się zgłaszać kolejni chętni do wzięcia udziału w biegu. Jednym słowem, o godzinie 10-tej, gdy Pan Jerzy Talkowski, Prezydent Miasta ogłosił rozpoczęcie biegu, na starcie na plaży stanęło ponad 450 osób. Piękna, słoneczna i bezwietrzna pogoda sprawiła, że dystans 6 kilometrów pierwszy biegacz pokonał w 21 minut.: A wydawać by się mogło że u nas ze sportem w DG to leżymy, bo ani stadionu, ani sztucznego boiska, korty no niby są i nawet poprawione ale jednak z niezbyt dobrą infrastrukturą, brak dużego basenu.. a tu 500 osób sobie z buta pociska ścigając się dla zabawy.. :) -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
I ja tam byłem. I zdopingowało mnie to do zaglądniecia na stare dobre forum
![]() Bieg udał się niesłychanie. Niech inne miasta żałują, że czegoś takiego nie zorganizowały. Ale po kolei... Organizacja była niezła. Nie zapomniano o namiotach-szatniach. Zapomniano o depozycie i ogromne zamieszanie panowało przy zapisach. Nie zapomniano o gorącej herbacie z termosu dla wszystkich. Jako że czas polityczny gorący, kto żyw stawił się na starcie. Przewodniczący Koćma (przemówił i pobiegł). Prezydent Talkowski (przemówił). Posłowie Podraza i Dolniak (pobiegli). Generał Meres (nie przemówił i nie pobiegł). Biegaczy to chyba nie było 500. Ale więcej niż sobie wyobrażałem. A nawet duuużo więcej. Byłem pozytywnie zaskoczony. Zwłaszcza, że akcja reklamowa, jak to w Dąbrowie, była wyjątkowo lakoniczna. Młodsi, dojrzalsi i bardzo dojrzali. Każdy biegł swoim tempem więc „peleton” rozciągnął się niesłychanie. Tyle było w nas entuzjazmu, że kilka osób trenujących przypadkowo wokół Pogorii nie wytrzymało nerwowo i... przyłączyło się do biegu. Zwycięzca podobno wbiegł na metę po ok. 20 min, a ostatni docierali jeszcze godzinę poźniej. Pozwólcie, że swój wynik dyplomatycznie przemilczę. Trasa biegła wzdłuż Pogorii III i była dobrze wyznaczona oraz oznakowana tabliczkami kilometrowymi. Była Straż Miejska, pogotowie itd., itp. Na mecie każdy z uczestników otrzymał dyplom i pamiątkowy znaczek (taki na agrafce). Na znaczku naszkicowany biegacz (ten z plakatu), nazwa akcji, data, Dąbrowa Górnicza. Bardzo mi się to spodobało. Dyplom pójdzie do szuflady. Za kilka lat nie będę już wiedział co robiłem w niedzielę, a znaczek to bardzo miła pamiątka. W biegu wzięła udział kilkunastoosobowa delegacja Dąbrowskiego Klubu Karate. Przebiegli dystans w strojach organizacyjnych – kimonach. Zastanawiałem się czy polecą bez butów ale szczęśliwie aż tak daleko się nie posunęli. Po biegu ustawili się ładnie na plaży i pokazowo wykonali jakiś tysiąc kopnięć. To pewnie element tej wielkiej serii jubileuszowych kopnięć. Mają karatecy kondycję ! Już od dziś z emocją czekam na kolejną edycję akcji Polska Biega. Za trzy miesiące odbędzie się Bieg Zimy. Mam nadzieję, że przyszłe władze DG będą popierać tą wspaniałą inicjatywę, a zimowa pogoda dopisze i na starcie znów pojawi się kilkaset osób. no niezle - dg i 500 osob. PS w wydarzeniach/faktach zrobili o tym reportaz i w samej wiosce wa-wie (ohhh jak ja nie przepadam za tym miastem ![]() Oj nie ma się co emocjonować. 1 października w akcji Run Warsaw (bieg na 5km ) wzięło udział KILKANAŚCIE TYSIĘCY ludzi. Może i skala stolicy jest inna ale tylu biegaczy na ciągle czarnym i schorowanym Śląsku i w Zagłębiu to ja sobie nie wyobrażam ![]() Jestem mile zaskoczony, krótkie info po więcej odsyłam na stronę urzędu miejskiego.. A wydawać by się mogło że u nas ze sportem w DG to leżymy, bo ani stadionu, ani sztucznego boiska, korty no niby są i nawet poprawione ale jednak z niezbyt dobrą infrastrukturą, brak dużego basenu.. a tu 500 osób sobie z buta pociska ścigając się dla zabawy.. :) Bo generalnie z aktywnością fizyczną w naszym mieście jest jednak kiepsko. Na ostatnim półmaratonie 4energy w Katowicach nasze miasto reprezentowało ledwo 5 osób. Ale mam nadzieję, że dzieki takim akcjom jak Polska Biega za rok będzie nas już przynajmniej z 10 osób :) ----------------------------------------------------------------------------------------------- PS. Swoją drogą to straszny obciach dla generała Straży Pożarnej. Nie przebiec paru kilometrów ??? Ten post edytował bzenek pią, 27 paź 2006 - 20:29 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,250 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
I ja tam byłem. I zdopingowało mnie to do zaglądniecia na stare dobre forum ![]() ![]() gdzie sie podziewales? i dlaczego o nas zapomniales ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
foto relacja z biegu jesieni (fotki z www UM)
![]() druzyna "wspanialych" - posrodku Jurek Iron Man Talkowski w najnowszym dresiku z Adidasa przygotowuje sie do biegu... ![]() kolejno od lewej - Robert Viper Kocma; nieznana mi szycha z fajna polowka z logo DG (ciekawe gdzie mozna taka dostac...?), no i Zbysio tez w koszulce z logo DG ale bardziej obciachowym... no i made by himself brzuszkiem :) ![]() tutaj Robercik pozazdroscil brzuszka panu Zbyszkowi... ![]() a tu gwiazda i perelka posiedzen rady miejskiej - Tomasz Soltysik :) (mala cenzura ;-))) ) pozdr. Ten post edytował Hator sob, 04 lis 2006 - 13:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,879 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE MASOWY BIEG PRZEŁAJOWY O PATERĘ „DZIENNIKA ZACHODNIEGO” I ŚL. TKKF
Wszystkich miłośników biegania zapraszamy 25 marca do Parku Zielona w Dąbrowie Górniczej na masowy bieg przełajowy o paterę "Dziennika Zachodniego" i Śl. TKKF. Zapisy uczestników już od godz 9.00 do 10.45 w biurze zawodów poszczególnych biegów, wyznaczonym przez bezpośredniego organizatora. Początek biegów o 11.00. REGULAMIN MASOWY BIEG PRZEŁAJOWY O PATERĘ „DZIENNIKA ZACHODNIEGO” I ŚL. TKKF DĄBROWA GÓRNICZA – 25.03.2007 CEL IMPREZY: Popularyzacja masowych biegów przełajowych wśród społeczeństwa oraz Ogólnopolskiego Programu „ Bieg Po Zdrowie 2007” ORGANIZATOR BEZPOŚREDNI: Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej WSPÓŁORGANIZATOR: Wojewódzki Zarząd Towarzystwa Kultury Fizycznej w Katowicach TERMIN I MIEJSCE: 25.03.2007 Park Zielona, początek biegów od godz 11 00 UCZESTNICTWO: W biegach mogą brac udział wszyscy chętni legitymujący się dobrym zdrowiem i posiadający zaświadczenie lekarskie lub w przypadku osób niepełnosprawnych zgodę rodziców. KATEGORIE WIEKOWE: 1. KATEGORIA I – DZIEWCZĘTA I CHŁOPCY (ROCZNIK 1994 I MŁODSZE) 2. Kategoria II – dziewczęta i chłopcy (rocznik 1991-1993) 3. Kategoria III – dziewczęta i chłopcy (rocznik 1988-1990) 4. Kategoria IV – kobiety (rocznik 1987 i starsze) 5. Kategoria V – mężczyźni (rocznik 1962 – 1987 ) 6. Kategoria VI – mężczyźni (1948-1960) 7. Kategoria VII – mężczyźni (1947 i starsi) SPOSÓB PRZEPROWADZENIA BIEGÓW: Biegi zostaną przeprowadzone na dystansach: 1. Kategoria I – do 0,8 km 2. Kategoria II – 2,0 km 3. Kategoria III – 3,0 km 4. Kategoria IV + VII – 3,0 km 5. Kategoria V + VI – 6,0 km Trasę wyznacza bezpośredni organizator CSiR ZGŁOSZENIA I ZAPISY: Przyjmowane będą w dniu 25.03.2007 od godz 9.00 do 10.45 w biurze zawodów poszczególnych biegów, wyznaczonym przez bezpośredniego organizatora WYRÓŻNIENIA I NAGRODY: W poszczególnych biegach 1. Statuetki dla zwycięzców 2. I – III dyplomy 3. za I miejsce w punktacji zespołowej – puchar i dyplom 4. za miejsce II – IV – dyplom 5. dyplomy dla najstarszej kobiety i najstarszego mężczyzny KLASYFIKACJA: 1. indywidualna – I m-ce – 20 pky 2. II m-ce – 19 pkt itd. 3. do XX m- ce – 1 pkt 4. zespołowa: za udział ekipy w biegach, w których ukończy bieg minimum 5 zawodniczek w ekipie, każdy zawodnik i zawodniczka otrzymują po 1 punkcie/ po sklasyfikowaniu na linii mety/ 5. generalna: sumuje się punkty indywidualne zawodników i zawodniczek zajmujących miejsca od I – XX w każdej kategorii wiekowej i punkty w klasyfikacji zespołowej – z każdego biegu. POSTANOWIENIE KOŃCOWE: 1. Uczestnicy biegu przyjeżdżają na własny koszt 2. Organizator zapewnia gorącą herbatę dla wszystkich uczestników biegu, opiekę medyczną 3. We wszystkich sprawach nie objętych regulaminem decydować będzie bezpośredni organizator (32) 261 -20 -10 Centrum Sportu i Rekreacji. Adres: M. Konopnickiej 29, 41-300 Dąbrowa Górnicza 4. koordynator imprezy : Kierownik Działu Sportu: Bożena Duda -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,879 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE Biegi o Paterę Dziennika Zachodniego i Śląskiego TKKF
![]() W Parku Zielona odbył się drugi tegoroczny masowy bieg przełajowy o Paterę Dziennika Zachodniego i ŚL. TKKF zorganizowany przez Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej. Wyniki: Chłopcy rocznik 1994 i młodsi 1. Radosław Ruczka (MOSiR Czechowice), 2. Mateusz Talarczyk (Polonia Łaziska), 3. Jakub Banet (MOSiR Czechowice), 4. Mateusz Grabis, 5. Sebastian Grabis, 6. Marcin Neuman (wszyscy MMKS Dąbrowa Górnicza). Dziewczęta rocznik 1994 i młodsze: 1. Wiktoria Wiśniewska (Polonia Łaziska), 2. Kinga Jonkisz, 3. Kornelia Kieloch, 4. Angelika Pazur, 5. Natalia Wąs, 6. Honorata Sapota (wszystkie MOSiR Czechowice). Dziewczęta rocznik 1991-1993: 1. Monika Hildebrand (ZSŁ Katowice), 2. Michalina Mendecka, 3. Magdalena Ryguła (obie Polonia Łaziska), 4. Agata Chrzanowska, 5. Magdalena Stettner (obie MOSiR Czechowice), 6. Marta Juszczyk (TKKF Piekary). Chłopcy rocznik 1991-1993: 1. Adrian Gaczorek (Polonia Łaziska), 2. Artur Pasek (MKS Bytom), 3. Marcin Londzin, 4. Mateusz Pisarek (obaj MOSiR Czechowice), 5. Jarosław Mróz (MMKS Dąbrowa Górnicza), 6. Paweł Węglarz (MUKP Dąbrowa Górnicza). Dziewczęta rocznik 1988-1990: 1. Ewa Wnuk (MMKS Dąbrowa Górnicza), 2. Barbara Janczak (Polonia Łaziska), 3. Barbara Strońska (MOSiR Czechowice), 4. Daria Mendecka (Polonia Łaziska), 5. Wioleta Płoskonka, 6. Ewelina Denisz (obie MOSiR Czechowice). Chłopcy rocznik 1988-1990: 1. Paweł Szymończyk, 2. Kamil Kos, 3. Ryszard Pytlarz (wszyscy MOSiR Czechowice), 4. Krystian Dziopa (MMKS Dąbrowa Górnicza), 5. Marcin Gola, 6. Kamil Klonowski (Polonia Łaziska). Kobiety rocznik 1987 i starsze: 1. Sandra Mikołajczyk (ZSŁ Katowice), 2. Katarzyna Pepel (Polonia Łaziska), 3. Monika Szczygielska (MOSiR Czechowice), 4. Agata Latusek (Polonia Łaziska), 5. Lidia Chrzanowska (ZSŁ Katowice), 6. Irena Kopeć (MOSiR TKKF "Saturn" Czeladź). Mężczyźni rocznik 1962-1987: 1. Andrzej Nowak (MOSiR TKKF "Saturn" Czeladź), 2. Daniel Pasek (AZS AWF Katowice), 3. Arkadiusz Baron, 4. Gałuszka Rafał (obaj Polonia Łaziska), 5. Szymon Jagosz (MOSiR Czechowice), 6. Damian Chwistek (AZS AGH Kraków). Mężczyźni rocznik 1948-1961: 1. Józef Pszczółka (MOSiR Czechowice), 2. Jan Mróz, 3. Stanisław Leśniewski, 4. Krzysztof Smędzik (MOSiR TKKF "Saturn" Czeladź), 5. Piotr Capik (Mosir Czechowice), 6. Tadeusz Wilk (Mosir TKKF "Saturn"). Mężczyźni rocznik 1947 i starsi: 1. Wacław Dziuk (Polonia Łaziska), 2. Wacław Majcherczyk, 3. Henryk Świetlik, 4. Zdzisław Puta (wszyscy MOSiR TKKF "Saturn" Czeladź), 5. Norbert Opalla (Żak Świętochowice), 6. Henryk Jankowski (Mosir TKKF "Saturn"). (l. jaź.) - Dziennik Zachodni Ten post edytował Zibar czw, 29 mar 2007 - 06:56 -------------------- |
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
QUOTE Polska Biega” – BIEG WIOSNY - 12 maja 2007r.
[2007-04-23 09:53:38] 12 maja (sobota) o godzinie 10.00 rozpocznie się kolejna impreza w ramach Akcji „Polska Biega” – BIEG WIOSNY. Wzorem ubiegłorocznego Biegu Jesieni organizatorem jest Wydział Strategii, Promocji, Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego przy współpracy Centrum Sportu i Rekreacji. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ze strony UM
QUOTE Za nami Bieg Wiosny 2007 [2007-05-14 14:12:28] W sobotę 12 maja przed południem wystartował Bieg Wiosny w ramach akcji Polska Biega. Trasa liczyła 6 km i ciągnęła się wokół całego jeziora. Na linii startu ustawiło się 270 zawodników – mężczyźni, kobiety, dzieci, a nawet pies…. Udział wzięli zarówno sportowcy - karatecy z Dąbrowskiego Klubu Karate, jak i osoby zajmujące się sportem wyłącznie hobbystycznie. Ideą biegu była promocja zdrowego stylu życia oraz dobiegnięcie do mety. Najszybciej dystans pokonał Robert Leśniewski, drugie i trzecie miejsce zajęli kolejno Daniel Dzieszkowski i Kamil Trepka. Spośród kobiet pierwsza na metę dobiegła Ewa Hajewska. info A kto z forumowiczów wziął udział ??? Tomasz byłeś ??? w latach poprzednich biegałeś. -------------------- |
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
byłem, przebiegłem:) mniej ludzi niż jesienią było, ale jak na dg to i tak spoko,
a tak wogóle to zaczyna mi się chyba bieganie podobać ![]() |
|
|
![]()
|
|
QUOTE Polska Biega - 30 września 2007r. [2007-09-21 09:19:54] ![]() Już 30 września 2007 r. o godzinie 10.00 odbędzie się kolejna edycja imprezy sportowej Polska Biega. W jesiennym biegu, tak jak i w poprzednim, trasa przebiega wokół jeziora Pogoria III. Wszyscy, którzy chcieliby wziąć udział w imprezie proszeni są o zgłoszenie się do siedziby CSiR przy ul. Konopnickiej 29 (tel. 32 261 20 10). Można tez zapisywać się w dniu startu miedzy godziną 9.00 a 10.00. Impreza przeznaczona jest dla wszystkich mieszkańców preferujących aktywny wypoczynek, warunkiem uczestnictwa jest posiadanie aktualnych badań lekarskich, a osoby niepełnoletnie powinny mieć zgodę rodziców lub opiekunów. Impreza odbędzie się bez względu na warunki pogodowe, miejmy jednak nadzieje, że dopisze nam piękna jesienne aura. Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy! Regulamin Ten post edytował Zibar pią, 28 wrz 2007 - 10:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
QUOTE dabrowa-gornicza.pl
Dąbrowa pobiegła [2007-10-01 12:08:29] Jesienna edycja akcji „Polska biega”, która odbyła się w minioną niedzielę zgromadziła 163 uczestników. Sześciokilometrowa trasa wiodła wokół jeziora Pogoria III. Do akcji propagującej aktywny styl życia włączyli się samorządowcy z miasta i regionu. W biegu wystartował prezydent Zbigniew Podraza, pełnomocnik Robert Koćma, radny miejski Ireneusz Zugaj oraz radny sejmiku wojewódzkiego Krzysztof Stachowicz. Podobnie jak w czasie „Biegu Wiosny” na starcie stawili się karatecy z Dąbrowskiego Klubu Karate. Na imprezie zaprezentowali się także członkowie nowopowstałej sekcji Nordic Walking działającej w klubie Terminatus. Na metę pierwszy dobiegł Sylwester Kustel. Drugi był Kamil Trepka a trzecią lokatę zajął Ireneusz Zugaj. Wśród kobiet triumfowała Ewa Wnuk, drugie miejsce zajęła Paulina Karaś a trzecie Angelika Baranik. Najmłodszym biegaczem był 9-cio latek Jakub Kolzot natomiast najstarszy uczestnik, Roman Jagodziński ma za sobą 66 wiosen. info -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
QUOTE Dąbrowianin w Pekinie
W niedzielę 30 września b.r. w berlińskim biegu maratońskim pochodzący z Dąbrowy Górniczej Arkadiusz Sowa pokonał dystans 42 km 195 m w czasie 2:12:00 i tym samym jako pierwszy polski lekkoatleta uzyskał minimum Polskiego Związku Lekkiej Atletyki na igrzyska olimpijskie w Pekinie. 28-letni zawodnik w Berlinie zajął siódme miejsce i poprawił swój rekord życiowy o ponad 3 minuty. Z wyniku Arkadiusza Sowy niezwykle zadowolony jest Henryk Paskal, działacz Międzynarodowego Kongresu AIMS, menadżer i organizator najlepszego polskiego półmaratonu w Pile. – Bardzo się cieszę, że wreszcie coś ruszyło się w polskim maratonie. Sowa pobiegł po minimum olimpijskie i zapewne zdopinguje to innych naszych maratończyków do biegania na światowym poziomie – mówi. Swoją karierę Sowa rozpoczął w MKS Będzin, a od 1999 roku startuje w barwach Wojskowego Klubu Sportowego „Oleśniczanka”. Na maratońskiej trasie debiutował w kwietniu tego roku, na wojskowych mistrzostwach oewiata w Belgradzie. Tam także zajął siódme miejsce, pokonując maratoński dystans w czasie 2:15:09. Niespełna miesiąc temu, 7 września, zdobył złoty medal na odbywających się w Pile Mistrzostwach Polski w pół-maratonie. Więcej o naszym maratończyku napiszemy w listopadowym numerze Przeglądu Dąbrowskiego. MAGDA KUCHARSKA -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Sierżant olimpijczykiem
O wielkim szczęściu, popartym ciężką pracą na treningach, może mówić Arkadiusz Sowa z Dąbrowy Górniczej. Na co dzień jest zawodowym żołnierzem, a służbę pełni w Oleśnicy, ale podczas biegu maratońskiego w Berlinie zajął siódme miejsce ze znakomitym czasem 2 godz. 12 minut, co od razy dało mu przepustkę na na Igrzyska Olimpijskie z chińskim Pekinie. ![]() Dzięki temu został jednym z pierwszych lekkoatletów, którzy już wypełnili minimum, ustalone przez Polski Związek Lekkiej Atletyki. W Niemczech poprawił swój poprzedni wynik aż o ponad 3 minuty. Podczas maratonu w Belgradzie, gdzie odbywały się wojskowe mistrzostwa świata, także zajął siódmą lokatę. To może wydać się mało prawdopodobne, ale kwietniowy występ na trasie 42 kilometrów i 195 metrów był jego debiutem w tej dyscyplinie sportu. O tym, że forma mieszkańca Ząbkowic stale rośnie wiadomo było od kilku miesięcy. Znakomite przygotowanie do sezonu potwierdziło się w Pile, gdzie we wrześniu br. Arkadiusz Sowa wywalczył złoty medal w mistrzostwach Polski w półmaratonie. - To niewątpliwie ogromy sukces, którego mało kto się chyba spodziewał. Ja jednak od dawna miałem nadzieję, że sumienne treningi, regularność, a przede wszystkim ciągłe podnoszenie sobie poprzeczki zakończy się szczęśliwie. Wizja występu w Pekinie na razie jeszcze jest dla mnie dość odległa, ale samo wywalczenie awansu do polskiej reprezentacji sprawiło mi wielką radość. Teraz trzeba jeszcze utrzymać dobrą formę, a przede wszystkim poczekać na oficjalny odbiór nominacji olimpijskiej, czyli jeszcze kilka miesięcy - mówi Arkadiusz Sowa. Zanim jednak bieganie stało się jego pasją, pierwsze sportowe szlify kzdobywał w dąbrowskich Technicznych Zakładach Naukowych. To były bardzo popularne wtedy biegi sztafetowe. - W pobliżu domu miałem akurat blisko do lasu, więc wolny czas spędzałem często na przebieżkach w pobliskim lesie. Nie myślałem jednak o tym, że może to stać się moim sposobem na życie. W TZN trafiłem jednak do reprezentacji szkolnej, a potem do klubu MKS MOS Będzin, gdzie trenowałem średnie dystanse. Wówczas zdobyłem pierwsze medale w kategoriach juniorskich. Po szkole średniej miałem wybór. Albo iść na AWF, gdzie jednak nie było klimatu dla trenowania biegów na długich dystansach, albo wybrać służbę wojskową. Zdecydowałem się na to drugie rozwiązanie. I nie żałuję - mówi dąbrowianin. Kiedy trafił do koszar, został zawodnikiem Wojskowego Klubu Sportowego Oleśniczanka w Oleśnicy. Jak przyznaje tam znalazł dobre warunki do treningów, a jego poziom sportowy od razu poszedł w górę. Efektem tego był złoty medal mistrzostw Polski na dystansie 10 tys. metrów wśród seniorów, który dołączył do dwóch wcześniejszych krążków z najcenniejszego kruszcu, wywalczonych w kategorii młodzieżowej. - Niektórzy mogą się dziwić, dlaczego dopiero w wieku 28 lat zdecydowałem się na bieganie maratonów. Wyniki potwierdzają jednak, że jest to najlepszy czas, by rywalizować z najlepszymi, o jak najwyższe pozycje. To jest bowiem jedna z najcięższych dyscyplin sportowych. Często dzieje się więc tak, że organizm młodszych zawodników nie wytrzymuje ogromnego obciążenia i po jednym sezonie rezygnują. Mój obecny trener, rekordzista kraju, Grzegorz Gajdus, świetne rezultaty osiągał w wieku 36 lat - stwierdza polski olimpijczyk. Obecnie do końca roku Arkadiusz Sowa ma czas na odpoczynek, co oczywiście nie oznacza rezygnacji z treningów. Regularnie ćwiczy kilka razy dziennie. Ma za to nieco więcej czasu dla żony, z którą mieszka w jednym z osiedlowych bloków w Ząbkowicach. - W przyszłym roku muszę jeszcze "zaliczyć" z pewnością jakiś maraton. No i oczywiście czeka mnie cykl przygotowań do olimpiady, wyznaczony przez Polski Komitet Olimpijski. Mam nadzieję, że w Pekinie uda mi się godnie reprezentować nasz kraj - podsumowuje dąbrowianin. Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT I PÓŁMARATON DĄBROWSKI 2008r. 20 kwietnia 2008r. START: Stadion Ujejsce Pionier META: Hala Widowiskowo- Sportowa CENTRUM Kontakt: Jarosław Kwieciak- Centrum Sportu i Rekreacji, tel: 261 20 10 Wojciech Juroff- Centrum Sportu i Rekreacji, tel: 261 20 10 Więcej info wkrótce… -------------------------------------------------------------------------------- REGULAMIN I DĄBROWSKIEGO PÓŁMARATONU SZLAKIEM DĄBROWSKICH JEZIOR PATRONAT I ORGANIZATORZY Bieg odbywa się pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza Organizatorem biegu jest Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej Wydział Sportu i Strategii Urzędu Miasta Dąbrowa Górnicza CEL Popularyzacja i upowszechnianie biegania jako zdrowej i prostej formy sportu i wypoczynku Promocja miasta oraz terenów rekreacyjnych wokół zbiorników POGORIA TERMIN, MIEJSCE Bieg odbędzie się 20 kwietnia 2008r. o godz. 12.00 Start odbędzie się sprzed stadionu „PIONIER” Ujejsce Meta znajdować się będzie przed Halą Widowiskowo – Sportową „CENTRUM” Trasa liczy 21,097 i będzie posiadała atest PZLA Trasa asfaltowa przebiega wśród malowniczych zbiorników wodnych POGORII II, III oraz IV, następnie dzielnicami Dąbrowy wbiegamy do centrum miasta, gdzie kończymy bieg przed Halą Widowiskowo – Sportową w Parku Hallera Na trasie będą znajdowały się punkty kontrolne Zawodników obowiązuje limit czasowy pokonania trasy wynoszący 2:45 Trasa będzie posiadała oznaczone wszystkie kilometry od 1 do 21 Na trasie przygotowane będą 3 punkty z wodą mineralną Przewóz zawodników na linię STARTU nastąpi o godz. 11.00 sprzed Hali Widowiskowo – Sportowej „CENTRUM” przy ul. Alei Róż 3 w Dąbrowie Górniczej Punkt medyczny na trasie obsługiwany będzie przez pielęgniarki oraz lekarza. Opieka lekarska na mecie w Hali Widowiskowo – Sportowej „CENTRUM” UCZESTICTWO 1. Udział w biegu jest otwarty dla wszystkich biegaczy, którzy: zgłosili swój start uiścili opłatę startową do dnia 20 kwietnia ukończyli 18 lat posiadają aktualne badanie lekarskie lub podpisali formularz (dostępny w biurze zawodów) o zdolności do udziału w biegu długodystansowym / półmaratonie na własną odpowiedzialność 2. Wszyscy zawodnicy muszą zostać zweryfikowani w biurze organizacyjnym do dnia 18 kwietnia 2008r. do godz. 15.30 lub w dniu zawodów od godz. 8.00 – 10.30. Biuro zawodów znajdować się będzie w Hali Widowiskowo – Sportowej w Dąbrowie Górniczej przy ul. Alei Róż 3 podczas weryfikacji należy przedstawić dowód osobisty, dowód opłaty startowej, następnie zawodnikom zostaną wydane numery startowe z agrafkami. szatnia, przechowalnia bagażu w dniu 20 kwietnia 2008r. będzie się znajdować w Hali Widowiskowo – Sportowej przy ul. Alei Róż 3. Wydawanie rzeczy zawodników z depozytu odbywało się będzie za okazaniem numeru startowego. Zgubienie numeru startowego przez zawodnika zwalnia organizatora od odpowiedzialności za przechowane rzeczy. ZGŁOSZENIA Imienne zgłoszenia należy przysyłać do dnia 18 kwietnia 2008r. na adres biura organizatora. W przypadku zgłoszenia przez Internet podpisy zostaną uzupełnione podczas weryfikacji w Biurze Zawodów. Centrum Sportu i Rekreacji 41 – 300 Dąbrowa Górnicza Ul. Konopnickiej 29 Tel. / fax (032) 2612010 od poniedziałku do piątku godz. 7.30 – 15.30 www.csir.pl email: sport@csir.pl Za zgłoszenie uważa się dostarczenie wypełnionego przez uczestnika formularza zgłoszonego wraz z opłatą startową w wysokości: 30 zł do dnia 18 kwietnia 2008r. 35 zł wpłata w dniu biegu (20 kwietnia 2008r.) Opłatę należy wpłacać na konto bankowe: Centrum Sportu i Rekreacji, 41-300 Dąbrowa Górnicza, ul. Konopnickiej 29 Bank BPH S.A. O/Dąbrowa Górnicza 47106000760000330000346391 z dopiskiem – Opłata startowa „I Półmaraton Dąbrowski 2008” i podaniem nazwiska osoby startującej. Opłata raz uiszczona nie podlega zwrotowi. Osoby powyżej 70 roku życia zwolnione są z opłaty startowej. KLASYFIKACJE Klasyfikacja generalna kobiet i mężczyzn w następujących kategoriach wiekowych: Kobiety: K1: 18-29 lat ( 1990-1979 ) K2: 30-39 lat (1978-1969 ) K3: 40-49 lat (1968- 1959 ) K4:50-59 lat (1958-1949 ) K5: 60-69 lat (1948-1939 ) K6: 70 lat i więcej (1938- starsze) Mężczyźni : M1: 18-29 lat ( 1990-1979 ) M2: 30-39 lat (1978-1969 ) M3: 40-49 lat (1968- 1959 ) M4:50-59 lat (1958-1949 ) M5: 60-69 lat (1948-1939 ) M6: 70 lat i więcej (1938- starsi) Zawodnicy, którzy zostaną nagrodzeni w klasyfikacji generalnej nie otrzymują nagród w kategoriach wiekowych. Wszyscy zawodnicy, którzy ukończą bieg otrzymają medal i koszulkę. Pomiar czasu będzie realizowany systemem elektronicznym Chempion Czip. Każdy zawodnik podczas weryfikacji otrzyma czip, za którego pobrana zostanie kaucja w kwocie 50 zł. Kaucja zostanie zwrócona po oddaniu czipa na mecie półmaratonu. POSTANOWIENIA KOŃCOWE Bieg odbędzie się bez względu na warunki atmosferyczne Wszyscy uczestnicy biegu są ubezpieczeni przez Organizatora Decyzje lekarza dotyczące kontynuowania biegu podczas imprezy są ostateczne i nieodwołalne 4. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w regulaminie, o których zobowiązuje się poinformować wszystkich uczestników przed rozpoczęciem imprezy Istnieje możliwość noclegu w Hali Widowiskowo – Sportowej „CENTRUM” przy ul. Alei Róż 3 w Dąbrowie Górniczej Warunek – uczestnik posiada swój materac i śpiwór 6. Komunikat dostępny będzie na www.maratonypolskie.pl oraz www.csir.pl. Trochę mnie rozwaliła inforrmacja o zakwaterowaniu LOL To jak znajdzie się jakiś chętny forumowicz, który odłaczy się od klawiaturki i ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
CYTAT I PÓŁMARATON DĄBROWSKI 2008r. 20 kwietnia 2008r. START: Stadion Ujejsce Pionier META: Hala Widowiskowo- Sportowa CENTRUM Genialny pomysł ![]() Czyli jednak ToSo wiedział co pisze w swoim wątku ![]() Zrobiła na mnie wrażenie odwaga organizatorów. Proponowanie dystansu półmaratonu w miejscowości o zerowch tradycjach biegowych jest odważnym posunięciem. Mam nadzieję, że frekwencja będzie około 300 osób. Ciekawe czy orgom uda się dorównać perfekcyjnemu 4energy w pobliskich Katowicach ? Termin jest nieźle wybrany. Co prawda herosów, po Maratońskich Mistrzostwach Polski w Dębnie, bym się nie spodziewał ale może zawitać sporo zawodników szykujących się do Cracovia Maraton. Taki szybki start 2 tygodnie przed maratonem może dać im niezłego kopa w mieście Smoka Wawelskiego. ![]() To jak znajdzie się jakiś chętny forumowicz, który odłaczy się od klawiaturki i ![]() Pewnie, że się znajdzie. Nawet już się znalazł ![]() Jako, że półmaraton zaskoczył mnie we śnie zimowym to będę się starał ukończyć go z niezbyt wyśrubowanym czasem 2h. Bicie życiowych rekordów planowałem raczej na wrzesień-październik. Oczywiście sam start nie podlega żadnym dyskusjom. Żałowałbym do końca życia gdym nie wziął udziału w debiutanckim dabrowskim półmaratonie. ![]() Na razie wczoraj rozpocząłem długie spokojne wybiegania. Może by się znaleźli jacyś chętni do weekendowego wspólnego zaliczania Pogorii w tempie 140 ? ![]() Ten post edytował bzenek pon, 18 lut 2008 - 17:26 |
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
Ja oczywiście też biegnę
![]() Pomimo tego, że też nie zdążę z przygotowaniami to liczę na rekord (bo to będzie dopiero mój drugi półmaraton he he, a po 4energy i podbiegach ul. Kościuszki w Katosach to nie będzie trudne), chciałbym zejść poniżej 1h 50 min Na 300 osób bym nieliczył, ja uważam, że jeśli przekroczymy 150 osób to i tak będzie nieźle. Trasa zapowiada się ciekawie. pozdro bzenek: a masz jakieś stałe terminy treningów?? bo jakby raz w tygodniu zgrać długie wybieganie to ja jestem za ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: śro, 12 gru 07 Skąd: IX Nr użytkownika: 944 Płeć: Mężczyzna GG: 5855609 Tlen: zskywalker@o2.pl ![]() |
Cholera, szkoda że można startować dopiero od 18-tki, mam nadzieję że za rok też będzie i oby po 7 kwietnia
![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Biegacze na start Wszystkich miłośników biegania, rekreacji i aktywnego wypoczynku zapraszamy 16 marca do Parku Zielona na Masowy Bieg Przełajowy o Paterę "Dziennika Zachodniego" i Śląskiego TKKF. Startujemy o godz. 11.00. Zapisy uczestników od godz 9.00 do 10.45 w biurze zawodów. Impreza, która jest częścią ogólnopolskiej akcji „Bieg po zdrowie” ma na celu popularyzację aktywnych form spędzania wolnego czasu. Uczestnicy biegu zostaną podzieleni na kilka kategorii wiekowych, dla których przygotowano trasy o odpowiednich dystansach. Szczegóły znajdują się w regulaminie. Serdecznie zapraszamy! Kontakt do organizatora: (032) 261 20 10- Centrum Sportu i Rekreacji www.csir.pl Na stronie ![]() Ten post edytował Zibar śro, 05 mar 2008 - 15:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Bieg po Zdrowie
W dniu 16 marca w Parku Zielona w Dąbrowie Górniczej odbył się Masowy Bieg Przełajowy o Paterę "Dziennika Zachodniego" i Śl. TKKF. Miejsce odbycia zawodów nikogo zapewne nie dziwi, ponieważ Park Zielona to idealne miejsce dla biegaczy. Bieg odbył się w trosce o popularyzacje masowych biegów przełajowych wśród społeczeństwa oraz ogólnopolskiego programu ‘’Bieg po Zdrowie’’. Organizatorem biegu było Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej, Wojewódzki Zarząd Towarzystwa Kultury Fizycznej w Katowicach. W biegu mógł każdy wziąć udział. Trzeba było tylko przybyć do Parku i się zapisać. Wszyscy chętni legitymujący się dobrym zdrowiem i posiadający zaświadczenie lekarskie lub w przypadku osób niepełnoletnich, zgodę rodziców mogli przygotowywać się do startu. Zawody podzielone były na siedem grup wiekowych. W kategorii dziewczęta (rocznik 1995 i młodsze) zwyciężyła Angelika Pazur reprezentująca Mosir Czechowice Dziedzice. Uzyskała ona czas 2.41.65. I była ona szybsza od drugiej zawodniczki prawie o 4 sekundy. W tej samej grupie wiekowej wśród chłopców, pierwszy przybiegł na metę Krzysztof Kajstura. Młody biegacz uzyskał czas 2.20.32. Kategoria 2 dziewcząt (rocznik 1992 – 1994) należała do reprezentantki KB MOSIR Jastrzębie. Sonia Lichacz uzyskała czas 6.50.32. W tej samej kategorii wiekowej wśród chłopców triumfował Adrian Gaczorek. W śród pozostałych kobiet zaszczytne pierwsze miejsca przypadły Agacia Chrzanowskiej oraz Agnieszce Bieryt. Wśród mężczyzn triumfowali także Kamil Klonowski, Sylwester Kuster, Krzysztof Snędzik i Henryk Świetlik. Pan Henryk zdeklasował rywali. Uzyskał on czas 10.49.97 i był dużo szybszy od drugie zawodnika, który uzyskał czas 11.33.15. MOSIR Czechowice – Dziedzice okazał się numer jeden w zestawieniu drużynowym. Wyprzedzając o prawie sto punktów inny klub. CSIR MOS Dąbrowa Górnicza uplasował się na 4 miejscu. Na wszystkich uczestników biegu czekała herbata, która rozgrzewała lub studziła gorące i szybko bijące serca biegaczy. Aleksandra Przewieźlik -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Na razie lista zarejestrowanych półmaratończyków nie wygląda zbyt okazale. Ale może na taki debiutancki wyścig ludzie będą się zapisywać w ostatniej chwili
![]() Mam nadzieje, że orgowie nie zaspali i wzmianka o naszym półmaratonie znajdzie się też w kalendarzu zawodów kwietniowego miesięcznika Bieganie. W końcu tygodnik stał się już opiniotwórczym organem biegaczy ![]() Tak czy inaczej na Pogorii widuje się coraz więcej dżogingujących dąbrowiaków więc kandydatów do biegu powinno troszkę być. bzenek: a masz jakieś stałe terminy treningów?? bo jakby raz w tygodniu zgrać długie wybieganie to ja jestem za ![]() ToSo, plany trenigowe to ja mam ale z reguły to nic z nich nie wychodzi i w efekcie lecę "na pałę". Przed świętami byczyłem się na nartach i uległem ogólnemu rozleniwieniu ![]() Aktualnie przygotowania idą pełną parą według schematu: - 2 razy w tygodniu 8km z użyciem Pogorii III; - 1 raz w tygodniu 30min wbiegania i zbiegania z użyciem góry kościelnej w Gołonogu; - 1 raz w tygodniu 14km z użyciem Pogorii III. W najbliższy weekend to długie chiba jednak przepadnie bo spróbuję pożegnać sezon narciarski lub rozpocząć pieszo-górski. Ale 6 i 13 kwietnia zapraszam forumowiczów (forowiczów ?) na wspólne niedzielne 14km. Godzinę, miejsce i elementy osobistej identyfikacji ustalimy sobie w pobliżu tych dat ![]() PS. Jeśli dąbrowski półmaraton pójdzie dobrze to będę poszukiwał towarzyszy do Kieratu 2008. Mówię tak wstępnie bo może ktoś przemyśli przez ten miesiąc i się na takie szaleństwo zdecyduje. ![]() Ten post edytował bzenek wto, 25 mar 2008 - 18:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() I Dąbrowski Półmaraton – Szlakiem Dąbrowskich Jezi 20 kwietnia 2008 roku w Dąbrowie Górniczej odbędzie się I Dąbrowski Półmaraton – Szlakiem Dąbrowskich Jezior. Start biegu o 12.00 sprzed stadionu klubu sportowego Pionier Ujejsce. Finisz przed Halą Widowiskowo-Sportową „Centrum”. Organizatorem pierwszej takiej imprezy w naszym mieście jest Centrum Sportu i Rekreacji oraz Wydział Kultury i Sportu. Zachęcamy do czynnego udziału w biegu, wszystkich mieszkańców. Trasa Półmeratonu będzie przebiegała przez rekreacyjne tereny Dąbrowy, jeziora Pogoria II, III oraz IV, dalej centrum miasta aż do Hali Sportowej „Centrum”, położonej w Parku Hallera. czytaj szczegóły: REGULAMIN -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 206 Dołączył: pon, 26 lut 07 Skąd: Mydlice północ Nr użytkownika: 508 Płeć: Mężczyzna ![]() |
![]() prosimy o udostępnienie miejsca biegaczą ... i tak na co drugim drzewie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
no co? jak ktoś się interesuje sportem to nie musi się interesować ortografią
![]() |
|
|
![]()
|
|
Fajna impreza i wyglada na to, ze bedzie cykliczna
![]() Co ciekawe, jest duzo sponsorow. Cale info jest tu ![]() CSiR ma duzo roboty z zabezpieczeniem trasy. Bardzo duzo ludzi rozstawionych wzdluz trasy w kamizelkach CSiR. Policja juz objezdza i sprawdza. Do tego oznakowanie, zakazy ruchu z barierkami, nowiki w folii, pozyczone? A trasa: CYTAT START: UJEJSCE Olimpijska Broniewskiego Ujejska Ujejsce- Pierkowskie wokół Pogorii IV Jasna w prawo, wokół zbiornika Pogoria III przez parking, wzdłuż ośrodka CSIR Malinowe Górki Graniczna wiadukt nad PKP Graniczna Piłsudskiego na rondzie Al. Róż wbiegamy w Park Hallera alejami Parku META: Hala CENTRUM ----------- TERMIN, MIEJSCE Bieg odbędzie się 20 kwietnia 2008r. o godz. 12:00 Start odbędzie się sprzed stadionu „PIONIER” Ujejsce Meta znajdować się będzie przed Halą Widowiskowo- Sportową „Centrum” Trasa liczy 21,097 i będzie posiadała atest PZLA Trasa asfaltowa przebiega wśród malowniczych zbiorników wodnych POGORII II, III oraz IV, następnie dzielnicami Dąbrowy Górniczej wbiegamy do centrum miasta, gdzie kończymy bieg przed Halą Widowiskowo- Sportową w Parku Hallera Na trasie będą znajdowały się punkty kontrolne na odcinku 5- 10- 15km. (5 km- ścieżka rowerowa Pogoria IV- punkt kontrolny nr 1; 10 km- zapora- Pogoria IV- punkt kontrolny nr 2; 15 km- parking CSiR- Pogoria III- punkt kontrolny nr 3) Zawodników obowiązuje limit czasowy pokonania trasy wynoszący 2:45 Trasa będzie oznaczona lakierem na kolejnych kilometrach trasy (co kilometr) Na trasie przygotowane będą 3 punkty z wodą mineralną (5- 10- 15km) Przewóz zawodników na linię STARTU nastąpi o godz. 10:50 sprzed Hali Widowiskowo- Sportowej „Centrum” przy ul Alei Róż 3 w Dąbrowie Górniczej (wynajętymi czterema autokarami) Za kolumną biegaczy jedzie karetka sanitarna wraz z obsługą medyczną, oprócz tego będą znajdować się 3 punkty medyczne w miejscach punktów kontrolnych. Opieka lekarska na mecie w Hali Widowiskowo- Sportowej „CENTRUM” zgloszonych 283 zawodnikow ![]() Beda duze utrudnienia komunikacyjne. Ciekawe jak na PIlsudskiego, moze zweza, bo chyba nie zamkna. Ale Al. Roz juz beda przecinac... Dlugi dystans, a wiec stawka sie rozciagnie. Ale jest limit czasowy, wiec nie mozna sobie spacerem w 4 godziny heh. Oby bez deszczu ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
przez Ujejsce i wzdłuż P4 trasa już zmierzona, tzn. kilometry sprajem naniesione na asfalt.
![]() |
|
|
![]()
|
|
heh tamtedy to juz pewnie przebiegli, znakowali kilka dni temu
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
faktycznie, zapomniałem że dziś jest 20..ale wtopa
![]() może by tak usunąć te 3 ostatnie posty? ![]() Ten post edytował Kamil_ nie, 20 kwi 2008 - 12:58 |
|
|
![]()
|
|
stawka bardzo rozciagnieta
![]() pierwsi juz beda docierac do mety -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
super
![]() Z ciekawostek - wsrod biegaczy Jacek Fedorowicz rocznik 1937 http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Fedorowicz , ktory naprawde sobie dobrze radzil, szacunek ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 206 Dołączył: pon, 26 lut 07 Skąd: Mydlice północ Nr użytkownika: 508 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Moja pierwsza impreza biegowa. Trasa super, przyjezdnym biegaczom organizatorzy zafundowali bieg przez jedne z najładniejszych miejsc w Dąbrowie, ale cytując jednego z biegaczy "no, ładne krajobrazy, ale jak masz podziwiać, jak ty tu k... walczysz żeby przeżyć"
![]() Trasa profesjonalnie zabezpieczona taśmami, barierkami, masa osób z obsługi, ale nie brakło osób awanturujących się że 'już' nie mogą wyjechać ze swojej posesji. Jeden mądrala nawet wyjechał na trasę biegu (!) z parkingu przed Urzędem Miejskim, ale nie przejechał nawwet 300 metrów gdy spotkał policjanta przed światłami na Damelu. Na trasie wielu kibiców, szczególnie od Pogorii III do samej mety. Dał się we znaki ostry podbieg pod wiadukt nad torami na Cupiała. Ostatnie kilometry środkowym pasem Piłsudskiego i Królowej Jadwigi, jak to zobaczyłem to od razu we mnie wstąpiły nowe siły. duzy plus dla organizatorów za prysznice dla zawodników, a można było się jedynie przyczepić do kuchni, która miała kilka przestojów z wydawaniem posiłków. No i nie wiem czemu organizatorzy zafundowali zawodnikom prawie dwugodzinne oczekiwanie na wyniki i losowanie nagród. Ukończyło 340 osób, najlepszy czas Wladimir Timaszow z Ukrainy 1:07:27. Generalnie impreza bardzo udana, i miejmy nadzieje że już będzie cykliczna. |
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
przebiegłem, ale ledwo... pierwszy raz w życiu w moje nogi wlała się stal (albo beton), po 15 km spotkałem MUR, myślałem, że nie dobiegnę!!!
pouczjące przezycie przed maratonem, do którego się szykuję! 1 h 50 min. 30 sek. organizacja przyzwoita do lekkiej poprawki ![]() trasa rewelacyjna!!! jak wrażenia reszty forumowiczów?????? Ten post edytował tomasz sołtysik nie, 20 kwi 2008 - 21:58 |
|
|
![]()
|
|
No i zapomniałem o najważniejszym
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
gratulacje! ja Was podziwiam
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
organizacja przyzwoita do lekkiej poprawki ![]() trasa rewelacyjna!!! jak wrażenia reszty forumowiczów?????? Organizacja faktycznie do lekkiej poprawki. Ten mały bałagan przy rejestracji, w szatniach i przy powrocie rzeczy z Ujejsca do szatni to wiele osób wyprowadził z równowagi. Nawet pracownicy CSiR przyznawali, że im to nie wyszło. Ale ludzką rzeczą jest uczyć się na błędach i mam nadzieję, że za rok wszystko będzie dokładnie opisane w regulaminie. W hali będą wyraźne szyldy, a na stronach CSiR będzie mapa z dojazdem do hali ![]() To tyle dziegciu, a teraz pochlebstwa. Pakiety startowe ciekawe - dużo odniesień do Dębowego Świata. Była nawet tam mapa arakcji przyrodniczych DG co to ją chciałm kupić next week na info-punkcie w realu. Trasa bardazo ładna co wszyscy przyjezdni podkreślali. Jak się wydaje dość szybka. Ilosć zawodników przeszła chyba nasze najśmielsze oczekiwania. ![]() Kibice byli jacyś przygaszeni. Może ta nowa sytuacja ich onieśmieliła ale nie brakło takich, którzy dzielnie zagrzewali na do boju. Najwięcej chyba na Dziewiątym ![]() Ogromne wrażenie zrobiła na mnie obsługa tych urządzeń wodnych przy śluzie na Pogorii IV. Trzech panów w galowych marynarskich mundurach (niczym prawdziwi oceaniczni admirałowie) dzielnie salutowało zawodnikom ![]() Bardzo miłe było wyczytywanie przez spikera nazwisk wszystkich zawodników dobiegających do mety dzięki czemu kibice wiedzieli kto nadbiegai kogo zagrzewać do finiszu, a zawodnikom było bardzo miło, że nie są anonimowi na trzystaktórymś miejscu. Szalenie mi się to spodobało ![]() Na mecie full wypas, prysznice, ubikacje, jedzonko. Ja nawet nie wiedziałem, że nasza hala ma takie różne sprytne zakamarki. Bardzo się to przyjezdnym spodobało. ![]() Rozdanie nagród dość sprawne. A losowanie upominków emocjonujące. Bo jakież to były upominki - kamery video, aparaty fotograficzne, urządzenia do masażu stóp oraz... suszarki do grzybów i owoców ![]() Jeśli chodzi o mój bieg to wszystko poszło zgodnie z planem. Czas taki se - wyszły 2godz:4 minuty ale mi wystarcza bo zamierzenie miałem raczej hmm... psychiczno-taktyczne. A i tak pobiegłem 10min szybciej niż na 4energy w Katowicach ![]() Głownym celem było utrzymanie stałego tempa na całym dystansie - bez rujnujących przyspieszeń i dołujących zwolnień. Cel osiągnąłem - nie było żadnych zasłabnięć, kontuzji na trasie. Nawet starczyło sił na ostrzejszy finisz od Redenu i po parku. Samopoczcie po biegu doskonałe. Teraz trzeba popracować nad podniesieniem tej stałej, ekonomicznej prędkości ![]() Na dodatek w losowaniu upominków pierwszy raz w życiu coś wygrałem, a sam przezydent Podraza uścisnął mą dłoń ![]() Jak już zauważył luket, cudownym uczuciem był bieg samym środkiem ulicy Piłsudskiego. Jak w reklamie mastercard - bezcenne ![]() Trasa profesjonalnie zabezpieczona taśmami, barierkami, masa osób z obsługi, ale nie brakło osób awanturujących się że 'już' nie mogą wyjechać ze swojej posesji. Trzeba przyznać, że o zmianie organizacji ruchu na czas maratonu nikt w żadnych mediach nie informował i sporo ludzi musiało być bardzo zaskoczonych. Rzecz do poprawki w następnych edycjach. Po co robić biegacza wrogiem kierowców. ![]() Na Alei Zagłębia Dąbrowskiego, Granicznej i na Dziewiątym to organizatorzy chyba troszkę przesadzili. Można było puszczać samochody miedzy grupami biegaczy - tak jak pod Mekurym. Była na miejscu policja, były wyznaczone pasy dla biegaczy. Można było puszczać ruch wahadłowo, a zatrzymano nawet miejskie autobusy. W końcu miasto było faktycznie przepołowione ![]() Generalnie jest tylko jedna rzecz, która mi się poważnie nie spodobała. Zawodnicy nie mogli sobie usiąść na krzesełkach widowni w hali. Jeśli ktoś chciał chwilkę odpocząć to natychmiast przybiegali mało uprzejmi ochroniarze i niemal siłą ściągali ludzi. Nie wiem czemu to miało służyć - bali się, że im lakier porysujemy ? Może ToSo coś pomoże wyjaśnić w tej sprawie ? ![]() Podsumowując - nader udana impreza. Godna polecenia i powtórzenia w następnych latach. Dobrze wpisująca sie w hasła Dębowego Świata i Sportowej Dąbrowy. Chyba wszyscy przyjezdni wyjeżdżali zadowoleni, a mieszkańcy DG dostrzegli sport nie tylko TV. Miejmy nadzieję, że władza da nam jeszcze jakieś inne masowe imrezy. Może biegi na krótszych dystansach ? Może coś z biegów na orientację ? A może coś rowerowego ? PS. Pozdrowienia dla maturzysty, z którym biegłem od Pogorii III do Granicznej. Potem niestety odpadłem. Mam nadzieję, że wykręcił niezły czas bo w tempie expresu zniknął mi za horyzontem ![]() PS. Pozdrowienia dla kolegi z Radomska, z którym biegłem wzdłuż PgIV również. Ale on pewnie tu szybko nie zajrzy. Choć kto wie ? Bardzo mu się u nas spodobało - zwłaszcza te tereny do biegania ![]() Ten post edytował bzenek nie, 20 kwi 2008 - 23:50 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Wrażenia mieszkańca wracającego z pracy.
Żenująca organizacja objazdów. Objazdów to za dużo powiedziane bo nie zorganizowano żadnych objazdów. Wjeżdżam na rondo w centrum, jadę w kierunku Redenu i STOP - bariera. Za wyjątkiem autobusów. A wszyscy inni wjeżdżają. Ani jednego policjanta, ani jednej tabliczki z kierunkiem objazdu. Już w centrum na rondzie powinna być tablica z zazanczonymi zamkniętymi ulicami i kierunkiem objazdu. Pojechałem Kościuszki do stacji i korek pod Defo, bo zamknięty przejazd. Objechałem, dojeżdżam do skrzyżowania Augustynika z Poniatowskiego i skręcam w kierunku targu mając nadzieję, że jedynie do Majakowskiego jest zamknięte. Znów żadnej tabliczki "objazd" Pan policjant kompletnie nie zainteresowny informowaniem kierowców. Robi się kompletny chaos i korek. Potem sobie pojeździłem między domkami i wyjechałem na Wybickiego. Organizacja ruchu ulicznego wyglądała jakby władze miasta dowiedziały się, że są organizatorami biegu w sobotę wieczorem. Nie przekonuje mnie argument, że przy organizacji takich imprez ich organizatorzy muszą uczyć się na błędach. Informacja o organizacji imprez ulicznych to nie jest pilnie strzeżone know-how, którego nie można zdobyć. Żeby nie kończyć markotnie. Gratuluję wszystkim, którzy dobiegli do mety a szczególnie gorąco gratuluję tym, którzy do mety nie dobiegli. Biegi są tym rodzajem sportu, że nie można sobie powiedzieć: jestem na to za stary. Tu nie ma żadnej wymówki, więc z pozycji lenia pozdrawiam wszystkich uczestników i organizatorów maratonu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to chyba nie ma obaw, ze nie stanie sie cykliczna
![]() Pilsudskiego zamkneli calkiem w jedna strone? Mieszkancy nie mieli zadnej informacji o utrudnieniach, na stronie UM nie bylo nawet trasy, a powinno byc opisane dokladnie, pewnie znalazloby sie w DZ. To nic nie kosztowalo, ale oczywiscie to za malo, i tak w necie, czy w gazecie niewielu by sie dowiedzialo. I do obejrzenia material TVS ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Gratuluję wszystkim, którzy dobiegli do mety a szczególnie gorąco gratuluję tym, którzy do mety nie dobiegli. Biegi są tym rodzajem sportu, że nie można sobie powiedzieć: jestem na to za stary. Tu nie ma żadnej wymówki, więc z pozycji lenia pozdrawiam wszystkich uczestników i organizatorów maratonu. Biegu nie ukończył jeden zawodnik w wieku 30-40lat - mam nadzieję, że nie stało się nic poważnego. A najstarszym półmaratończykiem był pan w wieku 77lat. Otrzymał od organizatorów specjalną nagrodę ![]() No to chyba nie ma obaw, ze nie stanie sie cykliczna ![]() Cykliczności imprezy bardzo by pomógł solidny strategiczny sponsor. Niestety ArcelorMittal został oficjalnym partnerem maratonu krakowskiego, a Pronox ma swój półmaraton w Katowicach. Reszcie dąbrowskich firm jak na razie niezbyt spieszno do takich działań. Może władzom uda się kogoś nakłonić do następnej edycji ![]() Pilsudskiego zamkneli calkiem w jedna strone? Była zamknięta od Gołonoga do Centrum jezdnia w kierunku centrum. Przepuszczano tylko autobusy jednym pasem. Nie można było przejechać także w poprzek Piłsudskiego i Sobieskiego. W kierunku do Gołonoga ruch był swobodny. Ruch zatrzymano na całej Granicznej od Policji aż za wiadukt do Pogorii III odcinając tym samym Zagłębia Dąbrowskiego, Łączącą oraz Furmana. Tu nie przepuszczano nawet autobusów. Jedyną możliwością dojazdu z Gołonoga do centrum była jazda koło reala. |
|
|
![]()
|
|
Ze strony UM
CYTAT 350 osób biegło w niedzielę w I Dąbrowskim Półmaratonie Każdy, kto w minioną niedzielę chciał skorzystać z samochodu, miał nie lada problem do zgryzienia. A wszystko to za sprawą I Dąbrowskiego Półmaratonu, którego uczestnicy biegali po drogach i bezdrożach naszego miasta. W pierwszej tego typu imprezie w Dąbrowie udział wzięło prawie 350 uczestników nie tylko z terenu całej Polski ale także z innych krajów. To właśnie biegaczowi z Ukrainy Wladimirowi Timaszow udało się osiągnąć najlepszy czas i jako pierwszemu przekroczyć linię mety. Najszybszemu zawodnikowi pokonanie trasy o długości niespełna 22 km, wiodącej głównie wokół dąbrowskich Pogorii zajęło nieco ponad godzinę i siedem minut. Drugi zawodnik, Jerzy Zawierucha z Rybnika na mecie zameldował się dokładnie pół minuty później z czasem 1:07:57. Na wszystkich uczestników biegu i kibiców dopingujących biegaczy czekały liczne atrakcje w Hali Widowisko-Sportowej „Centrum” gdzie znajdowała się linia mety. Koncerty, pokazy tańca czy sztuk walki – to między innymi to, co mogli obejrzeć Ci, którzy przyszli pooglądać zmagania najlepszych. Także najmłodsi mogli zmierzyć się w zawodach. Specjalnie z myślą o nich zorganizowano „Bieg Skrzatów”, którego laureaci zostali obdarowani medalami i dyplomami przez zwycięzców innej imprezy towarzyszącej półmaratonowi - „Biegu VIPów”. Mamy nadzieję, że nawet mimo pewnych utrudnień, mieszkańcom Dąbrowy Górniczej tego typu imprezy przypadną do gustu i Dąbrowski Półmaraton stanie się imprezą cykliczną zachęcającą do aktywnego wypoczynku coraz większe rzesze ludzi. Bartosz Matylewicz Tak więc do poprawy jest kilka aspektów organizacyjnych a jeśli się to dopracuje i impreza przyjmie się w kalendarzu biegów, to może w przyszłości można by się pokusić o zorganizowanie równiez pełnego maratonu - terenów i ciekawie ułozonych na mim trqas nam nie barkuje ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
Gdyby ktos jeszcze szukał siebie lub znajomych na zdjęciu
![]() http://www.maratonypolskie.pl/mp_index.php...379&value=1 http://www.maratonypolskie.pl/mp_index.php...380&value=1 http://www.maratonypolskie.pl/mp_index.php...382&value=1 --------------------------------------------------------------------------------------- Sam pozwolę sobie wyróżnić takie dwa ![]() Wszyscy pierwsi przed startem ![]() Jeden pierwszy na mecie ![]() Ten post edytował bzenek czw, 24 kwi 2008 - 12:24 |
|
|
![]()
|
|
super te foty (szczegolnie ta z Pilsudskiego) i jak duzo
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT www.dabrowa-gornicza.pl
Cała Polska biega - w Dąbrowie spotykamy się 17 maja nad Pogorią III [2008-05-05 09:23:50] Wiosenna pogoda zachęca do wyjścia z domu i spędzenia czasu w bardziej aktywny sposób. Będzie ku temu doskonała okazja w sobotę, 17 maja! Wtedy to nad Pogorią III - jednym z dąbrowskich jezior odbędzie się kolejny bieg przełajowy organizowany w ramach ogólnopolskiej akcji „Polska biega”. Inicjatywa ta już od dwóch lat przeprowadzana jest w całej Polsce, a patronują jej: TVP1, „Gazeta Wyborcza” oraz Radio RMF. Akcja ma na celu zachęcenie ludzi do bardziej aktywnego spędzania wolnego czasu. Wszelki ruch, bez względu na wiek i kondycję fizyczną, znakomicie wpływa na samopoczucie... Początek biegu zaplanowano na 11.00. Każdy, kto zechce zmierzyć się z 6 kilometrową trasą, będzie mógł to zrobić po wcześniejszym zarejestrowaniu się w biurze zawodów. Organizatorzy będą czekali na biegaczy od 9.00 w dniu zawodów. Zawodnicy będą biegli ścieżką pieszo-rowerową, wytyczoną wokół jeziora Pogoria III. O szczegółach imprezy organizowanej w naszym mieście, można się dowiedzieć, dzwoniąc do Centrum Sportu i Rekreacji: 032 261 20 10, 032 261 24 02 lub wysyłając e-mail na adres sport@csir.pl info *** Informacje o idei ogólnopolskiej akcji zamieszczone są na internetowej stronie www.polskabiega.pl -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Przypadkiem na stronie CSiR trafiłem na taką zajawkę
![]() CYTAT BIEG WIELBŁĄDA bieg na dystansie 8 km po piasku 23.08.2008 godz. 11.00 Eurocamping Dąbrowa Górnicza - Błędów Ani chybi jakaś ciekawa pętla żótym szlakiem pustynnym. Czekamy na konkrety ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
A ja mam prośbę!
Gdzie w DG można spokojnie pobiegać z psem? Chodzi mi o miejsce gdzie nie tylko mógłbym potrenować ale i pieska spuścić ze smyczy, dlatego raczej nie proponujcie mi Parku Hallera, Zielonej itp. Do tej pory chodze na "odpływ" nad Pogorie 1 ale ten las jest tak ponury i nieprzyjemny, że aż strach się zapuszczać wgłąb. No i do tego ścieżki są dość bagniste. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Jak lubisz las, to w Lesie Trzebiesławskim. Pomiędzy Trzebiesławicami a Podbuczynami. Jest tam skład budowlany na ulicy Broniewskiego. I jadać właśnie tą ulicą w kierunku Trzebiesławic, tuż za składem, po prawej stronie jest polna droga. Jak poszukasz to znajdziesz
![]() ![]() No i dużo zależy od tego, czy dojazd Cię ogranicza. Bo to "trochę" daleko od centrum i pieszo raczej nie ma sensu. Ten post edytował Kamil_ sob, 26 lip 2008 - 20:21 |
|
|
![]()
|
|
Przypadkiem na stronie CSiR trafiłem na taką zajawkę ![]() CYTAT CYTAT BIEG WIELBŁĄDA bieg na dystansie 8 km po piasku 23.08.2008 godz. 11.00 Eurocamping Dąbrowa Górnicza - Błędów Ani chybi jakaś ciekawa pętla żótym szlakiem pustynnym. Czekamy na konkrety ![]() Było ale się zbyło. Szkoda bo fajny to pomysł był ![]() Dobrze, że zapostowałem to miesiąc temu bo teraz mógłbym podejrzewać, że mi się śniło. ![]() |
|
|
![]()
|
|
i o to chodzi !
organizacja i promocja takich imprez musi być wyprzedzająca ,ale jeszcze musi być widoczna i jeśli w drugiej edycji zostaną uwzględnione uwagi uczestników, którzy biegali w wlelu takich imprezach i weliminowane błędy, to ten półmaraton (a w przyszłości może i maraton - bo Dąbrowa ma imho możliwości na jego zorganizowanie) może się na stałe wpisać w terminarz. Tylko jeszce raz promocja, promocja... najlepiej w środowiskach związanych z bieganiem, nie tylko plakaty w DG, ale i w całym regionie, wtedy może zwiekszy się ilość amatorów stratujących w tym biegu. ![]() CYTAT 20 kwietnia 2008r. odbył się pierwszy w historii Dąbrowy Górniczej Półmaraton zorganizowany wspólnymi siłami Centrum Sportu i Rekreacji oraz Urzędu Miejskiego.
Półmaraton bieg na dystansie 21 km i 97,5 metra; konkurencja lekkoatletyczna, zaliczana do biegów długich. Zawodnicy pokonują dystans równy połowie długości biegu maratońskiego po ulicach miasta, w którym bieg jest organizowany. Trasa biegu wiodła malowniczymi terenami zbiorników wodnych Pogoria III i Pogoria IV, a kończyła się przed Halą Widowiskowo-Sportową „Centrum”. Do udziału w tym morderczym biegu zgłosiło się 341 osób z całego kraju i nie tylko. Reprezentant Ukrainy Timaszow Wladimir oraz pochodząca z Kluczborka Wioletta Uryga zwyciężyli. Trasę 21 km zwycięzca przebiegł w czasie 01:07:27, a zwyciężczyni w 01:19:10. Czekającym przed Halą Widowiskowo- Sportową „Centrum” kibicom czas umilała 130 osobowa grupa taneczna Akademii Tańca BELTANE z Sosnowca, zespół muzyczny LUZ- BLUZ oraz zespół chearleaders STREFA. Równolegle z biegiem głównym odbywał się również BIEG SKRZATÓW oraz BIEG VIP-ów. Mamy nadzieję, że kolejny Półmaraton Dąbrowski zgromadzi jeszcze większą liczbę zawodników i na stałe wpisze się w kalendarz sportowy naszego miasta. Autor: Krzysiek_biega, 2008-04-21, 23:08 napisał/-a: Śmiało piszcie wady i zalety - organizatorzy was czytają i być może twoja prośba zostanie wysłuchana i za rok z innego źródła będą numery startowe. Osobiście uważam że wizualnie bardzo ładne były, ale tak jak piszesz było z nimi zamieszanie na mecie, zwłaszcza sędziowie mieli problem i musieli ganiać za zawodnikami w celu odczytania numeru startowego. Autor: Mirza, 2008-04-22, 07:42 napisał/-a: Taki stary, a nie wie, że naklejane numery trzeba przytwierdzić agrafkami ![]() Ale faktycznie - za rok możnaby użyć zwyczajnych, cieniutkich, lżejszych i na pewno dużo tańszych numerów ,,agrafkowych''. Autor: olfen, 2008-04-22, 12:27 napisał/-a: Mariusz dzięki za krytyczne,ale ważne uwagi.Wszystko zapisujemy,aby uwzględnić wasze sugestie. Co do natrysków ,niestety nasza Hala Sportowa posiada cztery duże szatnie ,jedną przeznaczyliśmy dla kobiet trzy dla mężczyzn.W przyszłym roku powinno być jeszcze lepiej.Pozdrawiam Jarek Autor: Wojtek G, 2008-04-22, 14:13 napisał/-a: Dla mnie organizacja mimo że to debiut bez zarzutu.Pozazdrościć można Wam tej hali.Logistycznie pierwsza klasa.Trasa ciekawa.Atmosfera stworzona przez organizatorów bardzo ciepła.Władze chyba też wiedzą o co tu chodzi.Zaprosili za rok.Trzymajcie Prezydenta za słowo.Brakowało tylko słoneczka. Autor: Pablo2006, 2008-04-22, 14:18 napisał/-a: Początek troche poszedł mało sprawie z listami startowymi. Panie w szatni nie mogły sobie poradzić. Przejazd autokarem miło ale, trochę nużąco. Ale po trasie wszystko super łącznie z trasą-super. Wielkie Dzieki. Widoki fantastyczne. Autor: Mirza, 2008-04-22, 15:11 napisał/-a: Uwagi może za bardzo krytyczne, ale sam tego chciałeś ![]() wyjątkowo ekspansywne, bo zajmowały dwa pomieszczenia, stąd problemy panów ![]() Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz powtarza - impreza mi się bardzo podobała. A trasa - miodzio. Autor: adamus, 2008-04-22, 20:19 napisał/-a: bardzo fajnie bo bez oszczędzania ale wg mnie obsługa nalewała zbyt dużo płynów do kubków, to znaczy były pełne..... i większą część płynów i tak wyrzucałem....za rok proszę o większe skąpstwo:)))) Autor: dako, 2008-04-22, 23:00 napisał/-a: Duzo imprez zaliczylam,ale ten debiut byl super.Organizacja na duzym poziomie.Trasa malownicza tylko te podbiegi na koniec!!! Ufff....Gratulacje.Na pewno bede za rok i namowie innych. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
i o to chodzi ! organizacja i promocja takich imprez musi być wyprzedzająca! Bardzo miła wiadomość o tej drugiej edycji. Jak ktoś się szykuje do biegu z wykorzystaniem długiego planu treningowego to może sobie wszystko ładnie dopasować. Nie trzeba miesiąc przed startem nerowowo kartkować dzienniczka treningowego. ![]() a w przyszłości może i maraton - bo Dąbrowa ma imho możliwości na jego zorganizowanie Oj, ja bym przestrzegał przed gigantomanią. Dobry półmaraton wystarczy. Popatrz na organizowany po sąsiedzku 4energy. Świetniy bieg już stał się wizytówką Katowic. Ostatnie lata w Polsce to prawdziwa eksplozja maratonów i półmaratonów. Za to kiepsko jest z biegami na 5-10km, a to one mogą zachęcić więcej ludzi do rywalizacji. Akurat Dąbrowa ma doskonałe warunki do takich krótszych biegów. Niesłychana szkoda, że BIEG WIELBŁĄDA nie wypalił. Tylko jeszce raz promocja, promocja... najlepiej w środowiskach związanych z bieganiem, nie tylko plakaty w DG, ale i w całym regionie, wtedy może zwiekszy się ilość amatorów stratujących w tym biegu.! Na szczęście biegacze są dość małą i dobrze zorganizowaną grupą i tej promocji wcale nie musi być aż tak dużo. Wystarczy obskoczyć dwie gazety, dwa fora internetowe i już wszyscy wiedzą. ![]() Bardziej to ja bym promował półmaraton wśród potencjalnych kibiców bo w tym roku mieszkańcy DG to się nie popisali. ![]() Ten post edytował bzenek czw, 25 wrz 2008 - 13:06 |
|
|
![]()
|
|
CYTAT BIEG KYOKUSHIN -11 października wokół Pogorii III
[2008-10-08 09:18:32] Już w najbliższą sobotę, 11 października Dąbrowski Klub Karate, Klub Terminatus zaprasza do biegu wokół Pogorii III. Start zaplanowano na plaży komunalnej o godzinie 10.00. Uczestnicy biegu mają do pokonania trasę 6 km. Zgłoszenia przyjmowane są do 10 października 2008 r. do godz. 15.00 w Recepcji Klubu przy ul. Chopina 34. REGULAMIN 1. Organizator: Dąbrowski Klub Karate, Klub Terminatus. 2. Cel biegu: Celem jest przede wszystkim dobra zabawa oraz promocja aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia wśród mieszkańców Dąbrowy Górniczej. 3. Miejsce - Pogoria III - trasa 6 km, wokół zbiornika wodnego. 4. Termin - 11.10.2008r. Start godz. 10.00. - plaża komunalna. 5. Uczestnictwo Uczestnikiem jest każdy, bez względu na płeć i wiek. Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 10.10.2008r. do godz. 15.00 w Recepcji Klubu przy ul. Chopina 34. 6. Wymagania: * zgłoszenie na listę uczestnictwa, * karatega lub strój sportowy dla osób nie trenujących karate kyokushin, * posiadanie kijków Nordic Walking przez osoby zamierzające pokonać trasę marszobiegiem, * zgoda rodziców lub opiekunów prawnych – dotyczy osób niepełnoletnich nie będących Członkami Klubu, * przestrzeganie postanowień regulaminu, podporządkowanie się wszystkim zarządzeniom i poleceniom organizatora imprezy, przestrzeganie zasad zachowania obowiązujących na terenie ośrodka oraz bezwarunkowe zachowanie trzeźwości podczas trwania imprezy. 7. Inne * bieg jest imprezą otwartą o charakterze rekreacyjnym, * bieg odbędzie się bez względu na panujące warunki atmosferyczne, * uczestnicy biorą udział w biegu na własną odpowiedzialność, * organizator biegu nie ponosi odpowiedzialności z tytułu wypadków, urazów i szkód w mieniu, powstałych podczas trwania biegu, * w przypadku rażącego naruszenia zasad zachowania się organizator zastrzega sobie prawo do usunięcia uczestnika z listy uczestników. 8. W celu uzyskania wszelkich dodatkowych informacji prosimy o kontakt: Dąbrowski Klub Karate, Klub Terminatus, ul. Chopina 34 , tel. 32 261 63 75, e-mail biuro@terminatus.pl -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Nagroda za organizację I Półmaratonu Dąbrowskiego [2008-10-22 09:32:20] 11 października jury złożone z członków MaratonyPolskie.PL TEAM przyznało certyfikaty „ZŁOTY BIEG” oraz prestiżowe nagrody „FILIPIDES”. Miło nam zakomunikować, iż I Półmaraton Dąbrowski otrzymał „FILIPIDESA” w kategorii Debiut Organizacyjny Roku. Certyfikaty ZŁOTY BIEG oraz FILIPIDES są jedynym w Polsce rankingiem honorującym najlepsze imprezy biegowe. Organizatorem i twórcą certyfikatów jest Portal MaratonyPolskie.PL, a Oficjalnymi Partnerami są Polskie Stowarzyszenie Biegów oraz firmy ChampionChip (pomiar elektroniczny czasów) oraz Wikoss-Sport (puchary i trofea sportowe). csir Czyli nawet debiut może byc przyzwoicie zorganizowany, a miejmy nadzieję, że kolejne edycje będą coraz lepsze, a organizatorzy nie osiąda na laurach po otrzymaniu tej nagrody. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Taka mała informacja ukazała się w światku biegowym.
CYTAT Półmaratony w Żywcu i Dąbrowie Górniczej w przyszłytm roku miały by się odbyć tego samego dnia, jednak organizatorzy porozumieli się. Półmaraton w Żywiecu odbędzie się w sobotę 4.04 Półmaraton w Dąbrowie Górniczej w niedziele 5.04 W dodatku będzie rozegrana dodatkowa klasyfikacja dla osób które ukończą oba półmaratony. No ja wymiękam ale ciekawe ilu znajdzie się takich hardkorowców na dwa półmaratony ? ![]() Swoją droga do kwietnia już nie jest daleko pora się zabierać za bieganie. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grzejemy butki Kochani
![]() ![]() CYTAT Maratończycy pobiegną przez Nikisz Wojciech Todur 2009-01-02, ostatnia aktualizacja 2009-01-02 17:17 To już przesądzone! Ulicami Śląska po raz pierwszy w historii naszego regionu pobiegną maratończycy. Ulice śląskich miast 3 maja 2009 roku przejdą we władanie biegaczy! - Chcemy, żeby to był maraton, jakiego Polska jeszcze nie widziała. Nie dajemy sobie czasu na naukę, na zbieranie doświadczeń. To ma być bieg na najwyższym europejskim poziomie - podkreśla Bohdan Witwicki, jeden z pomysłodawców Silesia Marathon i główny koordynator przygotowań. Jeszcze kilka miesięcy temu nie było wiadomo, czy uda się zgromadzić dość pieniędzy. Rozmowy ze sponsorami są jednak obiecujące. - Liczymy na współpracę z naprawdę wielkimi firmami - Mittal Steel, Vattenfallem, Tauronem. W grę wchodzi też jeden z banków. Nie powinno być problemu z wyborem sponsora technicznego - w czasie naszego biegu chcą się reklamować Puma, Asics czy New Balance - wylicza Witwicki. Ideą Silesia Marthon ma być promocja całego regionu. Organizatorzy wierzą, że z każdym rokiem będzie przybywać miast, które zaangażują się w ten pomysł. Na razie mogą liczyć na wsparcie Katowic, Chorzowa, Siemianowic i Mysłowic, które same zgłosiły akces. Szczegółowa trasa maratonu nie jest jeszcze wytyczona. No mam nadzieję, że Sosnowiec i Czeladź też ruszą tyłek i się dołączą. Bo na Pogorię z Katowic to chyba jednak za daleko. ![]() Ten post edytował bzenek śro, 07 sty 2009 - 17:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT No mam nadzieję, że Sosnowiec i Czeladź też ruszą tyłek i się dołączą. Bo na Pogorię z Katowic to chyba jednak za daleko. ![]() Ja mam nadzieje że miasta Zagłębia zrobią własny maraton będzie mozna pokazać nasze tereny -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
W pierwszym noworocznym numerze miesięcznika Bieganie pojawił się artykuł Wojciecha Wanata. Jest on próbą podsumowania biegowych wydarzeń 2008. Oto jego fragmencik.
CYTAT Warto zauważyć pierwszy Półmaraton Dąbrowski. Sprawna organizacja, dowóz uczestników biegu na start, wystawienie na wszystkich piątkach zegarów z bieżącym czasem, malownicza i relatywnie szybka trasa prowadząca dookola zalewu, z niezwykle selektywną końcówką oraz ciepła atmosfera sprawiły, że możemy napisać, iż jest to imprez warta polecenia. Miejmy nadzieję, że w tym roku wypadnie jeszcze lepiej Na uwagę zasługuje zorganizowanie także biegów młodzieżowych i dziecięcych, co powinno być pewnym standardem podczas większych imprez. Półmaraton Dąbrowski jest w mojej opinii debiutem organizacyjnym roku (...) ![]() Swoją drogą pojawiła się ciekawa możliwość dla dąbrowiaków szykujących się w tym roku na dobry wynik w maratonie. Najpierw, w kwietniu, sprawdzian możliwości w dąbrowskim półmartonie. Wprowadzenie modyfikacji do teningu, a miesiąc póżniej bieg po życiówkę w katowickim maratonie. I na to wszystko można dojechać autobusem miejskim. Dwa lata temu było to zupełnie nierealne. ![]() Sam nie wiem czy z takiego układu nie skorzystać i nie zadebiutowac na 42km 195m. ![]() Ten post edytował bzenek nie, 18 sty 2009 - 20:49 |
|
|
![]()
|
|
CYTAT "Masowy Bieg o Paterę" Polska- Dziennik Zachodni i Śl. TKKF- Katowice - 22.03.2009r. PROGRAM MINUTOWY BIEGÓW PRZEŁAJOWYCH PARK „ZIELONA” 22.03.2009r. 9:00 – 10:45 Przyjmowanie zapisów 10:50 Otwarcie zawodów 11:00 kategoria I: dziewczęta i chłopcy (rocznik 1996 i młodsi) 0,8km mała pętla 11:15 kategoria II: dziewczęta i chłopcy (rocznik 1993- 1995) 2km pętla duża 11:30 kategoria III: dziewczęta i chłopcy (rocznik 1990- 1992) 3km pętla duża + mała 11:45 kategoria IV: kobiety rocznik 1989 i starsze 3km pętla duża + mała 12:00 kategoria V: mężczyźni rocznik 1964- 1989 6km pętla duża x3 12:15 kategoria VI: mężczyźni rocznik 1950- 1963 6km pętla duża x3 12:30 kategoria VII: mężczyźni rocznik 1949 i starsi 3km pętla duża + mała ok. godz. 13:00 zakończenie biegów, rozdanie nagród W przypadku przedłużenia się biegu kategorii I, godziny startu automatycznie ulegają zmianie o czym będziemy na bieżąco informować. Regulamin -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT II Półmaraton Dąbrowski - 5 kwietnia 2009r. [2009-03-18 11:14:39] Pierwszy w historii Dąbrowy Górniczej Półmaraton zorganizowany wspólnymi siłami Centrum Sportu i Rekreacji oraz Urzędu Miejskiego odbył się 20 kwietnia 2008r. Półmaraton bieg na dystansie 21 km i 97,5 metra; konkurencja lekkoatletyczna, zaliczana do biegów długich. Zawodnicy pokonują dystans równy połowie długości biegu maratońskiego po ulicach miasta, w którym bieg jest organizowany. Trasa biegu wiodła malowniczymi terenami zbiorników wodnych Pogoria III i Pogoria IV, a kończyła się przed Halą Widowiskowo-Sportową „Centrum”. Do udziału w tym morderczym biegu zgłosiło się 341 osób z całego kraju i nie tylko. Reprezentant Ukrainy Timaszow Wladimir oraz pochodząca z Kluczborka Wioletta Uryga zwyciężyli w I Półmaratonie Dąbrowskim. Trasę 21 km zwycięzca przebiegł w czasie 01:07:27, a zwyciężczyni w 01:19:10. Czekającym przed Halą Widowiskowo- Sportową „Centrum” kibicom czas umilała 130 osobowa grupa taneczna Akademii Tańca BELTANE z Sosnowca, zespół muzyczny LUZ- BLUZ oraz zespół chearleaders STREFA. Równolegle z biegiem głównym odbywał się również BIEG SKRZATÓW oraz BIEG VIP-ów. Mamy nadzieję, że kolejny Półmaraton Dąbrowski zgromadzi jeszcze większą liczbę zawodników i na stałe wpisze się w kalendarz sportowy naszego miasta. CYTAT Objazdy dla zmotoryzowanych Rejon skrzyżowania Al. Zagłębia Dąbrowskiego z ul. Graniczną Z ul 9 Maja (jednokierunkowa) możliwy jest przejazd w Al. Zagłębia Dąbr. lub ul. Konarskiego. Z Al. Zagłębia Dąbr. możliwy jest przejazd w ul. Konarskiego (jednokierunkowa) lub zawracanie. Jazda ul Graniczną na wiadukt lub w kierunku Al. Piłsudskiego jest zabroniona! Al. Piłsudskiego, ul. Królowej Jadwigi od ul. Kruczkowskiego Al. Róż Dla jadących do Centrum: do ruchu dopuszczony jest TYLKO JEDEN PAS (prawy skrajny). Pasem tym porusza się m.in. komunikacja miejska. Na pas ten można wjechać TYLKO skręcając w prawo z ul. Poniatowskiego, ul. Rejmonta lub ul. Wojska Polskiego (nie dotyczy autobusów). Wyjazd z ul. Łańcuckiego i ul. 1 Maja jest zamknięty. Obowiązuje ZAKAZ WYPRZEDZANIA. Dla jadących od Centrum do Gołonoga zabroniony jest skręt w lewo. Skrzyżowanie Królowej Jadwigi i Al. Róż (Rondo) Jadąc od ul. Legionów Polskich (Sosnowca) można tylko skręcić w prawo. w kier. Gołonoga (występuje zwężenie jezdni) Jadąc ul. Królowej Jadwigi od strony Centrum -jezdnia jest zwężona do jednego pasa- można skręcić w kier. Gołonoga albo w kierunku Sosnowca (przy czym na Al. Róż jest dostępny tylko jeden pas (lewy)). Jadąc od strony Gołonoga (wydzielonym pasem) należy trzymać się prawej strony i skręcić do Centrum (w kier. Będzina). Skrzyżowanie ul. Sobieskiego, ul. Kościuszki. ul. Królowej Jadwigi (Rondo Centrum) Przejazd w ul Królowej Jadwigi jest zabroniony, za wyjątkiem autobusów. Trasa objazdu do Gołonoga przebiega ul. Kościuszki (w górę), następnie w lewo ul. Górniczą do ul. Legionów Polskich, a następnie znowu w lewo w Al. Róż Skrzyżowania Al. Piłsudskiego z ul. Morcinka oraz z ul. Kruczkowkiego Jazda Al. Piłsudskiego w kier. Centrum dozwolana jest tylko dla komunikacji miejskiej. Mapki Mapki objazdów na srtonie CSiR ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT LEKKOATLETYKA Pokibicuj albo pobiegnij W najbliższą niedzielę odbędzie się II Półmaraton Dąbrowski, zorganizowany przez CSiR i Urząd Miejski. Na trasę wyruszy ponad 600 biegaczy. Początek rywalizacji o godz. 11 na stadionie Pioniera w Ujejscu. Sympatycy biegania będą mogli podziwiać zwycięzców i wszystkich, którzy dotrą do mety po godz. 12 przed halą Centrum. Trasa o długości 21, 097 km przebiegać będzie wśród malowniczych jezior Pogoria III i IV, a następnie dzielnicami miasta w kierunku centrum. Wystartować mogą biegacze, którzy ukończyli 18 lat, mają aktualne badania lekarskie i uiścili opłatę startową. Zgłoszenia będą przyjmowane do godziny 9 w niedzielę w Biurze Zawodów w hali Centrum. Zawodnicy z miejsc I-VI otrzymają nagrody finansowe. W ubiegłym roku na trasę półmaratonu wyruszyło 341 biegaczy, nie tylko z Polski. - Zapraszamy wszystkich do udziału w imprezie. Warto pobiec lub pokibicować - mówi Dagmara Molicka, dyrektorka Centrum Sportu i Rekreacji. Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
swietna impreza, w tym roku tez swietnie sie zapowiada. Do tego bedzie lepsza pogoda niz rok temu. Rok temu uczestnicy bardzo chwalili trase i organizacje.
Jesli ktos jeszcze nie zna trasy: http://www.csir.pl/index.php?option=com_co...2&Itemid=66 Z asfaltem zdazono na ostatnia chwile. CYTAT idabrowa.pl
Kibicuj maratończykom Napisał: Przemysław Kędzior Dodany: 3.04.2009, wyświetleń: 24 Triumfator zeszłorocznego półmaratonu wbiega na metę Blisko sześciuset biegaczy i 21 kilometrów do pokonania. Trasa wiodąca z Ujejsca, zielonymi terenami, brzegiem Pogorii i ulicami śródmieścia aż przed halą „Centrum". To wszystko już 5 kwietnia kiedy w Dąbrowie wystartuje II Półmaraton a miasto stanie się stolicą lekkiejatletyki. Serdecznie zapraszamy do kibicowania biegaczom na trasie półmaratonu oraz na mecie przed halą „Centrum". Zawodnicy wystartują o godz. 11 sprzed stadionu "Pioniera" Ujejsce. Zachęcamy do "zasadzenia" się na nich z aparatem i przesłania zdjęć na adres: redakcja@idabrowa.pl Na autorów najlepszych fotografii czekają upominki i oczywiście publikacja w naszym portalu. Pierwsza edycja dąbrowskiego Półmaratonu odbyła się rok temu i cieszyła się sporym zainteresowaniem. Najlepiej świadczy o tym frekwencja - na starcie biegu stanęło 341 zawodników. Biegacze wyruszyli z Ujejsca, biegli wokół Pogorii IV i III a finiszowali przed halą „Centrum". Triumfatorem półmaratonu był Wladimir Timaszow z Ukrainy, który przybiegł na metę z czasem 01:07:27. W kategorii kobiet, z czasem 01:19:10, zwyciężyła Wioletta Uryga. Zeszłorocznej edycji Półmaratonu towarzyszyło wiele atrakcji. Dla najmłodszych zorganizowano Bieg Skrzatów a przedstawiciele władz i biznesu zmierzyli się w Biegu VIPów. Jak zapowiadają organizatorzy, Centrum Sportu i Rekreacji oraz Urząd Miejski, tegoroczny Półmaratonu będzie równie ciekawy. W II Dąbrowskim Półmaratonie pobiegnie wielokrotny reprezentant Polski w międzynarodowych imprezach lekkoatletycznych, Jerzy Skarżyński. Przy okazji tego wydarzenia odbędzie się promocja jego książki na temat biegania a chętni będą mogli zdobyć autograf tego utytułowanego zawodnika. Dąbrowska impreza zyskuje coraz większe uznanie wśród pasjonatów długich dystansów. Dobrze obrazuje to międzynarodowe grono, które pobiegnie 5 kwietnia. Na starcie staną między innymi Kenijczycy, Amerykanie, Austriacy i Ukraińcy. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Czy ktoś z forum jeszcze biegł w dzisiejszym półmaratonie?
Pogoda dzisiaj była nieco gorsza niż w zeszłym roku, słońce i duchota na niektórych fragmentach trasy dawały się mocno we znaki. Organizacja jak rok temu na wysokim poziomie, chociaż.... bardzo dziwne były np. braki wody w niemal wszystkich punktach... Czy tak trudno zorganizować 600 kubeczków lub niewielki zapas mając listę zgłoszonych uczestników? Poza tym chyba wszystko ok. Bardzo fajna atmosfera, wiele przyjezdnych osób z całego kraju chwaliło organizatorów i naszą halę. O dobrej renomie świadczy fakt, że zawodników było prawie dwa razy tyle co rok temu. Minimalne korekty trasy - przesunięcie startu nieco do przodu, co spowodowało że było trochę więcej miejsca, wyasfaltowano również brakujący odcinek 400 metrów w okolicach Piekła, co pozwoliło zdobyć atest PZLA na tę trasę. Ja osobiście przeszarżowałem nieco na początku, i przybiegłem niemal 15 minut później niż przed rokiem. Z ciekawostek - jeden biegacz biegł boso, inny w pełnym umundurowaniu moro ![]() Miejmy nadzieję że kolejna edycja za rok będzie co najmniej równie udana ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT LEKKOATLETYKA Reprezentanci Ukrainy najlepsi w półmaratonie
Sukcesem sportowym i organizacyjnym zakończył się II Półmaraton Dąbrowski, który zdominował niedzielne wydarzenia w mieście. ![]() W tym roku na trasę wyruszyło aż 570 biegaczy z kraju i zagranicy, czyli o 230 więcej niż przed rokiem. Udało się także pobić ubiegłoroczny rekord, a co równie ważne dopisała pogoda. To sprawiło, że wszyscy bawili się świetnie, bo przy okazji zmagań głównych rozgrywany był także bieg VIP-ów (m.in. samorządowców i przedsiębiorców) wokół hali Centrum oraz dla najmłodszych bieg skrzatów. Wszyscy uczestnicy półmaratonu zostali przewiezieni autokarami na stadion Pioniera w Ujejscu, skąd o godz. 11 wyruszyli na trasę. Ta wiodła malowniczymi zakątkami miasta pomiędzy dąbrowskimi jeziorami Pogoria III i IV, a potem przez centrum miasta wprost pod halę Centrum. Tempo biegu było dość szybkie. Kiedy do końca rywalizacji było coraz bliżej na czele stawki znajdowali się dwaj zawodnicy z Ukrainy, ale ostatecznie linię mety samotnie minął pierwszy Yuriy Hychun. - Dopiero pięć dni temu przyjechałem z gór, gdzie trenowałem. Udało się dobrze przeprowadzić bieg taktycznie. Pierwsze dwanaście kilometrów spokojnym tempem, a potem coraz ostrzejszym. Zostaliśmy w dwójkę i wtedy zaatakowałem, co przyniosło mi końcowy sukces - mówił zwycięzca. Osiągnął czas 1.06.26, poprawiając ubiegłoroczny wynik o 1 minutę i 1 sekundę. Drugi zameldował się Mychailo Iveruk, a trzeci reprezentant Kenii, Julius Kiprono Lagat. Pierwszy z Polaków, Andrzej Lachowski ze Stąporkowa był szósty, a najlepszy z dąbrowian Damian Chwistek został sklasyfikowany na 17 pozycji. Bieg ukończyli także zawodnicy z Rosji, Francji, Słowacji i Austrii. Wśród pań pierwsza była także zawodniczka z Ukrainy Svetlana Stanko (w ogólnej klasyfikacji 19), a druga Karolina Rakieć z Kalisza (36 w klasyfikacji generalnej). - Trasa jest dość szybka, malownicza, biegnie się przyjemnie. W ubiegłym roku także startowałam w Dąbrowie Górniczej. Byłam wówczas czwarta, teraz druga, tak więc widać postępy. Jestem więc zadowolona - przyznała Karolina Rakieć. W sumie sklasyfikowanych zostało ponad 550 zawodników, a ostatnia zawodniczka potrzebowała na pokonanie dystansu nieco ponad 21 km prawie 2 godzin i 45 minut. Liczyła się jednak wytrwałość i sam udział. - Zdecydowanie większa niż przed rokiem liczba uczestników, trasa posiadająca atest Polskiego Związku Lekkiej Atletyki, to wszystko sprawia, że impreza staje się coraz bardziej popularna. Mamy nagrody rzeczowe i finansowe, chętnie wsparły nas firmy i przedsiębiorcy, co nas cieszy. Mamy nadzieję, że półmaraton wpisze się na dobre w cykl imprez biegowych w naszym kraju - podkreśla Dagmara Molicka, dyrektor Centrum Sportu i Rekreacji, które wspólnie z Urzędem Miejskim zorganizowało całe przedsięwzięcie. Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT idabrowa.pl
![]() Ogólnopolska akcja „Polska Biega” Redakcja: Anna Zubko Dodany: 9.04.2009, Dąbrowa Górnicza po raz kolejny zgłosiła swój udział do „Biegu wiosny”, który odbędzie się 10 maja 2009r. o godz. 10.00r. jak corocznie na liczacej ponad 6 kilometrów trasie wokół jeziora „Pogoria III”. Bieg organizowany będzie pod patronatem Prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej. W biegu nie będą wyłaniani zwycięzcy. Liczy się wyłącznie aktywny udział w imprezie, w której trasę można pokonać biegiem, truchtem lub marszem. Organizatorzy zapewniają dla każdego uczestnika pamiątkowy certyfikat ukończenia biegu, zimne napoje i obsługę medyczną. Reprezentacje poszczególnych klubów, stowarzyszeń i szkoły prosimy o zgłoszenia swoich zawodników do biegu w Centrum Sportu i Rekreacji (Dział Sportu) ul. Konopnickiej 29 drogą elektroniczną, faksem lub osobiście w terminie do dnia 8 maja 2009r. Osoby indywidualne mogą zarejestrować się w dniu zawodów od godz.8.00 w biurze zawodów, które zlokalizowane będzie na parkingu przy plaży komunalnej „Pogoria III”. Zapraszamy do wspólnej sportowej zabawy propagującej ideę zdrowego trybu życia i aktywności ruchowej wśród mieszkańców naszego miasta. Bliższych informacji o biegu udzielają: Centrum Sportu i Rekreacji, ul. M. Konopnickiej 29 (Dział Sportu), tel. 032 261 20 10, 261 24 02, e-mail: csir@csir.pl . Zbigniew Kałuża - Wydział Kultury i Sportu tel. 032 295 68 48 Informacje o biegu znajdują się również na stronie internetowej Akcji: http://wyborcza.pl/0,95494.html -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
Ze strony UM
CYTAT Ogólnopolska akcja „Polska Biega” Redakcja: Anna Zubko Dąbrowa Górnicza po raz kolejny zgłosiła swój udział do „Biegu wiosny”, który odbędzie się 10 maja 2009r. o godz. 10.00r. jak corocznie na liczacej ponad 6 kilometrów trasie wokół jeziora „Pogoria III”. Bieg organizowany będzie pod patronatem Prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej. W biegu nie będą wyłaniani zwycięzcy. Liczy się wyłącznie aktywny udział w imprezie, w której trasę można pokonać biegiem, truchtem lub marszem. Organizatorzy zapewniają dla każdego uczestnika pamiątkowy certyfikat ukończenia biegu, zimne napoje i obsługę medyczną. Reprezentacje poszczególnych klubów, stowarzyszeń i szkoły prosimy o zgłoszenia swoich zawodników do biegu w Centrum Sportu i Rekreacji (Dział Sportu) ul. Konopnickiej 29 drogą elektroniczną, faksem lub osobiście w terminie do dnia 8 maja 2009r. Osoby indywidualne mogą zarejestrować się w dniu zawodów od godz.8.00 w biurze zawodów, które zlokalizowane będzie na parkingu przy plaży komunalnej „Pogoria III”. Zapraszamy do wspólnej sportowej zabawy propagującej ideę zdrowego trybu życia i aktywności ruchowej wśród mieszkańców naszego miasta. Bliższych informacji o biegu udzielają: Centrum Sportu i Rekreacji, ul. M. Konopnickiej 29 (Dział Sportu), tel. 032 261 20 10, 261 24 02, e-mail: csir@csir.pl . Zbigniew Kałuża - Wydział Kultury i Sportu tel. 032 295 68 48 Informacje o biegu znajdują się również na stronie internetowej Akcji: http://wyborcza.pl/0,95494.html Formuła biegu jest bardzo luźna - ktoś z forumowiczów wybiera się ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Formuła biegu jest bardzo luźna - ktoś z forumowiczów wybiera się ? Się zobaczy. Jak nie wyskoczę na weekend to pobiegnę. Trzeba trzymać formę i zachęcać ludzi - na Silesia Marathon 130tyś Dąbrowa wystawiła ledwie 20 zawodników. ![]() Nawiasem mówiąc w niedzielę odbył się właśnie debiutancki Silesia Marathon. Świetna trudna trasa, masa zawodników, doskonała atmosfera. Kolejny, po półmaratonie 4energy, sukces katowickiej ekipy Bohdana Witwickiego. ![]() Orgowie naszego Dąbrowskiego Półmaratonu mogliby się wzorować na Katowicach w kilku kwestiach. Ale szczególnie zasugerowałbym przejęcie pewnego doskonałego pomysłu. Gdzies na 17km w siemianowickich Michałkowicach czekała na nas estrada z grającym zespołem rockowym i spikerem zagrzewającym do walki. Wzdłuż ulic szpaler ludzi. Klaskali, przybijali piątki, cieszyli się biegiem razem z nami. ![]() Gdyby taki festyn urządzić na trasie naszego dąbrowskiego półmaratonu. Gdzieś na Redenie. ![]() Dałoby to niesamowitego psychicznego kopa zawodnikom przed finiszem. No i może rozrusza dupiatych (niestety) dąbrowiaków. ![]() Ten post edytował bzenek czw, 07 maj 2009 - 19:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
ja sie wybralem, debiutowalem jako "biegacz" na tej imprezie
![]() ![]() CYTAT No i może rozrusza dupiatych (niestety) dąbrowiaków. Na biegu bylem z kolegami, z Sosnowca i Bedzina. Ale i tak bylo sporo osob z DG. Ten post edytował Prosty nie, 10 maj 2009 - 17:22 -------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]()
|
|
Formuła biegu jest bardzo luźna - ktoś z forumowiczów wybiera się ? Byłem, biegłem, widziałem ![]() Było około 380 biegaczy - chyba rekord frekwencji. Świetna zabawa i okazja na spotkanie znajomych. Tym razem za zawodnikami jechał lekarz i busik do zbierania tych co nie dali rady. Szczęśliwie wszyscy dotarli do mety bez problemu. Niestety w tej edycji zabrakło tablic z kilometrami na trasie. Dlaczego ? Zwycięzca obiegł Pogorię III w 21 minut. Ostatni dotarli po godzinie. ![]() Najmłodszy uczestnik miał 8 lat i przebiegł cała trasę. Szacuneczek ![]() Na mecie woda mineralna i certyfikat ukończenia biegu dla każdego. ![]() Wyraźnie widać, że w DG potrzeba większej ilości biegów na 4-5-6 kilometrów. Półmaraton jest świetny propagandowo ale nie każdy chce, może, lubi biegać taki kawał. Ten post edytował bzenek czw, 14 maj 2009 - 13:41 |
|
|
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: sob, 16 maj 09 Nr użytkownika: 3,321 Płeć: Kobieta ![]() |
"Wyraźnie widać, że w DG potrzeba większej ilości biegów na 4-5-6 kilometrów.
Półmaraton jest świetny propagandowo ale nie każdy chce, może, lubi biegać taki kawał. [/quote]" Może to nie jest tylko kwestia chęci ale również kondycji. Bo takie bieganie jednak nie jest dla wszystkich nawet tych chętnych - wymaga sporego wysiłku i dobrej kondycji. Znacznie lepsze, mniej obciążające i z pewnością dla większej grupy amatorów aktywnego wypoczynku są marsze nordik walking. Coraz więcej ludzi spotyka się maszerujących z kijami wokół Pogorii - może niedługo zostanie zorganizowany taki choćby półmaraton nardic walking i weźmie w nim więcej chętnych ? Jednak zanim to nastąpi polecam wszystkim amatorom tej dyscypliny kilka lekcji prawidłowej techniki chodu. Samo chwycenie zwykłego kijka, może i dobre bo przynajmniej nie siedzi się na kanapie, ale nie da takich efektów jak fachowy krok nordic - wiem bo sprawdziłam!!! Dla wszystkich zainteresowanych tą dyscypliną polecam lekcje z instruktorem Michałem Smalcerzem organizującym zajęcia w DG. w ramach MKsport ![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Dąbrowianie biegają Redakcja: Anna Zubko Dąbrowscy biegacze, którzy zorganizowali się zimą w Dąbrowską Grupę Biegową z powodzeniem startują w zawodach. Po ciężkim roku wielu z nich wystartowało w minioną niedzielę (13 września) w 27 maratonie wrocławskim. Najlepszy wynik osiągnął Piotr Kulpecki, który poprawił swój rekord życiowy osiągając 3h:18' 32". Również niezły wynik uzyskał Mariusz Hutniczak (3h:37' 52"), dla którego był to już 21 maraton w życiu. Wielu maratończyków biega ten dystans dla zmierzenia się z samym sobą. I tak Edward Maciążek i Norbert Brzózka po raz pierwszy w życiu i to z powodzeniem pokonali trasę ponad 42 km. Dąbrowian biega jednak coraz więcej, wrocławski maraton przebiegli również bracia Mikołaj i Łukasz Rogacz, Andrzej Boryka, Michał Straż, Michał Zygmunt, Stanisław Wójcik i Dalia Delewska. Ta ostatnia to zwyciężczyni tegorocznego biegu wiosny, jaki odbył się w ramach akcji "Polska Biega". Akcja jak widać na wszystkich naszych ścieżkach biegowych rozruszała mieszkańców. W tym roku w ramach "Polska Biega" jest organizowana akcja "ParanaMaraton" i zaproszenie na 10 Poznań Maraton (11.10.2009r.). Już wiemy, że z naszego miasta wybiera się znowu spora grupa biegaczy. Wszystkim kibicujemy i trzymamy kciuki za udany występ. Brawo ! Ciekawe jak to bedzie sie rozwijało i czy padnie kolejny rekord w dąbrowskim półmaratonie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A tymczasem ustalono datę...
![]() Do zawodów jeszcze pół roku, więc jest to idealny czas żeby się przygotować na taki dystans ![]() Zresztą nie ma nic przyjemniejszego niż bieganie przy lekkim mroziku ![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Dąbrowscy biegacze zakończyli sezon
Biegacze TKKF Dąbrowa Górnicza mocnym akcentem zakończyli sezon 2009. W rozegranym w sobotę, 5 grudnia w Czeladzi Biegu Barbórkowym wystartowała liczna grupa dąbrowskich biegaczy, którzy rywalizowali na różnych dystansach - od 400 (szkoły podstawowe) do 3.000 metrów (dorośli). Nasi zawodnicy spisali się znakomicie, zajmując drużynowo drugie miejsce, a indywidualnie na medalowych pozycjach uplasowali się: Mirosław Sindera (1 miejsce, M-50) Krzysztof Smędzik, Sebastian Grabis, Mariusz Kosowski oraz Jerzy Sufranowicz (wszyscy 3 miejsca w swoich grupach). Z kolei miejsca tuż za podium wywalczyli: Ryszard Wasilewski (5), Maciej Baran (6), Mateusz Grabis (7) i najmłodszy Tomasz Sufranowicz. Był to ostatni w tym roku start drużyny, która myślami jest już przy nowym sezonie. Dąbrowianie rozpoczną go od rywalizacji w biegach przełajowych o Paterę Dziennika Zachodniego i Sląskiego TKF-u. Pierwsze zawody tego cyklu odbędą się już 10 stycznia 2010 r. w Siemianowicach Śląskich. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT XXXIII Cross Siemiona za nami Redakcja: Anna Zubko W niedzielę, 10 stycznia w Siemianowicach Śląskich rozpoczął się cykl biegów o Paterę Trybuny Śląskiej. Pomimo ciężkiej zimowej pogody na starcie pojawiło się ok. 120 zawodników z całego województwa. Zawodnicy dąbrowskiego klubu po raz pierwszy wystartowali pod nazwą TKKF Dąbrowa Górnicza. I jak sami mówią mają nadzieję, że w całym Grand Prix zaistnieją jako prężna grupa sportowa. W pierwszym biegu zostali sklasyfikowani zespołowo na wysokim miejscu. Indywidualnie natomiast, zawodnicy triathlonowi potraktowali start nieco ulgowo, co nie znaczy że lekceważąco. Jest to zapewne nieoceniona informacja o stanie przygotowania sprawnościowego, która pomorze w dalszych przygotowaniach do sezonu. Bieg Siemiona organizowany jest na terenie Siemianowic Śląskich, gdzie przygotowane trasy biegną po urokliwych zakątkach Parku Pszczelnik. Zimowa pogoda, intensywne opady śniegu, oraz minusowa temperatura spowodowała że na starcie pojawili się najtrwalsi zawodnicy. Podczas ostatniego biegu zawodnicy startowali w kilku kategoriach wiekowych. Wiele emocji wzbudziły biegi uczniów z szkoły podstawowej i gimnazjum. Od samego startu rywalizacja między zawodnikami była bardzo zacięta. Klub TKKF Dąbrowa Górnicza reprezentowany był przez dość liczną grupę zawodników, biegaczy jak i triatlonistów. Nasze barwy reprezentowali: Smędzik, Modlibóg, Mazur, Hajewski, Kornes, Filuś, którzy zdobyli pierwsze punkty w rywalizacji drużynowej. Następny bieg tego cyklu 28 marca na Zielonej w Dąbrowie Górniczej. TKKF GRUPA BIEGOWA DĄBROWA GÓRNICZA Rozpoczyna się nowy sezon, ciekawe czy w tym roku dam radę spełnić to co obiecałem sobie w zeszłym i będę regularnie biegał i może wezmę udział w jednej z imprez dla amatorów. U was też są jakieś postanowienia noworoczne w tym temacie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT III Półmaraton Dąbrowski bez wpisowego
Redakcja: Grzegorz Banak Dodany: 3.02.2010, wyświetleń: 85 "Półmaraton Dąbrowski" słynie z perfekcyjnej organizacji, oraz malowniczej trasy. Organizatorzy III Półmaratonu Dąbrowskiego przygotowali niespodziankę dla wszystkich tych, którzy chcą zmierzyć się z trasą w Dąbrowie Górniczej. Udział w tegorocznej edycji półmaratonu będzie darmowy. Biegacze, którzy zgłoszą się do udziału w maratonie na stronie internetowej www.maratonypolskie.pl będą zwolnieni z opłaty startowej. Półmaraton wystartuje 11 kwietnia i będzie oficjalną inauguracją projektu „Dębowy Świat dla aktywnych", który realizowany jest przez Urząd Miejski i Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej, przy wsparciu środków Unii Europejskiej. Celem projektu jest popularyzowanie aktywnych sposobów spędzania wolnego czasu i promowanie turystycznych i rekreacyjnych walorów Dąbrowy Górniczej. Organizatorzy wprowadzili limit uczestników, wynoszący 1000 osób. Zapisy przyjmowane będą do 5 kwietnia, chyba że wcześniej na liście pojawi się tysięczny uczestnik. W dniach 10.04. oraz 11.04 biuro zawodów będzie prowadzić jedynie weryfikację uczestników biegu. Osobą, które dokonały już wpłaty pieniądze zostaną zwrócone przelewem bankowym. Zapraszamy wszystkich biegaczy i miłośników ruchu do wzięcia udziału w naszym półmaratonie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rozpoczyna się nowy sezon, ciekawe czy w tym roku dam radę spełnić to co obiecałem sobie w zeszłym i będę regularnie biegał i może wezmę udział w jednej z imprez dla amatorów. U was też są jakieś postanowienia noworoczne w tym temacie? Ech... może w tym roku uda się w końcu złamac setkę na Kieracie ![]() CYTAT Blisko 500 tys. zł z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego pozyskała Dąbrowa Górnicza na promocję swojego potencjału turystycznego. Start projektu „Dębowy Świat dla aktywnych” już w kwietniu. W ramach projektu, który zostanie zainaugurowany III Dąbrowskim Półmaratonem, powstanie m.in. specjalna strona internetowa. No to by się przydało. Korzystanie z gościnnosci serwisu maratonypolskie takie mało wygodne jest. CYTAT III Półmaraton Dąbrowski bez wpisowego Organizatorzy wprowadzili limit uczestników, wynoszący 1000 osób. Zapisy przyjmowane będą do 5 kwietnia, chyba że wcześniej na liście pojawi się tysięczny uczestnik. No to na Walentynki mamy już ponad 600 zarejestrowanych. ![]() Ten post edytował bzenek pon, 15 lut 2010 - 08:40 |
|
|
![]()
|
|
CYTAT W związku z rozbiciem się polskiego samolotu w okolicy Smoleńska, wszystkie miejskie imprezy rozrywkowe, sportowe i kulturalne zaplanowane na weekend zostały odwołane. III Półmaraton Dąbrowski odwołany. W biurze zawodów mówią, że bieg odbędzie się w innym terminie. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
tak przy okazji, wie ktos kiedy odbedzie sie bieg wokół pogorii w ramach Polska Biega?
-------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]()
|
|
Za Maratonypolskie.pl:
Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej informuje, że III Półmarton Dąbrowski odbędzie się w niedzielę 9 maja 2010 roku. W dalszym ciągu obowiązuje limit 1000 uczestników oraz brak opłaty startowej. Osoby, które znajdują się na liście startowej proszone są o potwierdzenie swojego udziału do 25 kwietn na adres sport@csir.pl. Uczestnicy, którzy tego nie zrobią zostaną automatycznie usunięci z listy startowej. W dniach 26.04.10-03.05.10 zostaną uruchomione zapisy na stronie www.maratonypolskie.pl. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT W kolejnej edycji biegów przełajowych Grand Prix Zagłębia wystartowało 29 zawodniczek i zawodników uprawiających bieganie zupełnie amatorsko. Tradycyjnie już bieg na "Brzózkach" (dystans 3 km.) poświęcony był tragicznie zmarłemu kilkanaście lat temu naszemu koledze Lechowi Szwajcerowi. Czytaj więcej...
Ten post edytował Zibar wto, 14 wrz 2010 - 10:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Wczoraj wieczorem, kilka minut po godzinie dwudziestej dąbrowscy biegacze wystartowali w sztafecie do Warszawy. Mają do pokonania 330 kilometrów, planują, że zrobią to w 32-36 godzin. ![]() Gratulacje za inicjatywę i odwagę ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT 1 listopada zakończyło się głosowanie w którym były oceniane biegi zorganizowane w tym roku w naszym kraju. Kilkusetosobowa grupa uczestników tych biegów głosowała w dwustopniowym trybie najpierw nominując biegi w sześciu kategoriach, a później razem z kapitułą oceniał i rozdawała nagrody i wyróżnienia. Wśród nominowanych biegów znalazł się III Półmaraton Dąbrowski. czytaj więcej...to już drugie wyróżnienie dla tej imprezy, ale chyba trzeba pomyśleć o jej rozwoju i zorganizowaniu pełnego dystansu. Jaką trasę uważacie z najlepszą na Maraton Dąbrowski? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Maraton to chyba za duzo jak na Dg i impreza stałaby sie juz nie dla mieszkańców, lecz ponad lokalna dla zawodowców. Ja nie biore w tym udziału, ale jestem na Nie ;]
|
|
|
![]()
|
|
to już drugie wyróżnienie dla tej imprezy, ale chyba trzeba pomyśleć o jej rozwoju i zorganizowaniu pełnego dystansu. Ale po co ? ![]() W bieganiu nie ma tak, że im dłużej tym lepiej. Jeśli już coś musimy wymyślac to potrzebne są częste biegi na 5-10km aby zachęcać mieszkańców do współudziału. Biorę w tym udział i maratonowi jestem na NIE. ![]() Ten post edytował bzenek wto, 09 lis 2010 - 21:23 |
|
|
![]()
|
|
no jeszcze nie przebiegłem tej trasy, ale nadarza sie kolejna okazja
CYTAT Choć za oknem zima w pełni, warto już dziś pomyśleć o wiosennej aktywności. Właśnie ruszyły zapisy do IV Półmaratonu Dąbrowskiego, który odbędzie się 3 kwietnia 2011r. Czytaj więcej...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
już przesłałem linka do kilku kumpli, którzy biegali w poprzednich edycjach : )
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Zapraszamy na wspólny trening trasą Półmaratonu Dąbrowskiego Czytaj więcej...Wietrzna pogoda, pochmurno ale na długie bieganie rewelacja.13 osobową grupą wyruszyliśmy na treningowe przebiegnięcie trasą Półmaratonu Dąbrowskiego. Ujejsce- wysiadamy z Busika który nas przywiózł na linię startu. Brr.. wiatr ,krótka pogaducha i ruszamy. Sezon biegowy tuż, tuż... Czas zacząć treningi, bo grupa biegowa jak widać nie odpuszcza. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Dokładnie nie znam się na nazewnictwie organizacji wszelakich, więc mogę coś przekręcić. Ale czy IV maraton dostanie licencję? II miał trzeci był już bardziej imprezą "towarzyską". |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Już w najbliższą niedzielę kolejna (4) odsłona dąbrowskiego biegania długodystansowego, przy okazji towarzyszą jej zabawy dla dzieci. Szczegóły...
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 16 Dołączył: nie, 20 mar 11 Nr użytkownika: 4,536 Płeć: Kobieta ![]() |
Ja próbuję swoich sił ;-) zobaczymy która będę heheh
![]() Mam nadzieję, że w tym roku się impreza odbędzie.... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
I jak udział Justyna7?
Pogoda dopisała, uczestnicy też ![]() Krótka relacja ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bardzo fajna impreza zyskująca coraz większą popularność - sam brałem udział już drugi raz. Organizacyjne również super - przynajmniej z punktu widzenia uczestnika
![]() Natomiast dopracowania wymaga rozgrywany wcześniej Bieg skrzata. Ja osobiście nie widziałem, ale żona mi mówiła, że była tragedia (w sumie to spowodowana przez samych rodziców) - jedna wielka przepychanka. |
|
|
![]()
|
|
Bardzo fajna impreza zyskująca coraz większą popularność - sam brałem udział już drugi raz. Organizacyjne również super - przynajmniej z punktu widzenia uczestnika ![]() Był taki mały zgrzyt - nikt nie mógł znaleźć kiepsko oznaczonego depozytu. Wszyscy chodzili i pytali. Ja też ![]() Organizacja prawie idealna. Elegancka koszulka w pakiecie startowym. Sam kosztem ogromnego wysiłku osiągnąłem na mecie... najgorszy czas w życiu ![]() Zainteresowanie mieszkańców DG kibicowaniem standardowe (czytaj: żadne). Biegło 658 facetów i 76 kobiet. Czemu kobitki nie biegają ? Może właśnie dlatego jest tak mało kibiców ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 139 Dołączył: pią, 17 wrz 10 Nr użytkownika: 4,102 Płeć: Kobieta ![]() |
bzenek a ty kibicowałeś ?
![]() tu galeria i filmiki http://dg.pl/news/show/group/1/id/2094/IV+...foto%2Bvideo%29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 02 kwietnia 2025 - 02:12 |